Tips tegen keelpijn

tips tegen keelpijn

De laatste dagen werd het beetje bij beetje steeds kouder in ons kleine kikkerland. Bij de wisseling van de zomer naar de herfst is keelpijn geen uitzondering. In de bus hoor ik van alle kanten gekuch, gesnotter en schorre stemmen. Vaak gaat dit gepaard met keelpijn, helaas. Een zere keel is alles behalve fijn en het liefst zijn we er zo snel mogelijk weer vanaf. Maar, wat helpt? En, misschien nog wel belangrijker, wat helpt niet? Zelf doe ik er beter aan om al die chemische ‘wonderpillen’ te laten staan. Ik kies zelf liever voor natuurlijke middelen, die je (bijna) altijd wel in huis hebt. Vandaag deel ik dan ook mijn tips tegen keelpijn.

Gorgelen met zout

Als ik hier en daar wat last van mijn keel krijg, gorgel ik meteen met zout. Zelf kies ik voor Keltisch zeezout, maar Himalayazout is ook een goede kandidaat. Zeezout doodt de bacteriën en dat is precies wat je nodig hebt om van die nare keelpijn af te komen.  Los een kleine theelepel Keltisch zeezout in een glas lauw/warm water. Gorgel even goed en spuug het daarna uit. Probeer om dit een paar keer per dag te doen. Zelf zou ik aanraden om ongeveer vier keer per dag aan te houden. Je zult direct verschil merken!

Honing

Honing, mijn favoriete middel tegen keelpijn. Waarschijnlijk wist je al dat honing een bacterieremmend middel is. Toch? Maar wist je ook dat je honing beter niet in je thee kunt doen? Als je honing boven de veertig graden verhit, verliest het zijn goede eigenschappen. Snoep dus liever hier en daar een lepeltje honing of laat je thee goed afkoelen voordat je er honing in doet.

Gember

Ook gember is een perfect middel om keelpijn te verzachten en tegen te gaan. Gember werkt namelijk onder andere ontstekingsremmend en geeft het immuunsysteem is een goede boost. Schil wat verse gember en maak hier thee van. Overigens werken gember en honing ook goed samen: ze versterken elkaars goede eigenschappen!

Kaneel

Net als gember, is kaneel erg goed om je immuunsysteem een boost te geven. Ook heeft kaneel antibacteriële eigenschappen en werkt het ontstekingsremmend. Doe een klein beetje kaneel (of een kaneelstokje) bij je thee. Maar je kunt ook over het algemeen wat meer kaneel eten. Wat dacht je van kaneel bij je ontbijt? Heerlijk door een ontbijtsmoothie of door je boekweitpap.

Er zijn nog ontzettend veel andere natuurlijke middelen die keelpijn tegengaan, maar dit zijn toch wel mijn favorieten. Wat gebruik jij als je keelpijn voelt opkomen?

Lees ook: Simpel bananenbrood

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’?

6 Responses

 1. Marlou september 30, 2015 / 4:13 PM

  Precies wat ik nodig had!!

 2. Annelotte september 30, 2015 / 4:15 PM

  Handige tips! Gelukkig heb ik nu nog geen zere keel. Even afkloppen 🙂

 3. Roos september 30, 2015 / 4:23 PM

  Wat een fijne tips! xo

 4. Julia september 30, 2015 / 4:31 PM

  Erg handige en fijne tips, ik heb vooral in de winter vaak last van keelpijn. Deze komen dan dus erg goed van pas!

 5. Leoni oktober 2, 2015 / 8:39 AM

  Ah goeie tip, dat van die honing wist ik helemaal niet, dat het niet meer werkt als je het in je thee doet! Ik drink in de wintermaanden altijd gemberthee, werkt namelijk ook goed tegen rillen en koudheid. Bij keelpijn eet ik veel laurierdropjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *