Zelf lijnzaadcrackers maken

zelf lijnzaadcrackers maken

Ja hoor, daar is ‘ie dan hoor, veelvuldig aangevraagd: het recept voor de befaamde lijnzaadcrackers. Jullie konden ze al in een aantal artikelen bewonderen en vandaag deel ik dan het langverwachte recept met jullie. Misschien een beetje gemeen van mij om jullie zó lang in spanning te laten wachten op een recept dat bijna geen recept te noemen is. Hopelijk vergeven jullie het mij! Zoals jullie nu wel weten, ben ik echt dol op deze knapperige crackers en moet mij dan ook altijd goed inhouden om niet meteen alle crackers in één keer op te eten. Ik blijf er maar van snoepen! Ze schitteren de sterren van de hemel bij het ontbijt, zowel hartig en zoet, de lunch, als snack of bij de maaltijdsoep voor het avondeten. Oké jullie snappen me, eigenlijk kunnen ze gewoon altijd en overal. Ik beloof het je, deze lijnzaadcrackers zullen je niet teleurstellen. Overigens moet ik nog wat van mijn hart, helaas is mijn geliefde Canon 70D een tijdje uit de running en dat op het moment dat ik voor jullie een fotografieartikel wilde maken. Want wauw, wat krijg ik elke dag veel mailtjes en reacties met vragen van jullie over mijn fotografie. Gelukkig heb ik mijn gouwe ouwe Canon 450D nog bij de hand en ik moet zeggen, hij steelt weer de show in dit artikel hoor, wat jullie? Hoewel ik mijn Canon 70D toch wel heel erg mis, met alle fancy functies én vooral een betere kwaliteit, ben ik toch blij dat ik mijn oude camera nog niet weg heb gedaan. Het fotografieartikel moet ik dus nog even uitstellen, maar nu mijn vraag aan jullie: wat willen jullie weten qua fotografie? Ik hoop jullie dan heel snel te verblijden met een fotografieartikel, die natuurlijk medemogelijk gemaakt is door mijn Canon 70D. Oké genoeg gepraat, jullie zijn hier voor de crackers. Laten we snel beginnen.

zelf lijnzaadcrackers maken

Wat heb je nodig voor deze lijnzaadcrackers?

150 gram lijnzaad

75 gram zonnebloempitten

75 gram pompoenpitten

Water (variabel)

1 eetlepel olijfolie (of een ander soort olie)

Kruiden naar keuze en smaak (ik gebruik zout, peper, Italiaanse kruiden, mosterdzaadpoeder, rozemarijn en tijm)

Optioneel: edelgistvlokken en sesamzaadjes

zelf lijnzaadcrackers maken

En zo maak je ze:

1. Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden.

2. Het is eigenlijk te simpel voor woorden. Doe alle ingrediënten (behalve de edelgistvlokken) in een kom en spatel door tot een dikke natte massa. Zelf doe ik de hoeveelheid meestal op gevoel en naar smaak. Voeg beetje bij beetje wat water toe en wacht totdat de lijnzaad het water opneemt. Is het te nat? Voeg dan wat extra lijnzaad toe. Is de massa juist te droog? Voeg dan wat vocht (water of olie) toe. Deze keer heb ik gekozen om de crackers te kruiden met zout, peper, Italiaanse kruiden, mosterdzaadpoeder, rozemarijn en tijm, maar gebruik vooral de kruiden die jij in huis hebt.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze licht in met wat olie (of roomboter/ghee).

4. Spatel het mengsel op de bakplaat en verspreid deze over de bakplaat tot een dunne laag.

5. Zet de bakplaat in de oven voor zo’n 20 tot 30 minuutjes, totdat de crackers goed hard zijn geworden.

6. Strooi de edelgistvlokken, direct nadat je ze uit de oven haalt, over de crackers.

7. Eet smakelijk! Lekker als ontbijt, lunch of snack. Serveer met wat zongedroogde tomatentapenade en aanvallen maar!

Heb jij al eens zelf crackers gemaakt? Wat voor crackers waren dat? Laat het hieronder in de reacties weten!

Lees ook: Tips om tot rust te komen

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

29 Responses

  1. Yasmin januari 7, 2016 / 7:02 AM

    Jaaaa, haha ik was degene die je ook mailde. Onwijs leuk dat je het recept hebt geplaatst, klinkt heerlijk en de foto’s zijn weer top!

  2. Kirsten januari 7, 2016 / 7:06 AM

    YES EINDELIJK! Haha 🙂 Ga ze vanmiddag meteen maken! Mooie foto’s!!

  3. Belle januari 7, 2016 / 7:08 AM

    Yummie, ziet er heerlijk uit! Balen van je camera zeg. Ik zou graag wat meer over de basis van fotografie willen weten 🙂

  4. Paula januari 7, 2016 / 7:12 AM

    Wat een heerlijke crackers lijken me dat zeg! Shit zeg, wat balen van je canon. Woeei, ik hoopte al op een fotografieartikel. Ik zou graag meer willen weten over hoe je zulke mooie lichte foto’s krijgt!

  5. Melissa januari 7, 2016 / 7:18 AM

    Ziet er weer goed uit Marlotte 🙂 Ik heb nog nooit zelf crackers gemaakt, maar het klinkt makkelijk! Ga ze snel eens maken! Ah wat stom van je camera, gelukkig heb je je oude nog. Wat ik wil weten? ALLES! Je fotografie is zo goed, bewerking, foto’s maken, alles.

  6. Xena januari 7, 2016 / 7:20 AM

    Heeeerlijk recept met nog mooiere foto’s!

  7. Hilde januari 7, 2016 / 7:22 AM

    Wat een fijn artikel!! Heel mooi en lekker!

  8. Willeke januari 7, 2016 / 7:48 AM

    Snap dat je baalt dat je camera kapot is, hopelijk doet ie het snel weer. Ik vind nabewerking altijd heel interessant! Heerlijke crackers, vandaag ijsvrij, dus ga ze lekker maken

  9. eva januari 7, 2016 / 8:04 AM

    Yummie they look GOOD! Wat een makkelijk recept! Ik ga dit zeker eens maken en mijn eigen twist eraan geven. Lijnzaad is sowieso goed voor de darmen dus dit recept is op mijn lijf geschreven 🙂 Oh en ik ben heel benieuwd naar je fotografie artikel! Liefs!

  10. Esmee januari 7, 2016 / 9:03 AM

    Prachtige foto’s zeg! Ik heb weleens zelf amandelcrackers gemaakt, heel erg lekker ook!

  11. Bas januari 7, 2016 / 9:27 AM

    Wauw wat een prachtige foto’s maak jij! Ik kijk al uit naar het fotografie artikel!

  12. Maxime januari 7, 2016 / 12:19 PM

    Dat ziet er super lekker uit! Ik ga het zeker eens proberen. Iets makkelijks is altijd fijn haha!
    Wel balen van je camera, ben erg benieuwd naar het artikel want ik vind jouw foto’s altijd zo mooi ♥

  13. Daniëlle januari 7, 2016 / 12:28 PM

    Aah, wat lekker! Deze ga ik zeker eens maken. Lijkt me heerlijk met edelgistvlokken!

  14. Bodi januari 7, 2016 / 3:50 PM

    Oehh wat lekker! Ik ga dit zeker eens proberen!

  15. Angelina januari 7, 2016 / 4:39 PM

    Ohh wat balen van je camera! Maar deze foto’s zijn ook weer erg fijn. 😉 Ziet er heerlijk uit. Ik heb voor binnenkort ook een blogje klaar staan met crackers ^_^ ik ben er ook gek op!

  16. Karolien januari 8, 2016 / 12:11 PM

    Nèt je blog ontdekt – wat een ongelofelijk mooie foto’s maak je!! Echt prachtig.
    Deze crackertjes zien er ook heerlijk uit, ga ik zeker eens maken.

  17. Ellen januari 8, 2016 / 4:47 PM

    Wauw, zo mooi die foto’s! En de crackers ga ik ook zeker en vast proberen. Ik hou van lijnzaad en het is gewoon zo goed voor je.

  18. Iep januari 9, 2016 / 12:58 PM

    Wauw, wat een beeldschone foto’s ohmy! Echt te gek!
    En dit recept spreekt mij ook zeker aan.
    Liefs Iep xo

  19. Stéphanie B. januari 10, 2016 / 3:42 AM

    Awesome! Deze ga ik ook eens zelf uitproberen. Ziet er lekker uit en gezond en knapperig in de mond, wauw (onopzettelijk) rijmpje.

  20. Lois Lorinde januari 10, 2016 / 2:15 PM

    Oeeh, dit klinkt erg heerlijk! En ze zien er ook zo mooi en recht uit, haha!

  21. Annemieke januari 24, 2016 / 2:32 PM

    Wat een prachtige foto’s weer en wat is dit makkelijk! Heel fijn recept 🙂

  22. Daphne februari 13, 2016 / 5:07 PM

    Ik kwam via via op jouw blog terecht en heb meteen daarna geprobeerd om deze crackers ook te maken alleen dan zonder lijnzaad (want: niet in huis). Ik heb geen idee waar het fout is gegaan, maar het zijn geen crackers geworden maar het blijven een paar schijfjes met geroosterde zaden. Heb je enig idee waar dat aan kan liggen? Te weinig vocht, te dikke laag, gebrek aan lijnzaad of mis ik toch iets anders dat de boel bij elkaar bind?

    • Marlotte februari 14, 2016 / 2:01 PM

      Oh ja, je hebt wel echt lijnzaad (of anders eventueel chiazaad) nodig voor deze crackers! Lijnzaad neemt vocht op, waardoor het een soort ‘pudding’-structuur krijgt en dat moet je hebben voor deze crackers!

  23. Anouk maart 17, 2016 / 10:08 AM

    Ziet er echt super lekker uit!

    Maar maak je nou één grote cracker die je daarna als het klaar is in stukken snijdt of verdeel je wel meteen losse crackers op de bakplaat? Die van jou zijn zo mooi recht!

    • Els maart 19, 2016 / 1:13 PM

      Dag vraag ik me ook af! Heb ze net gemaakt en ze smaken goed maar ze vallen wel helemaal uit elkaar… heb ze dus maar over mijn soep verkruimeld. Volgende keer meer water bij doen.
      Ik had een plaat vol maar dat wordt nu dus 1 grote kruimelboel.
      Dus beter van tevoren snijden?

      • Marlotte maart 19, 2016 / 1:24 PM

        Ik zet ze vaak een paar minuutjes in de oven, snijd ze dan met een pizzames in stukken en daarna weer in de oven. Dat werkt voor mij het beste! Het is inderdaad ook belangrijk om genoeg water toe te voegen. De ene keer nemen ze het water ook beter op dan de andere keer. Hopelijk heb je hier wat aan, succes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *