4x wat je lichaam je probeert te vertellen

hunkeren naar eten

Je herkent het vast wel. Soms heb je van die momenten dat je gewoon zo’n zin hebt in bepaalde voeding. Tijdens het bankhangen, hunker je opeens naar zoute snacks. Heel veel zoute snacks. Je rent naar de keukenkastjes en grijpt in het rond naar alle zoute snacks binnen een straal van 5 meter. Of misschien heb je de laatste tijd juist een onverklaarbare hunkering naar chocolade. Ik zal je vertellen, die hunkering heb je niet voor niets. Hunkeren naar eten? Dit betekent het!

Trek in zoetigheid en brood?

Heb je zin in om de hele snoepjeskast in één keer te verorberen? Of snak je naar een boterham? Grote kans dat je bloedsuikerspiegel flink aan het schommelen is. Wanneer je veel ‘snelle’ koolhydraten eet, zoals wit brood, witte rijst, pasta, koek, snoep en aardappels, stijgt je bloedsuikerspiegel sneller. Langzame koolhydraten worden, zoals de naam al zegt, langzaam opgenomen door het bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel niet in één keer naar boven schiet. Nadat je lichaam deze snelle koolhydraten heeft opgenomen, krijg je te maken met een dip, ook wel een ‘suikerdip’ genoemd. Die suikerdip is een heuse boosdoener, want hij maakt je lichaam wijs dat je energie nodig hebt, in de vorm van zoetigheid en brood. Daardoor grijp jij wéér naar een zak snoepjes, waarna de cirkel weer rond is. Belangrijk is om te onthouden dat je lichaam op dit soort momenten behoefte heeft aan glucose. Eet bijvoorbeeld liever bessen of een kiwi. Oh, en vergeet je fruit niet te eten met wat extra kaneel én na afloop een paar amandelen of andere nootjes om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Trek in zoute snacks?

Hunker je juist naar een zoute snack, zoals chips? Misschien is dat het moment om even te kijken of je niet stijf staat van de stress. Als het zo ver is dat je geïrriteerd je huisgenoten of collega’s afblaft, als een kip zonder kop je kleding kast leegplukt en ‘s avonds uitgeblust op de bank neerploft, doorgedraaid en te moe om iets te doen, dan heeft je lijf waarschijnlijk behoefte aan zout! De makkelijkste weg is dan om je van de bank te slepen en een zak chips uit de kast te halen en de zak ongegeneerd leeg te eten. Niet eens de moeite nemend om het in een schaal te doen. Verstandig? Je krijgt vast spijt en daar krijg je nog meer stress van. Vicieuze cirkel dus.

Wat gebeurt er eigenlijk? Staat je lichaam  voor langere tijd onder stress, dan moeten je bijnieren extra aan de slag en vragen ze dus om zout om te doen wat wordt gevraagd. Je kunt het zout uit bewerkt voedsel halen, wat meestal niet al te gezond is, of op zoek gaan naar onbewerkte gezondere alternatieven. Natrium komt in grote hoeveelheden in de gezonde vorm voor in groen bladerige groenten, wortelgroenten en brandnetel. Zet dus met je laatste restje energie de oven aan, duik in de groenten voorraad; hak, zoete aardappel, pastinaak, wortel, rettich, knolselderij in frieten; bedek ze ruim onder een laag verse kruiden zoals, tijm, rozemarijn (krijg je energie van), oregano, kurkuma, chili en zwarte peper. Even een half uur geduld en je gezonde snacks lachen je toe. Mooi meegenomen dat je op deze manier ook wat extra magnesium en kalium binnenkrijgt. Je kunt ook boerenkoolbladeren insmeren met olie en bestrooien met sesamzaad. Knapperig laten worden en genieten maar! Is dit je allemaal te veel werk? Dan werkt een mok brandnetelthee ook prima! Even onthaasten en ongemerkt krijgt je lichaam net waar het om vraagt.

Trek in koffie?

Kijk je keer op keer op de klok om te kijken of het al koffietijd is? Komt je vriendin met een filosofische vraag, dan onderbreek je haar en zegt: ‘zullen we er een kop koffie of thee bij nemen, dat praat wat makkelijker’. Je lichaam roept dan heel hard: Stop, tijd voor een cafeïnepauze. Dit wil ook wel zeggen dat je voorraad zout en ijzer op aan het raken zijn. Cafeïne is een stimulerende stof met positieve en negatieve effecten. Positief is het stimulerende effect op concentratie en prestatie. Het geeft je even een oppepper en verdrijft je vermoeidheid. Cafeine helpt sporters om zich voor langere tijd in te spannen. Prima voordat je aan een stevige work-out begint dus! Bij een teveel aan cafeïne kan je last krijgen van de volgende negatieve effecten: rusteloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen en lang schaapjes tellen als je in bed ligt. Veel ellende dus! Echt zo’n stofje waar je niet te veel binnen moet krijgen, maar wel net genoeg dat je kan profiteren van de positieve effecten. Wat een geluk voor mij dat juist chocolade ruim voorzien is van cafeïne en nog veel meer goede stofjes. Dus mijn advies; maak een lekkere gezonde kop amandelchocolademelk, met een snufje kaneel en gezoet met een beetje honing of kokosbloesemsuiker. Het Voedingscentrum adviseert om 4 cafeïne-rijke producten (400 milligram) per dag binnen te krijgen.

IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten;  als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente, granen en fruit. IJzer speelt een belangrijke rol in het zuurstoftransport en de stofwisseling. Veganisten en vegetariërs moeten nadenken over een voldoende inname van ijzerhoudende producten. Let ook op te korten van B12, maar daar vertel ik je een andere keer meer over.  Nu genoeg theorie en op naar de keuken! Loop eerst naar de kraan en drink een glas water (of twee!). Kijk je nog steeds smachtend naar je espressoapparaat? Dan is het tijd voor het betere kookwerk. Een omelet gevuld met boerenkool, broccoli en spinazie en over is je trek in cafeïne. Of wat dacht je van een salade met groene groente, kip, granaatappelpitjes, bessen en pistachenoten? Aan de slag!

Trek in fastfood?

Je hebt lekker een middagje geshopt; je bent moe, helemaal blij met je koopjes in de outlet en dan loop je langs de pizzeria en ruik je de geur van versgebakken knoflookbroodjes en pizza’s. Je moet je bedwingen om niet naar binnen te rennen en je bestelling te plaatsen. Verderop in de straat zie je iemand lopen met versgebakken friet en dikke klodders mayonaise (van die huisgemaakte), het water loopt je in de mond. Op dat moment moet je wel heel sterk in je schoenen staan om je te houden aan je gezonde levensstijl. Of is het tijd om je aan die 20 procent over te geven? Je hebt immers al 80 procent gezond gegeten. Toch?

Voordat je je overgeeft aan die heerlijke frietjes even wat theorie. Je lichaam geeft eigenlijk aan dat het tijd is om te eten en dan wel voedsel met voldoende mineralen en vitaminen. Etenstijd dus! Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar in een healthy lifestyle. Voor een stralende huid, haar, conditie, figuur, energieniveau; noem maar op. Mineralen komen voor in de natuur, bijvoorbeeld in gesteenten. Planten en dieren nemen deze mineralen op en zo komen ze in ons eten en drinken terecht. Denk bij mineralen aan calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium, en magnesium. Daarnaast bestaan er spoorelementen: mineralen waar het lichaam maar weinig van nodig heeft. Dat zijn: chroom, fluoride, kalium, natrium, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink. Moet je dat allemaal eten? Ja, maar in een maaltijd met lekker veel groente, eventueel wat kip, een eitje, noten en zaden, krijg je alles in voldoende hoeveelheid naar binnen. Maar daar heb je nu helemaal geen zin in. Je wordt naar binnen gezogen bij de pizzeria en de snackbar, zelfs Mc Donalds is op dit moment goed. Tijd voor wat zwaarder geschut! We gaan voor uienringen uit de oven met een jasje van (groene) kruiden, pistachenoten, zonnebloempitten, boekweitmeel en polenta. Snijd hiervoor de uien in ringen haal de ringen allereerst door wat boekweitmeel en een losgeklopt eitje, daarna door de polenta en vervolgens door het kruidennotenmengsel. Even goed aandrukken. Kwastje met een lekkere olie erover en bakken in de oven op 180 graden. Na een halfuurtje kan zelfs de lekkerste pizza je niet meer verleiden. Nog even een lekkere salade en je kunt er weer tegen aan! Ruik je dat overheerlijke gezonde fastfood al?

Misschien heb je tussen de regels heen gelezen dat op heel veel momenten dat je lichaam hunkert naar iets speciaals je in de meeste gevallen lekker aan de groentefrieten kan mét een zelfgemaakte groene- of knoflookdip. De theorie van de noodzaak om vitame binnen te krijgen, zal ik, om het artikel niet te lang te maken, op een ander moment geven. De boodschap is duidelijk: luister naar je lichaam en geef het waar het naar vraagt! Hunkeren naar eten is vanaf nu verleden tijd!

Welke artikelen mis je nog op Wild Oat? Laat het hieronder in de reacties weten en wie weet ga ik binnenkort met jouw verzoek aan de slag!

Lees ook: Favorites – Part I

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

31 Responses

  1. Iris januari 20, 2016 / 7:01 AM

    Jeetje wat een fijn en uitgebreid artikel. Dit heb ik echt nooit geweten. Bedankt voor het leerzame artikel! <3

  2. Kirsten januari 20, 2016 / 7:03 AM

    Ah wat een gaaf artikel Marlotte. Goed geschreven!

  3. Marvin januari 20, 2016 / 7:06 AM

    Interessant artikel dit. Een aantal dingen wist ik al wel, maar heel veel ook niet. 😉

  4. Bob januari 20, 2016 / 7:09 AM

    Wat een TOP artikel!

  5. Eva januari 20, 2016 / 7:11 AM

    Leuk geschreven Marlotte, een boel informatie, maar je houdt me vast tot het einde, zoals altijd weer 🙂

  6. Xena januari 20, 2016 / 7:16 AM

    Oeps, dus daarom heb ik zo’n ontiegelijke drang naar fastfood… Ik ga al gezonder eten.

  7. Anniek januari 20, 2016 / 7:17 AM

    Wha, het is altijd zo tof om te zien hoe je je in de onderwerpen waar je over schrijft verdiept, en ons er in jip en janneke taal over vertelt! Heb je een studie gedaan die met gezonde voeding te maken heeft, of ben je gewoon mega geïnteresseerd? Dit artikel was in ieder geval weer heel handig en fijn om te lezen!

  8. Anne januari 20, 2016 / 7:22 AM

    Heel fijn zo’n artikel op de vroege ochtend, geeft motivatie xx

  9. Yasmin januari 20, 2016 / 7:25 AM

    Ontzettend handig, deze ga ik uitprinten haha. Dan weet ik altijd wat mijn lichaam nodig heeft.

  10. Anneke januari 20, 2016 / 7:30 AM

    Wat kan je toch weer heerlijk schrijven, elke keer weet je mij (en vast al je andere blogbezoekers) de moeilijkste dingen in de makkelijkste taal uit te leggen. Heel fijn! Ik ben nu wel een beetje achter in mijn planning door het lange artikels haha.. Haasten!!

  11. Tineke januari 20, 2016 / 7:35 AM

    Interessant artikel Marlotte! X

  12. Tessa | LucyTess januari 20, 2016 / 7:41 AM

    Wat een super interessant artikel weer! Ik ben echt verslaafd aan jouw blog, haha! Liefs

  13. Karin Leef een leven januari 20, 2016 / 7:45 AM

    Boeiend tot het einde, maar bovenal extreem nuttig. Dank je wel!

  14. Emma januari 20, 2016 / 7:47 AM

    Super interessant om te lezen Marlotte !

  15. Marvin januari 20, 2016 / 8:44 AM

    Ik had dat vroeger heel vaak, trek in zoetigheid en brood. Nu ik er op let voornamelijk complexe koolhydraten te eten is dit een stuk minder 🙂

  16. Amy januari 20, 2016 / 9:39 AM

    Interessant en informatief maar heel leuk geschreven! Complimentjes voor dit artikel 🙂

  17. Laura januari 20, 2016 / 9:50 AM

    Wat een fijn artikel! Ik heb heel vaak zin in zoetigheid. Goed om eens rekening mee te houden!

  18. Sonja januari 20, 2016 / 2:19 PM

    Wauw wat een goede informatie allemaal zeg! Ik heb ‘m even in mijn bladwijzerbalk gezet zodat ik nog eens terug kan kijken:)

  19. Sandra januari 20, 2016 / 3:36 PM

    Handige informatie deel je weer! Eigelijk heb ik altijd trek in fruit en dan moét ik dat eten. Een voordeel is dat het gezond is, maar ik begrijp nooit zo goed waar het vandaan komt, haha. Het is wel zoet, maar niet in de zin van snoep, etc.

  20. Withlovefroms januari 20, 2016 / 4:30 PM

    Interessant artikel! Ik heb soms wel zin in zoet, maar probeer zoveel mogelijk snelle suikers te vermijden! 🙂

  21. Melissa januari 20, 2016 / 11:02 PM

    Wat een leuke artikel! Ik had vanmiddag zo bui dat ik alles zoets wel op wou eten.

  22. Annemieke januari 21, 2016 / 10:14 AM

    Wat een topartikel dit! Ik heb heel vaal zin in zout/chips, nu weet ik wat ik dan moet doen! (behalve een beetje rustiger aan doen af en toe 🙂

  23. Mariska januari 21, 2016 / 12:03 PM

    Heel fijn en handig dit, vooral met de alternatieven erbij! Ik heb zo vaak giga trek in chocolade.

  24. Marjoleine januari 21, 2016 / 5:42 PM

    Wat een eyeopener! Echt een hele goede en informatieve post. Ik ga er nu zeker op letten.

  25. Bodi januari 21, 2016 / 6:17 PM

    Wauw echt een topartikel, super handig!

  26. Marjon januari 23, 2016 / 11:00 AM

    Ik kwam via kellycaresse op jouw blog en wat een goed artikel dit! Ik wist een aantal weetjes nog helemaal niet! Ik ga je volgen. Leuk! Xx

  27. Tine januari 25, 2016 / 9:23 PM

    He Marlotte, dit artikel is zó van toepassing op mij! Ik krijg inderdaad héél veel zin in zoute chips als ik een drukke dag op het werk heb gehad. En een wit broodje ‘s middags doet me in de namiddag altijd naar koekjes snakken 😉 Ik ben pas begonnen met terug regelmaat in mijn eetpatroon te brengen: stevige maaltijden met veel groenten en peulvruchten, donker brood of graansalades als lunch, fruit als tussendoortje. Ik merk nu al verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *