Andere benamingen voor suiker

andere benamingen voor suiker

Vandaag ga ik het eens hebben over suiker, of eigenlijk over de benamingen van suiker. De laatste tijd is suiker, net als brood, veel in de publiciteit geweest. De een vindt het maar overdreven en gooit nog een extra suikerklontje in de koffie, terwijl de ander faliekant suiker probeert te vermijden en alle ingrediëntenlijsten nauwkeurig aan het bekijken is. Want hé, je weet maar nooit wat er in je eten zit tegenwoordig. Dat is net als met suiker, je wilt niet weten in hoeveel producten suiker zit verwerkt. En nee, dan gebruiken ze niet gewoon ‘suiker’ op de ingrediëntenlijsten, maar hebben ze de meest creatieve woorden verzonnen om ons om de tuin te lokken. Daarom vertel ik je vandaag meer over (geraffineerde) suikers en de vele verschillende benamingen voor het woord suiker. Lees je mee?

Dit voedingsmiddel wordt gemaakt van suikerriet, suikerpalm en suikerbiet, deze laatste is tevens de bekendste in Nederland. Maar hoe wordt suiker eigenlijk gemaakt? Het proces om suiker te maken wordt ook wel raffinageproces genoemd. Daar komt dan ook het woord ‘geraffineerde suiker’ vandaan. Tijdens dit proces wordt onder andere de suiker uit de plant opgelost in heel heet water. Vervolgens wordt het gezuiverd door herkristallisatie en filtratie. Misschien een beetje kort door de bocht, omdat dit nog maar een klein deel is van het proces, maar anders ben ik morgen nog bezig. Het komt erop neer dat dit proces alle voedingswaarden, die de suiker bevatte voor het behandelen, eruit haalt. Daarom is pure suiker zo ongezond voor je lichaam. Het zijn lege voedingstoffen en kunnen daarom niks voordeligs bieden aan je lichaam.

Hier en daar wat geraffineerde suiker is echt niet erg, maar tegenwoordig zit het in zo’n 90% van alle producten in de supermarkt. Suiker zit natuurlijk in grote getalen in koekjes, snoep en ijs, maar deze boosdoener zit ook in producten waar je het niet zo één twee drie van verwacht. Wat dacht je van gerookte kipfilet? Maar ook in vrijwel alle broden zit suiker verwerkt. Ja, óók in speltbrood. En al helemaal in glutenvrij brood. Deze suikers in al die voedingsmiddelen zorgen voor hoge pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel. Misschien verwacht je het niet meteen, maar een verstoorde bloedsuikerspiegel kan veel nare gevolgen hebben. Dan heb ik het niet alleen over suikerziekte, maar ook over darmklachten, depressies en (extreme) vermoeidheid. Oké, stel je bent zover dat je denkt: “hé, laat ik proberen om (zoveel mogelijk) suiker te vermijden”, dan nog krijg je onverwacht nog heel veel suiker binnen. Fabrikanten weten namelijk dat wij liever geen suiker op de ingrediëntenlijst zien staan, omdat wij dat associëren met ongezond. Daar hebben ze wat op bedacht! Voor suiker hebben ze in de loop der jaren veel verschillende benamingen verzonnen. Op het moment bestaan er zo’n 110 verschillende woorden voor suiker. Belangrijk is om te weten dat het ook om natuurlijke en ongeraffineerde suikers gaat. Ik heb de meest gebruikte benamingen om suiker aan te duiden op een rijtje gezet, maar Google gerust eens om de gehele lijst te bekijken. Je vertrouwen in de voedingsmiddelenfabrikanten zal in ieder geval niet groter worden.

De meest gebruikte benamingen om suiker aan te duiden:

 • Basterdsuiker
 • Dextrose
 • Kristalsuiker
 • Kandijsuiker
 • Karamel
 • Rietsuiker
 • Druivensuiker
 • Vruchtensuiker
 • Geleisuiker
 • Vanillesuiker
 • Maltodextrine
 • Maltose
 • Sacharose
 • Sucrose
 • Beetwortelsap
 • Glucose(-stroop)
 • Fructose(-stroop)
 • Glucose-fructosestroop
 • Moutextract
 • Melksuiker (lactose)
 • Trehalose
 • Galactose
 • Vruchtenconcentraat
 • Vruchtensap
 • Melasse
 • ‘Aroma’ (in veel gevallen is dit ook suiker, niet altijd!)
 • Nectar

Ja, dat is schrikken hè? En zo kunnen we doorgaan tot 110 verschillende namen voor suiker. Alsof het nog niet erg genoeg is, wordt suiker ook verstopt onder  bepaalde E-nummers. Een voorbeeld hiervan is E150, ook wel karamel in normale bewoordingen. Dat moet je toevallig weten als je suikervrij eet (of zoveel mogelijk vermijdt), anders krijg je alsnog die nare suikers binnen.

Belangrijk om te vermelden is dat je lichaam zeer zeker suikers nodig heeft, maar niet in de vorm van geraffineerde suikers. Koolhydraten worden omgezet in suiker, dus schrap niet meteen alle koolhydraten uit je leven, alleen als je dit voor gezondheidsredenen moet doen (zoals bij de ziekte van Lyme).

Wist jij dat suiker zoveel verschillende benamingen had? Welk product ben je tegenkomen waarvan je echt nooit had verwacht dat er suiker in zat?

Lees ook: Hoeveel calorieën moet ik eten?

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

27 Responses

 1. Sanne november 11, 2015 / 7:14 AM

  110 andere namen voor suiker?!?!

 2. Tineke november 11, 2015 / 7:18 AM

  Poeh zeg ik wist wel dat er veel namen waren voor suiker. Maar dat het zo heftig was? Nee dat zeer zeker niet. Interessant artikel!

 3. Roos november 11, 2015 / 7:26 AM

  Dat er zelfs e nummers van suiker zijn, belachelijk gewoon!! Goed artikel Marlotte!

 4. Monique D november 11, 2015 / 7:28 AM

  Goed om te weten dat er zoveel verschillende benamingen zijn voor suiker. Dat wist ik helemaal niet!

 5. Kirsten november 11, 2015 / 7:29 AM

  En dan dacht ik dat ik suiker vermeed… Thanks Marlotte !

 6. Anne november 11, 2015 / 7:36 AM

  Wat een top artikel dit! Echt bizar hoeveel verschillende namen er zijn. Dat is schrikken!

 7. Amanda november 11, 2015 / 7:45 AM

  Goed dat je dit zo benadrukt dat er zoveel verschillende benamingen voor zijn. Een aantal wist ik, maar veel van de 110 wist ik echt niet.

 8. Dina november 11, 2015 / 8:18 AM

  Goed stukje dit. Het was mij wel bekend dat suiker zo veel verschillende benamingen heeft, ik ontleed graag de ingrediëntenlijsten van producten. :’)

 9. Amy november 11, 2015 / 8:57 AM

  Je hebt het interessant onder woorden gebracht! Ik houd me behoorlijk bezig met etiketjes maar soms laat ik het ook maa los, ik eet vrij gezond maar je kan niet alles hebben denk ik dan maar! Als ik zelf bak gebruik ik vrijwel altijd pure dadelstroop als natuurlijke zoetstof, of banaan natuurlijk!

 10. eva november 11, 2015 / 9:34 AM

  Goed artikel! Ik wist wel dat suiker zoveel benamingen had vanwege mijn opleiding. Waar ik zelf destijds zo verbaasd over was, was inderdaad gewoon suiker in kipfilet (als broodbeleg). Tegenwoordig bekijk ik altijd de ingrediëntendeclaratie.
  Liefs,
  Eva

 11. Julia november 11, 2015 / 10:21 AM

  Super handig artikel! Ik vind het zo vreemd dat er overal zo maar suikers, en ook e-nummers, bij mogen worden gegooid..

 12. Anna november 11, 2015 / 10:29 AM

  110 verschillende woorden?! Wow… Dat is echt best erg. En vals! En ook verbaas ik me er maar over dat gewoon bijna overal suiker ingestopt wordt. Wat een mega interessant artikel, ik wist dit echt nog niet.

 13. rachel november 11, 2015 / 12:42 PM

  wauw thanks for sharing meis! fijne week verder

 14. NaoDan november 11, 2015 / 2:00 PM

  Dat is echt veel te veel om te onthouden. Dit is een lijstje om te toetsen!

 15. Irma november 11, 2015 / 3:03 PM

  ..110? Das zó niet oké. Ik ga deze eens opslaan en er zo nu en dan bijhouden als ik twijfel aan een product!

 16. Inge november 11, 2015 / 3:50 PM

  Vorig jaar rond deze tijd heb ik de No Sugar Challenge gedaan voor één week. Eten zonder toegevoegde suikers, alleen natuurlijke. Ik schrok mij inderdaad ook rot toen ik er achter kwam waar het allemaal in zit. Voor mijn challenge heb ik alles zelf gemaakt en at ik niets uit zakjes en pakjes. Helemaal vermijden is natuurlijk wel mogelijk als je bereid bent om al je eten zelf te maken 🙂 Ik denk dat ik het op zich wel zou kunnen (die week beviel mij eigenlijk super goed en ik viel bijna 2 kilo af) maar ik denk dat ik af en toe iets lekkers dan toch zou gaan missen.

 17. Saskia november 11, 2015 / 4:33 PM

  wow wat een verschillende namen zeg! Handig dat je dit in een overzichtje hebt gezet, daar heb ik best veel aan.

 18. Marvin november 11, 2015 / 6:27 PM

  Ja, ze weten bepaalde ingrediënten altijd ‘mooi’ te verstoppen onder andere benamingen. Daarom belangrijk om altijd goed naar de etiketten te kijken…

 19. Marloes/GLAMOURMOES november 11, 2015 / 8:21 PM

  Ik wist wel dat suiker in meerdere benamingen voorkwam op ingrediëntenlijsten. Maar ik vind het belachelijk dat het zelfs in knackebröd en kaas zit.

 20. Renske november 11, 2015 / 9:19 PM

  Wat een goed en duidelijk artikel! Ik wist wel dat suiker meerdere namen kent, maar zo veel… Jeetje, daar schrik ik toch wel van, haha.

 21. Astrid november 12, 2015 / 10:52 AM

  Toch belachelijk dat er zoveel verschillende benamingen voor suiker zijn. Ik denk dat je tegenwoordig bijna geen bewerkt eten meer kan kopen zonder dat er op de een of andere manier suiker in zit verstopt.

 22. Angelina november 12, 2015 / 1:46 PM

  Pff dat er zoveel benamingen zijn.. Ik let er eerlijk gezegd niet zoveel op, maar dan ligt het er natuurlijk wel aan wat ik wil gaan maken. 😉

 23. Sabine november 12, 2015 / 3:03 PM

  Goed artikel! Het zit echt overal in verstopt tegenwoordig hè. Zelf geloof ik gewoon in balans; ik eet over het algemeen erg gezond en kook zonder pakjes en zakjes, veel groenten, weinig bewerkte producten. Maar, het moet ook leuk zijn en soms heb ik er dan ook echt geen problemen mee om eens een keer flink te “zondigen”. Zo lang ik me fit en energiek voel vind ik het goed, dat is voor mij de leidraad.

 24. Groceries Glossy november 14, 2015 / 7:54 AM

  Handig lijstje! Echt belachelijk dat we zo gemanipuleerd worden…Je kunt dus eigenlijk het best gewoon alleen maar pure producten kopen etc. en zo min mogelijk kant- en klaar om dit te voorkomen…

 25. Anniek november 15, 2015 / 7:27 AM

  Whaa, 110 verschillende benamingen?! Dat is echt ontzettend veel… Op zich ben ik met een beetje suiker eten oké, maar dat er in al die pakjes en zakjes (waarvan je het soms helemaal niet verwacht) dan ook nog weer suiker zit… Sjonge. 🙂 Goed artikel dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *