Vegetarische quinoa salade

quinoa salade

Wat sla hier, een komkommer daar en natuurlijk wat plakjes tomaat om het af te leren. Sommige mensen worden al niet goed als ze het woord ‘salade’ horen en schuiven het snel af op “konijnenvoer”. Nee, daar doen ze niet aan. Zelf ben ik een ware saladeliefhebber. Of het nou in de zomer of de winter is, een goede salade kan ik altijd waarderen. Op mijn blog heb ik nog nooit een saladerecept met jullie gedeeld, maar daar is ‘ie dan eindelijk hoor, een echte primeur: een quinoa salade met geglazuurde worteltjes. Wat mij betreft een echte topper. Hij fungeert goed als lunch, maar ook bij het avondeten doet hij prima zijn ding. Serveer met een gepocheerd ei, knapperige kikkererwten of een goede zalm (voor de niet-vegetariërs onder ons). Voor ieder wat wils! Kijk je mee?

Wat heb je nodig voor de quinoa salade? 4 personen

240 gram voorgekookte quinoa (+ eventueel bouillonblokje)

100 gram rucola

100 gram zachte geitenkaas

120 gram hazelnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten

6 wortels

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel kokosolie (of een ander soort olie)

4 eetlepels agavesiroop

6 eetlepels tamari

Peper naar smaak

quinoa salade

Wat moet je doen?

1. Doe de voorgekookte quinoa in een pan (met eventueel een bouillonblokje) en laat drie minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen.

2. Snijd de wortels in grove stukken en doe deze in een kom en voeg drie eetlepels agavesiroop en drie eetlepels tamari toe. Meng vervolgens goed door.

3. Verhit een pan met één eetlepel kokosolie. Doe de gemarineerde wortels in de pan en bak ze voor zo’n 5 minuten totdat ze bruin kleuren.

4. Pak een droge pan erbij en rooster de hazelnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten 2 tot 3 minuten. Schud of spatel de noten en pitten zo nu en dan even goed door zodat ze niet aanbranden.

5. Tijd om de dressing te maken! Doe 3 eetlepels tamari, 1 eetlepel agavesiroop, 1 eetlepel olijfolie en wat peper in een kommetje en meng kort.

6. Verdeel de rucola, quinoa en wortel over de borden. Scheur de zachte geitenkaas in stukjes en bestrooi deze,  samen met de hazelnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten, over de borden. Voeg naar smaak nog wat dressing toe aan de salade. Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete salade? Ga jij deze quinoa salade maken?

Lees ook: Lactose- en glutenvrij eetdagboek

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

In samenwerking met WinkelGlutenvrij

29 Responses

  1. Kirsten februari 17, 2016 / 7:02 AM

    Oeh wauw, wat een prachtige salade 🙂

  2. Paula februari 17, 2016 / 7:04 AM

    Mmm klinkt goed! Mijn favoriet is er eentje met kikkererwten (wel geroosterd ;))

    • Marlotte februari 21, 2016 / 2:11 PM

      Oeh lekker, die is hier inderdaad ook groot favoriet!

  3. Marlou februari 17, 2016 / 7:07 AM

    Inderdaad wat een prachtige salade, en mooie foto’s!! 🙂

  4. Wendy februari 17, 2016 / 7:09 AM

    Haha konijnenvoer, dit klinkt lekker zeg. Origineel!

  5. Marvin februari 17, 2016 / 7:11 AM

    Eerlijk gezegd ben ik normaal niet van de salades maar dit klinkt wel goed!

  6. Anniek februari 17, 2016 / 7:12 AM

    Oeh ja, ik ben ook echt een salade FAN! Salade is altijd een goed idee, op welk moment in het jaar dan ook 🙂 Ik maak zelf niet vaak salades met quinoa, maar deze combi klinkt wel érg goed! Stiekem wordt ik wel heel benieuwd nu, ik ga het maar gauw eens maken 🙂

    • Marlotte februari 21, 2016 / 2:12 PM

      Helemaal mee eens! Leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

  7. Sanne februari 17, 2016 / 7:13 AM

    Een nieuwe volger hierzo, wat een prachtige blog heb je 🙂

  8. Emma februari 17, 2016 / 7:14 AM

    Ik ben ook een enorme salade fan hoor! Verrukkelijk, deze ziet er onwijs goed uit Marlotte, rijkelijk gevuld!

  9. Hilde februari 17, 2016 / 7:16 AM

    Wat ziet dit er lekker uit zeg. Ik ben niet zo dol op geitenkaas, zou je ook andere kaas kunnen gebruiken? 🙂

    • Marlotte februari 21, 2016 / 2:10 PM

      Natuurlijk! Alle soorten kaas kun je gebruiken, alleen wordt de smaak dan wel weer iets anders natuurlijk!

  10. Tineke februari 17, 2016 / 7:19 AM

    Haha volgens mij heb je allemaal salade-volgers 😉 Ook hier eentje. Originele en lekkere salade! 🙂

  11. Lisanne februari 17, 2016 / 7:21 AM

    Yommie, wat lekker!!!

  12. Evie februari 17, 2016 / 7:48 AM

    Je maakt een salade net zo leuk als je wil! Maar op restaurant betekent een salade als vegan wel vaak wat blaadjes sla, tomaat, komkommer, wortel en een stukje brood. Jammer he, want ze zouden er zoveel mee kunnen doen!

    • Marlotte februari 21, 2016 / 2:09 PM

      Ja, heel jammer! Je kunt er echt alle kanten mee op, ideaal!

  13. Ellen februari 17, 2016 / 8:15 AM

    Salade-fan, hierzo! Haha. 🙂 Salades bieden juist oneindig veel mogelijkheden om te variëren. Dit recept ziet er alvast heerlijk uit.

  14. Moniek februari 17, 2016 / 9:18 AM

    Oh wat ziet dit er super lekker uit zeg! Dit gerecht ga ik opslaan, lijkt me heerlijk als lunch op een lange dag!

  15. hannah februari 17, 2016 / 11:32 AM

    Ooh wat heerlijk! Niet al te moeilijk voor mensen die echte koelkastkokers zijn, quinoa met geitenkaas is een goede aanrader!

  16. Svenja februari 18, 2016 / 8:25 AM

    Jum, dit gerecht ziet er weer super lekker uit. Ik ben dol op quinoa salades, dus deze variant ga ik heel snel een keertje proberen. Kijk er nu al naar uit <3

  17. kim februari 21, 2016 / 8:53 AM

    jammie, ziet er heerlijk uit. Mooie fotos ook! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *