De herfst heeft haar intrede gemaakt en daarmee is ook het pompoenenseizoen aangebroken. Langs de weg verschijnen beetje bij beetje weer kraampjes met allerlei soorten pompoenen. Van knaloranje tot mosgroen. Tot een paar jaar geleden was ik niet zo dol op pompoen. De vrolijk gekleurde pompoensoep liep ik zonder twijfel voorbij en in plaats daarvan stortte ik mij op de vers gemaakte appel- en perentaart. Gelukkig verandert je smaak eens in de zoveel tijd en kan ik nu een pompoen meer dan goed waarderen. De pompoen is nog niet eerder langsgekomen op mijn blog; de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Ik dook de keuken in en het was meteen een winnaar. Dat komt niet heel vaak voor met vegan baksels, kan ik je zeggen. Benieuwd naar deze vegan pompoencake? Lees snel verder.
Oké, heel even in het kort waarom pompoen zo gezond is (want dat is het). Het is onder andere goed voor je ogen, door de hoeveelheid betacaroteen (Silke K. Schagen et al., 2012). Daarnaast zit er een goede hoeveelheid ijzer, zink en vitamine C in, die stuk voor stuk je immuunsysteem een boost geven (Philip Calder et al., 2002). Ook bevat een pompoen aardig wat kalium (130 mg op 100 gram pompoen), dat onder andere de bloeddruk kan verlagen (Ekwaowo et al., 2000).
Voedingswaarde pompoen per 100 gram (Voedingswaardetabel):
Energie | 36 Kcal |
Eiwit | 1,1 gram |
Koolhydraten | 7 gram |
Vet | 0,2 gram |
Vezels | 1 gram |
Klinkt goed, toch? Een pompoen is wat mij betreft niet alleen gezond, maar ook héél lekker. Tijd om te bakken!
Wat heb je nodig voor deze vegan pompoencake?
450 gram flespompoen (met schil, kan eventueel ook zonder schil, zonder de pitjes)
100 gram zonnebloempittenmeel (fijngemalen zonnebloempitten)*
100 gram pecannotenmeel (fijngemalen pecannoten)*
50 gram boekweitmeel
10 gram psylliumvezels
150 gram gedroogde pruimen*
1 eetlepel kokosolie (of roomboter/ghee)
1 flinke eetlepel cacaopoeder
2 theelepels koek- en speculaaskruiden + 2 theelepels kaneel (bij voorkeur ceylon kaneel)
snufje zeezout
Opmerkingen:
De zonnebloempitten- en pecannotenmeel kunnen vervangen worden door andere glutenvrije meelsoorten (bijvoorbeeld amandelmeel), houd er rekening mee dat de textuur van de cake kan veranderen. Maal de zonnebloempitten en pecannoten tot een heel fijn meel met behulp van een hakmolen.
De gedroogde pruimen kunnen eventueel vervangen worden door dadels en/of banaan. Je kunt ook meer of minder pruimen gebruiken, proef zo nu en dan eventjes van je mengsel.
Wil je de vegan pompoencake wat droger? Bak dan de cake nog ietsje langer!
Wat moet je doen?
- Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden.
- Maak de pompoen goed schoon en snijd in blokjes (de schil kun je laten zitten). Breng in een pan een klein laagje water aan de kook en kook de pompoen beetgaar (ongeveer 15 minuten). Haal de pan van het vuur en wel de gedroogde pruimen voor ongeveer 5 minuten bij de pompoen in de pan.
- Giet het water van de pompoen af. Doe één eetlepel kokosolie bij de pruimen en pompoen in de pan en pureer tot een glad mengsel.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten toe aan het mengsel (meelsoorten, kruiden, cacaopoeder en psylliumvezels) en roer goed door. Proef tussendoor om te kijken of je de vegan pompoencake zoet genoeg vindt. Voeg eventueel nog stevia, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel toe om het geheel zoeter te maken.
- Stort het mengsel in een met bakpapier beklede en ingevette cakevorm. Bak in zo’n 50 minuten in het midden van de oven gaar.
- Haal uit de oven en probeer de cake iets te laten afkoelen (ja, dit is echt nodig, sorry).
- Je geduld wordt beloond: het is tijd om aan te vallen! Lekker met een likje roomboter/ghee en rauwe honing.
Lees ook: Herfstige glutenvrije pastasalade met zelfgemaakte croutons
Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?
Recept is geïnspireerd op Rineke Dijkinga
Wauw, cake met pompoen! Dat heb ik volgens mij nog nooit op. Zo blij trouwens dat het pompoenseizoen aangebroken is. Liefde voor pompoen <3. Yum!
Ah, ik ook! Zou het heel de dag wel kunnen eten. Pompoensoep, pompoencake, pompoenfrietjes. Yum!
Ik hou van pompoen maar heb er nog nooit cake mee gegeten! Wel een stukje pumpkin pie ooit op bezoek bij familie in Amerika en die was éééécht niet lekker, haha. Deze klinkt een stuk lekkerder en gezonder vooral 😉
Haha, nu ben ik wel heel benieuwd naar de pumpkin pie. Ik heb het nog nooit op!
Yum! Klinkt goed! 🙂
Dankjewel Angelina 🙂
Oeh, ziet er lekker uit! Hier was mijn pompoencake mislukt, leek eerdere warme puree, haha. Lastig soms hè, vegan baksels?
ziet er lekker uit, nog nooit gegeten!
Yesss pompoenen! Ik ben er dol op. Ga snel je pompoencake een keer maken!
Leuk! Hopelijk valt ‘ie in de smaak 🙂
Hoi Marlotte,
Vermits je van appeltaart houdt, probeer eens taart te bakken met vulling van pompoenpuree van pompoen en appels (en wat kaneel en kardemom): geen extra suiker nodig 🙂
Leuk idee, ga ik proberen!