Gemakkelijk vlierbloesemlimonade maken

vlierbloesemlimonade maken

Ik heb last van het ” Vliervirus”. Een aantal jaren geleden stond er bij ons vliersiroop in de koelkast. Het is even wennen, maar het speciale vliersmaakje en de geur van het voorjaar en de zomer blijven je altijd bij. Althans, mij wel in ieder geval. Op feestjes en slome zomerdagen is het een geliefd drankje. Zo drink ik ‘m graag puur met (bruis)water, limoen en munt op een snikhete zomerdag. Voeg er een scheut Prosecco bij en je hebt een heerlijk avonddrankje. Maar ook in een vruchtenbowl komt hij goed tot zijn recht. Je raadt het vast al, de flessen vliersiroop raakten steeds eerder op.

Vlierbloesemlimonade maken

Dit jaar stond ik dus ook op scherp. Tijdens de dagelijkse wandelingen met de honden in de tuin werden de vlierbomen goed in de gaten gehouden. En ja hoor, halverwege mei was het dan eindelijk zover. De hoogste tijd om op de ladder te klimmen en met een schaar en emmer vlierbloesem te verzamelen. Niet lang daarna waren we emmers verder. Geen blaadjes, want die zijn licht giftig en bitter. Vervolgens moet je de vlierbloesem onder water zetten met wat schijven citroen en een nachtje in een koele ruimte (bijvoorbeeld in de bijkeuken) apart zetten. Na twaalf uur (vierentwintig uur is ook prima) giet je de inhoud van de emmer door een vergiet, om het vervolgens door een kaasdoek (of schone (!) theedoek te halen. Doe er vervolgens een schepje citroenzuur bij en breng het eventueel verder op smaak met een zoetstof naar wens. Denk aan honing, maar ook steviadruppels doen goed hun werk. Zo heb ik de steviadruppels gebruikt in de smaak vanille. Heb je nog geen ervaring met steviadruppels? Dan is het extra belangrijk om na élke druppel die je toevoegt te proeven. Teveel stevia is absoluut niet lekker; ik spreek tot mijn spijt uit ervaring. Eventueel zou je de siroop ook kunnen zoeten met wat biologische (riet)suiker. Voor de juiste dosering proef ik altijd even tussendoor. Absoluut geen straf, dat begrijpen jullie vast. De ene vlier is namelijk de andere niet en ieders zoetbeleving is net iets anders.

Na het op smaak te hebben gebracht, kook je het geheel even door. Wil je vliersiroop maken? Kook het dan iets langer. Ga je voor limonade? Dan is 5 á 10 minuten koken al voldoende. Is het goed ingedikt? Schenk het dan in schone flessen. Genieten maar!

Tijd voor thee

Ja, en dan begint het vliervirus. Opeens zie ik overal waar ik kijk vlierbomen staan. Gek genoeg ontdekte ik zelfs thuis nóg een vlierboom en wel in de voortuin. Het is zonde om de vlierbloesem te laten verpieteren, nietwaar? Daarom verzamelde ik weer een emmer (of twee, drie) vol met vlierbloesem. De kasten stonden inmiddels al vol met flessen vliersiroop en -limonade, dus besloot ik om thee te maken. Hoe je dat doet? Laat de vlierbloesem met wat keukenpapier eronder en erboven in een krat of plank op een warme plek drogen. En dan is het tijd om een goede portie geduld op te brengen, net zolang totdat de vlierbloesem volledig droog is (anders krijg je schimmel, dat wil je niet). Je geduld wordt hoogstwaarschijnlijk flink op de proef gesteld, als je erlangs loopt en de zoete zomerse vlierbloesemgeur ruikt.

Nu is het zo dat je niet alleen de vlierbloesem kunt gebruiken, maar ook met de vlierbessen kun je aan de slag. Deze besjes komen op in het najaar en het schijnt dat je er een drankje van kunt maken die tegen keelpijn, verkoudheid en griep werkt. Het lijkt me leuk om dat ook eens uit te proberen, maar daarvoor moet ik nog even geduld hebben!

Heb jij al eens vlierbloesemlimonade geproefd?

Lees ook: Glutenvrije rode linzen pasta met kipgehaktballetjes

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

7 Responses

 1. Nicole mei 5, 2017 / 11:27 AM

  Wat een goed idee! Ik hou van dit soort recepten 🙂

 2. Anna mei 5, 2017 / 12:55 PM

  Hmmm, dit is zó lekker <3. En wat lijkt het me een feestje om het zelf te maken! Dan kun je er natuurlijk nog extra van genieten. Yum. Helemaal zin in gekregen nu :)!

  • Marlotte mei 5, 2017 / 7:52 PM

   Absoluut, echt het proberen waard! In de supermarkt is het tegenwoordig ook veel te vinden, maar het is zóveel lekkerder (én gezonder, leuke bijkomstigheid) om het zelf te maken 🙂

 3. Eef mei 14, 2017 / 2:58 PM

  Ja, ik vind het een van de lekkerste limonades om zelf te maken. Zelf gebruik ik gewone suiker maar ga het ook eens proberen met honing. Lijkt me ook erg lekker.

  • Marlotte mei 14, 2017 / 6:22 PM

   Persoonlijk vind ik het met honing nog lekkerder; ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

 4. An juni 12, 2019 / 11:18 PM

  De vlierbloesem verpietert niet, maar ontwikkelt zich tot vlierbessen. Daar kun je ook weer allemaal lekkere dingen van maken. En bewaar wat voor de vogels!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *