Verdraaiing van onderzoeken!?

verdraaiing van onderzoeken

Het is 16:00, de werkdag zit er bijna op en het Nu.nl check-momentje is naderend. Altijd lekker om even door het nieuws heen te scrollen, om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Interessant is ook de sectie “lifestyle”, waar veelal leuke feitjes omtrent sport en voeding te ontdekken zijn. Echter, het gebeurt steeds vaker dat onderzoeken verkeerd geïnterpreteerd, of zelfs verkeerd gekopieerd worden. Wees daarom altijd kritisch wanneer je (voornamelijk populistische) onderzoeken ziet staan. Of dat nu op Nu.nl is, op een blog of andere websites.

Iedereen maakt fouten; op momenten dat ik een onderzoek citeer, doe ik dit altijd zo nauwkeurig mogelijk, maar blijf kritisch! Een mooie recent voorbeeld hiervan is een artikel op Nu.nl en Science Daily. Hierin wordt beweerd dat extra Vitamine D en eiwitinname de kans op vallen verlaagt bij ouderen.

Fout 1: Het betreft hier een onderzoek op vrouwen; dus niet op mannen, waardoor de algemene term “ouderen” niet klopt. Daarnaast generaliseert het onderzoek zelf op eenzelfde manier in de conclusie. Dit en meerdere puntjes, geven het onderzoek niet een heel betrouwbaar tintje.

Fout 2: Het onderzoek beweert helemaal niet dat extra Vitamine D en eiwitinname de “kans” op vallen verlagen. Quote onderzoek: “Once fall-related covariates were added to each model, dietary protein and vitamin D were noncontributory to falls. While we could find no direct association between vitamin D and protein intake and fall prevention, adequate intake of these two nutrients are critical for musculoskeletal health in older adults.”

Oftewel, Vitamine D en voldoende eiwitten zijn belangrijk, maar men nam niet waar dat Vitamine D vallen voorkomt. Wat ik begrijp uit het onderzoek is dat Vitamine D en eiwitten enorm belangrijk zijn voor het bewegingsapparaat.

Tegenwoordig is er een berg aan goede informatie online; helaas zitten daar -bewust of onbewust- ook een hoop onwaarheden bij. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, tabee!

Bronnen:

NCBI: Dietary Protein and Vitamin D Intake and Risk of Falls: A Secondary Analysis of Postmenopausal Women from the Study of Osteoporotic Fractures.

Nu.nl: Extra Vitamine D helpt vallen voorkomen bij ouderen

Science Daily: Vitamin D supplements could help reduce falls in homebound elderly

5 Responses

 1. Monique | WritingMonique augustus 19, 2015 / 7:08 AM

  Dit is precies de reden dat ik onderzoeken niet altijd geloof. Alleen vrouwen en dan ‘ouderen’ aangeven slaat natuurlijk al nergens op! Goed artikel Marlotte!

 2. Leoni augustus 19, 2015 / 8:21 AM

  Ja wat goed dat je hier over schrijft! Ik kan me ook altijd zo ergeren aan die verkeerde overname van dingen. De meeste mensen lezen nu.nl (bijv) en niet het originele onderzoek, kans is daarom groot dat niemand weet dat ze verkeerde informatie als waarheid beschouwen. Slecht ook van zulke nieuwssites/bureaus dat ze het maar klakkeloos veranderen niet wetende dat nu heel oud nederland massaal aan de vitamineD supplementen gaat haha.

 3. Anna augustus 19, 2015 / 9:21 AM

  Goed om dit op je blog te delen! Zelf heb ik inderdaad ook weleens in de gaten dat er het een en ander niet klopt op sites zoals Nu.nl. Heel erg stom! Ik vind dat echt niet kunnen, zeker aangezien zoveel mensen deze sites bezoeken. Helaas gaat snelheid boven kwaliteit, lijkt steeds vaker het geval te zijn…

 4. sunny mama augustus 19, 2015 / 12:31 PM

  Goed dat je lezers hier bewust van maakt! We zijn te snel geneigd om klakkeloos aan te nemen wat we lezen.

  Ken je dat verhaal van de spinazie? Het schijnt een fabeltje te zijn dat spinazie uitzonderlijk veel ijzer bevat. Het zou niet extreem veel meer ijzer bevatten dan andere bladgroente.

  De oorzaak van dit misverstand is een verkeerd geplaatste komma in de decimalen van het oorspronkelijke onderzoeksverslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *