Vlieland tips: mijn favoriete plekjes

vlieland tips

Afgelopen week heb ik weer een paar dagen mogen genieten van het mooiste plekje in Nederland: Vlieland. Nu ben ik misschien niet geheel objectief, door mijn diepgewortelde liefde voor het eiland, maar laten we dat maar even buiten beschouwing laten. Vlieland tips nodig? Dat komt goed uit; graag deel ik vandaag met jullie mijn favoriete plekjes op Vlieland.

De Lutine

Toen ik de ‘menukrant’ opende, werd mijn oog direct naar het koffiegedeelte getrokken. Niet heel bijzonder, zou je denken. Maar, je moet weten; ik word nu niet bepaald blij van een kopje koffie. Nee, mijn oog viel op ‘ook amandel- en sojamelk beschikbaar’. Lang, lang geleden, dronken we hier steevast een heerlijke kop chocolademelk. Gemaakt van chocolatechips, in de smaken wit, melk en puur. Vragen kan altijd, daarom vroeg ik of ik een amandel- en purechocolademelk mocht. En jawel, dat kon. Ontzettend lekker. Dus, mocht je nog op zoek zijn naar een leuk plekje om lekker op te warmen; probeer dan eens deze chocolademelk met amandelmelk (of sojamelk, natuurlijk) en pure chocolade.

Leut Koffiebar & Logies

Dit leuke plekje zit nog niet heel lang op Vlieland, maar heeft bij mij in deze luttele jaren toch een heel goed plekje in mijn hart weten te veroveren. Alleen al door de ‘babyccino bio’, oftewel warme melkschuim voor kinderen. Hier heb je bij de koffie ook nog de keuze om in plaats van ‘normale melk’, te kiezen voor soja- en havermelk. Overigens kan je hier geen plantaardige chocolademelk krijgen; ik heb het even nagevraagd. Daarnaast hebben ze hier allerlei soorten lekkere en verse thee. Vergeet ook vooral het gebak en de (glutenvrije!) koekjes niet. Van bananenbrood (gluten-, lactose- én suikervrij!) tot worteltaart. Meer zin in hartig? Kijk dan eens naar hun heerlijke dagsoep, broodjes, wraps en salades. Bij ieder gerecht staat aangegeven of het lactose- of glutenvrij, veganistisch is, of noten bevat. Er staat nog véél meer lekkers op, maar het laatste wat ik wil benoemen is het veganistische ontbijtje. Je kunt hier namelijk ook lekker ontbijten of brunchen. Zo hebben ze een veganistisch ontbijt met “biologische glutenvrije havermout, biologische havermelk, banaan, kaneel, pompoenpitten, blauwe bessen en kokos”. Klinkt goed, toch?

vlieland tips

De Bolder (Stortemelk)

Een fijne plek om te vertoeven, ook als je niet kampeert op Stortemelk. Bij koud weer vermaak je je bij de open haard, met een warme dampende kop chocolademelk en een tijdschrift. Wanneer het hartje zomer is, geniet je van de zonuren op het terras. Je kunt hier terecht voor een drankje, lunch, borrel en een diner. Genoeg keuze! Zo hebben ze de ‘Bolderhap’, curry’s en wokschotel. Maar, mijn favoriet: de pizza’s. Niet de typische pizza’s die je gewend bent van de pizzeria op de hoek. Één woord: heerlijk. Het liefst haal ik de pizza’s af en eet ik ze in alle rust op het strand, in de duinen, op. Met zo’n uitzicht smaakt de pizza nog (voor zover mogelijk) beter.

’t Posthuys

Op Vlieland is ’t Posthuys een welbekend begrip. Velen wagen zich aan de tocht langs de dijk of door de schelpenpaadjes via de duinen naar het Posthuys. Eerst een plek om lekker bij te komen, onder het genot van een warme kop chocolademelk en taart. Maar, inmiddels is het restaurant uitgebreid met een hotel. Waan je in een oase van rust.

Vliehors

Als je dan toch goed op weg bent, kun je daarna meteen naar de Vliehors. Dit is een zandvlakte van zo’n 24 vierkante kilometer, waarvan 17 vierkante kilometer wordt gebruikt als militair oefenterrein door de Koninklijke Luchtmacht. Echter is dit alleen in het weekend, buiten de weekenden om is het gebied vrij toegankelijk. Aanrader om eens naartoe te gaan! Naast tanks en pantserwagens, kom je ook het drenkelingenhuisje tegen (overigens nu wereldwijd in de top 10 mooiste trouwlocaties). Tegenwoordig is hier een hele verzameling van aangespoelde spullen te bewonderen. Overigens hoef je dit stuk niet helemaal te voet of te fiets te doen. Er is ook een zogenoemde Vliehors Expres; ook een hele beleving!

Misschien een leuk weetje. Naast Oost-Vlieland, het enige dorpje op Vlieland, was er vroeger nóg een dorpje: West-Vlieland (in het gebied van de Vliehors dus!). Rond 1700 heeft de Noordzee het dorpje overgenomen en jaren later werd het dorp definitief ontbonden door de Staten van Holland. Helaas niet te bezoeken dus, maar wellicht heb je je weleens afgevraagd waarom Oost-Vlieland het enige dorpje is; bij dezen het antwoord.

Interesse in nog een boel Vlieland tips? Laat het mij weten; want ik heb nog heel veel meer leuke plekjes om met jullie te delen. Wellicht kan ik ook een artikel schrijven over aanraders voor overnachtingen. 

Lees ook: Suikervrije overnight oats met sinaasappel

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

2 Responses

  1. Annemiek juli 5, 2018 / 12:21 PM

    Heeel leuk artikel!
    Over twee weekjes wilde ik naar een eiland met Mn vriend om n weekendje te kamperen. Ik weet nu welke 😉 dankjewel! En eh. Nog meer tips zijn OOK welkom 😉

    • Marlotte juli 5, 2018 / 9:19 PM

      Dankjewel Annemiek! 🙂 Haha, leuk om te horen dat ik je enthousiast heb gemaakt. Stiekem ben ik een beetje jaloers, zou graag weer die kant op willen. Alvast heel veel plezier! Ik ga nog proberen om voor die tijd een artikel te maken met nog meer tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *