Binaural beats – je hersenen beïnvloeden

wat zijn binaural beatsDe titel van dit artikel klinkt misschien wat vreemd als je er nog nooit van gehoord hebt. Het gaat over het beïnvloeden van hoe je je voelt; ontspannen, creatief, in de flow, helder, in de slaapmodus et cetera. Eerst ga ik wat meer over de theorie vertellen, anders is er geen touw aan vast te knopen. Zet je schrap! Hersengolven zijn elektrische stroompjes die meetbaar zijn op je hoofd. Net als muzieknoten verschillende toonhoogtes hebben, hebben je hersengolven dit ook. We noemen dat frequenties en dat is het aantal golfjes ofwel trillingen per seconde. Je brein bestaat uit verschillende hersengolven. Wetenschappers hebben ontdekt dat er verschillende hersengolven zijn. De bekendste en belangrijkste hersengolven zijn de zogenaamde beta-, alfa-, theta-, en deltagebieden.

Betagebied: Dit is het gebied van de meest snelle hersengolven (14 Hz – 25 Hz). Deze hersengolven zijn aanwezig als je gewoon lekker bezig bent. Tijdens het fietsen, autorijden, werken, praten, tijdens het besluiten of je nu voor de lipstick van Mac gaat of juist voor een goedkopere variant. Zit je flink in de stress, of doe je het bijna in je broek van angst, dan vinden er pieken plaats in de hersengolven.

Alfagebied (7 Hz – 14 Hz): Als we ons ontspannen, produceren onze hersens golven met een lagere frequentie. Dit voelt heel lekker relaxed, maar toch alert aan. In deze staat kun je optimaal leren en informatie onthouden. We maken optimaal gebruik van de voordelen van beide hersenhelften. De optimale frequentie is 7,83; dit valt samen met de frequentie van het elektromagnetisch veld van de aarde. Misschien leuk om te weten dat astronauten gedesoriënteerd raken, als ze langere tijd buiten deze golven zijn. Op ruimteschepen bootsen ze dit nu na.

Thetagebied (4 Hz – 7 Hz): Zit je midden in je meditatie of droom je lekker van die vakantie aan het strand, dan zit je midden in dit gebied. Jammer genoeg kun je daar niet zo lang in blijven!

Deltagebied (0,5 Hz – 4 Hz): Dit is de staat als je diep in slaap bent. Je ringtone van je mobiel moet wel heel hard staan wil je in deze staat wakker worden. Het zijn de langzaamste hersengolven die we in de hersenen kunnen vinden.

Ik hoop dat je nog even door wil lezen en je niet meteen afhaakt na allemaal ingewikkelde termen en cijfertjes. Het goede nieuws is namelijk dat na jaren wetenschappelijk onderzoek inzicht is gekomen dat hersengolven ons niet alleen inzicht geven in de mentale staat, maar dat we deze hersengolven ook kunnen beïnvloeden om ons net iets anders te voelen, helemaal klaar te maken voor dat tentamen, functioneringsgesprek of wat dan ook voor de deur staat.

Met Binaural Beats kun je je brein optimaliseren en verbeteren. Heb je het idee dat je niet helemaal in balans bent? Dan kun je met speciale muziek met zogenaamde Binaural Beats je brein in balans brengen. Voordat je al flink aan het surfen bent op internet naar Binaural Beat-muziek eerst even verder lezen. Binaural Beats is een techniek waarbij je twee verschillende tonen hoort. De ene toon via je linkeroor en de andere via je rechteroor. Beide tonen hebben een verschillende frequentie en dit verschil zorgt voor een derde toon in je brein. Deze derde toon wordt ook wel de ‘binaural beat’ genoemd en zorgt voor iets speciaals; namelijk dat je hersengolven veranderen en je brein in balans komt.

Binaural Beats kunnen dus de oplossing zijn bij slaap- en concentratieproblemen (deltastaat), winterdip en stress. Maar dat niet alleen, je kunt door het gebruik van Binaural Beats ook beter leren (alfastaat) en meer ontspannen (thetastaat).

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe breng je je brein nu concreet in optimaal balans? Heel simpel. Pak je mobiel of iPad erbij en installeer een Binaural Beats-bestand om in een andere staat te komen. Tip: op YouTube zijn ook goede Binaural Beats te vinden. Belangrijk is om wel je oordopjes te gebruiken en dus niet de hele familie of je vriend mee te laten genieten, maar dus echt je oordopjes indoen, anders werkt het niet. Genieten maar!

Dit is de ervaring en basis van de neurowetenschappen; ik ben benieuwd of jij hiermee aan de gang gaat en wat je ervaringen zijn! Ik vond het in ieder geval een leuke ervaring en haal zo met gemak élk tentamen.

Had jij al eens van Binaural Beats gehoord?

Lees ook: Lactose- en glutenvrij eetdagboek

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

26 Responses

 1. Hilde februari 15, 2016 / 7:03 AM

  Wat een interessant artikel!

 2. Melissa februari 15, 2016 / 7:05 AM

  Echt nog nooooit van gehoord, wel interessant

 3. Xena februari 15, 2016 / 7:09 AM

  Jeetje wat cool dat je je hersenen kunt beinvloeden!!

 4. Willeke februari 15, 2016 / 7:10 AM

  Mega handig artikel Marlotte, ik ga het eens proberen bij mijn volgende toetsweek. Leuk!

 5. Belle februari 15, 2016 / 7:14 AM

  Er is weleens gezegd dat ik veel in de Beta-staat ben, dus dit wil zeggen dat ik alfa-beats moet luisteren?

 6. Marvin februari 15, 2016 / 7:17 AM

  Geinig, ik wist hier niks van. Wel interessant, om meer over te lezen.

 7. Anniek februari 15, 2016 / 7:18 AM

  Ok. Dit heb ik nodig. Vandaag begint net mijn toetsweek, en als ik heel eerlijk ben: ik heb er niet zo zin in 🙂 Je komt dus precies op tijd met dit artikeltje, ik ga het vanmiddag meteen uitproberen! Leuk!

 8. Tineke februari 15, 2016 / 7:21 AM

  Wat een handig artikel! Achteraf wist ik er wel wat van, maar ik wist niet dat het binaural beats heette haha. Bij mij werkte het heel goed!! 🙂

 9. Vera februari 15, 2016 / 7:26 AM

  Heel fijn artikel. Zelf doe ik het al een hele tijd zo en om eerlijk te zijn was ik eerst nogal sceptisch, maar het werkt echt bij mij. 🙂

 10. Paula februari 15, 2016 / 7:30 AM

  Interessant zeg! xx

 11. Kirsten februari 15, 2016 / 7:34 AM

  Komt goed van pas deze tentamenweken! Thanks 🙂

 12. Moniek februari 15, 2016 / 8:00 AM

  Wat een interessant artikel! Ik ben benieuwd, ik ga het eens beluisteren kijken of het helpt!

 13. Laura februari 15, 2016 / 8:22 AM

  Nog nooit van gehoord maar super interessant. Ik ga het vandaag op het werk gelijk proberen!

 14. Irene februari 15, 2016 / 9:44 AM

  Super interessant artikel! Ik ga het ook eens uitproberen. Heb meteen zo’n app op m’n telefoon geïnstalleerd. Eens kijken of het wat voor me doet 🙂

 15. Fleur februari 15, 2016 / 10:09 AM

  Wat een interessante blog zeg! Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar ga het zeker proberen 🙂

 16. Marlous februari 15, 2016 / 11:11 AM

  Heel leuk en interessant artikel! Ik ga het gelijk even proberen 😉

 17. Djuli februari 15, 2016 / 5:31 PM

  Klinkt heel interessant. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik ga het eens opzoeken op YouTube.

 18. Sandra februari 16, 2016 / 12:01 AM

  Méga interessant! Ik ga mezelf hier morgen even verder in verdiepen. Ik vind dit soort dingen zó tof. Ben gelijk helemaal enthousiast haha, maar het is nu wel al een beetje laat om mij er op dit moment in te verdiepen. Ik sla je post even op!

 19. LA DOLCE EVITA februari 16, 2016 / 11:28 AM

  Helaas ben ik een hele slechte slaper dus ik ben 2 jaar geleden begonnen met AMSR video’s te bekijken als ik weer eens niet in slaap kom. Deze video’s zijn vaak ook binaural en ik vind ze behoorlijk relaxing.

 20. Galina februari 16, 2016 / 8:51 PM

  Hier had ik nou nog nóóit van gehoord, maar ga het vanavond in bed wel even proberen en kijken of het werkt 🙂

 21. Charelle februari 17, 2016 / 8:47 AM

  Hier heb ik dus echt nog nooit van gehoord, maar wat super interessant! Ik ga het eens opzoeken, leuk artikel!

 22. Nicole oktober 22, 2018 / 1:10 PM

  Hallo, dat klinkt interessant. Weet je of je ook verschillende beats tegenlijk kunt beluisteren? Dat scheel t weer tijd 🙂 BV wilskracht, afvallen en loslaten van problemen?

  • Marlotte oktober 23, 2018 / 3:35 PM

   Dankjewel Nicole! 🙂 Voor zover ik weet is het niet mogelijk; ik ga het eens opzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *