Spectaculaire poffertjes-ijstaart

poffertjes-ijstaart

Save the best for last, zeggen ze weleens. Toch? Nou, ik kan je vertellen: dit is typisch zo’n gevalletje. Ik weet bijna zeker dat de “oh’s” rondgaan als je binnenloopt met deze spectaculaire taart. Ik bedoel, deze taart heeft, wat mij betreft, het beste van twee (oké, stiekem vier) werelden. Poffertjes, ijs, kersen én chocolade. Het lekkerst is om het allemaal zelf te maken, maar ik snap dat je met Kerst soms wel even toe bent aan een iets makkelijker recept. Het is dan ook compleet aan jou of je zelf je ijs maakt of poffertjes. Deze taart doet me overigens denken aan de ijstaarten die we vroeger aten met Kerst. Hele dagen zat ik te stuiteren en vol verlangen naar de sorbetijstaart te kijken. Hoewel ik aan het einde van de avond vrij vol zat van alle lekkere gangen, paste er altijd wel een gigantisch stuk ijstaart bij. Als de sterretjes waren uitgebrand, vielen we de ijstaart massaal aan en was hij binnen no-time verorberd. Oké, in werkelijkheid keken we met grote ogen naar de ijstaart mét de brandende sterretjes, wachtend om een stuk te krijgen van mijn moeder die de ijstaart aansneed.

Een ijstaart is spectaculair, maar ik ging een stapje verder en voegde poffertjes, een overheerlijke kersensaus én chocolade toe. Want een dessert zonder chocolade is geen dessert, in mijn ogen. Ja, zover gaat mijn liefde voor chocolade. Goed, ik kan nog úren doorpraten over mijn liefde voor de ijstaart en chocolade, maar dat gaan we nu niet doen, zonde van het ijs. En, hoe eerder we beginnen, hoe sneller we kunnen aanvallen, want proeven moet ook gebeuren! Oh, nog één ding. Ik houd stiekem niet zo van ijs, maar voor sorbetijs (of chocoladeijs, hoe kan het ook anders?) maak ik met liefde een uitzondering.

Wat heb je nodig voor deze poffertjes-ijstaart?

Poffertjes:

120 gram boekweitmeel

70 gram teffmeel

20 gram kokosmeel

1 theelepel bakpoeder

250 ml amandelmelk

2 middelgrote eieren

snuf zout

kokosolie of roomboter om de poffertjespan mee in te vetten

optioneel: 30 gram kokosbloesemsuiker (of honing)

Kersensaus:

1 bakje diepvrieskersen (á 200 gram)

1,5 theelepel maizena (of een andere allesbinder zoals arrowroot)

1,5 theelepel kaneel

2,5 dl water

optioneel: 3 eetlepels kokosbloesemsuiker (of 2 eetlepels honing)

Overige ingrediënten:

750 ml (zelfgemaakte) bananenijs of 1 bak (lactosevrije) vanilleroomijs

50 gram pure chocolade (melk en wit kan natuurlijk ook)

1,5 eetlepel kokosrasp (of poedersuiker)

optioneel: 3 zuurstokken in kleine stukjes of andere toppings naar smaak

poffertjes-ijstaart

Wat moet je doen?

1. Ga allereerst aan de slag met de poffertjes. Doe de droge ingrediënten in één kom en meng dit kort door elkaar.

2. Voeg nu beetje bij beetje de amandelmelk toe tot een mooi beslag. Let op, de eieren gaan er nog doorheen, dus zorg dat het beslag niet te vloeibaar is.

3. Roer de eieren één voor één (en eventueel de honing) door het beslag.

4. Laat de poffertjespan goed heet worden en smeer elk holletje goed in met kokosolie of roomboter.

5. Vul de holletjes voor de helft met het poffertjesbeslag en bak de poffertjes op middelhoog vuur totdat ze bruin zijn en keer dan om. Laat goed afkoelen.

6. Nu gaan we aan de slag met de kersensaus. Doe de kersen, water, kaneel en kokosbloesemsuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur wat lager, maar zorg dat de saus tegen de kook blijft.

7. Voeg de allesbinder toe en laat al roerend de saus goed binden. Laat ook de warme kersensaus nu goed afkoelen.

8. Tijd om het dessert op te maken! Haal het ijs alvast uit de vriezer zodat het alvast iets zachter kan worden. Schep bolletjes en verdeel samen met de afgekoelde (!) poffertjes op een bord. Dit hoeft niet netjes te zijn, dus leef je uit! Zet dit tot gebruik in de vriezer.

9. Smelt 50 gram chocolade au-bain-marie.

10. Strooi de afgekoelde kersensaus en eventueel de in stukjes gehakte zuurstokjes over de poffertjes-ijstaart.

11. Druppel vervolgens de gesmolten chocolade en strooi nog wat kokosrasp (of poedersuiker) over de taart. Klaar om de poffertjes-ijstaart te serveren! Hij is het lekkerst als je ‘m meteen serveert!

poffertjes-ijstaart

Tips:

Varieer op los met verschillende soorten ijs. Ook lekker met chocoladeijs! Ben je niet zo dol op kokos? Vervang de kokosrasp dan door poedersuiker! Minder gezond, maar wel net zo lekker! Met Kerst mag je soms ook wel even uitpakken, toch? Is zo’n hele taart iets te groot voor je gasten en jou? Maak dan poffertjes-sandwiches, zoals ik op de foto hierboven heb gedaan. Alle smaken in één hap gecombineerd, als je gasten en jij daar niet vrolijk van worden!?

Heb jij al een keertje een poffertjes-ijstaart gemaakt?

Lees ook: Gezonde hartige taartjes in Kerststijl

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

In samenwerking met WinkelGlutenvrij.nl

42 Responses

  1. Esmee december 23, 2015 / 7:02 AM

    Jeetje dit ziet er echt veel te lekker uit. Ik heb nog nooit een ijstaart op :

  2. Lisa december 23, 2015 / 7:04 AM

    Die foto’s! Verschrikkelijk mooi.

  3. Bob december 23, 2015 / 7:06 AM

    Hij is zeker spectaculair, zal deze eens doorsturen naar degene die het dessert maakt 😉

  4. Monique D december 23, 2015 / 7:09 AM

    Haha ik heb nog nooit een ijstaart gegeten, maar bij het lezen van je verhaal, leek het alsof ik het al járen at en mijn lievelingseten was. Je kan zo goed beeldend vertellen, super leuk! Lekker!!

  5. Xena december 23, 2015 / 7:13 AM

    Die gedrizzlde (is dat een woord) chocolade, zó zo lekker!

  6. Hilde december 23, 2015 / 7:22 AM

    Dit ziet er zo waanzinnig lekker uit. Het spat gewoon van mijn beeldscherm!

  7. Melissa december 23, 2015 / 7:22 AM

    Als jij niet ooit een kookboek gaat maken, eet ik mijn (kerst)sok op. Echt zulke goede foto’s, kan het gewoon niet geloven haha.

  8. Belle december 23, 2015 / 7:29 AM

    Echt heel mooie foto’s, zo ga door! Deze ga ik zeker weten maken met kerst.

  9. Charelle december 23, 2015 / 8:25 AM

    Wow wat een heerlijk recept! Als het aan mij ligt is dit het voorgerecht, haha!

    • Marlotte december 27, 2015 / 12:34 PM

      Zo denk ik nou ook altijd haha! Geef mij maar het dessert als voorgerecht! 🙂

  10. Tessa | LucyTess december 23, 2015 / 8:54 AM

    Ahhhh dit ziet er echt heerlijk uit, yummy!! Ik krijg er meteen honger van hahah 🙂

  11. Eva december 23, 2015 / 9:06 AM

    Mijn hemel…ik wil gewoon bijna mijn beeldscherm opeten, zo lekker ziet het er uit :-). Hmmm mijn poffertjespan zit in een verhuisdoos, anders was ik echt voor dit dessert gegaan.
    Hele fijne dagen alvast! Eva

    • Marlotte december 27, 2015 / 12:35 PM

      Haha, dankjewel voor het compliment! In de zomer is hij ook heerlijk moet ik zeggen 🙂

  12. Inge december 23, 2015 / 10:45 AM

    Oh. My. Gosh. Wat doe je ons aan?! Het ziet er héérlijk uit! 😀 En de foto’s zijn weer prachtig zoals altijd.

  13. Iris december 23, 2015 / 12:27 PM

    Ziet er heeerlijk uit zeg!

  14. Kim december 23, 2015 / 12:42 PM

    Oh jeetje! De naam van je blogje sprak me aan, en de foto’s nu nog meer! Dit zou ik wel een keertje willen uitproberen 🙂

    • Marlotte december 27, 2015 / 12:32 PM

      Ah vind ik heel leuk om te horen, dankjewel! 🙂

  15. Renate december 23, 2015 / 12:56 PM

    Dat roept bij mij zeker een OH en AH op. Dat klinkt zo goddelijk lekker. Hmmmmm

  16. Anna december 23, 2015 / 1:31 PM

    Woehoeee, heerlijk over de top! Kan gewoon. Het ziet er echt prachtig uit <3. Jammer dat ik niet zelf aan de slag hoef in de keuken dit jaar, anders zou ik mijn toetje sowieso aanpassen naar dit gerecht. Yum!

  17. Eline december 23, 2015 / 4:12 PM

    Dit is echt het mooiste dessert dat ik ooit ben tegengekomen! Ik kan de ‘ooh!’s inderdaad al horen vallen 🙂

    • Marlotte december 27, 2015 / 12:32 PM

      Haha, dankjewel Eline. Wat een compliment! 🙂

    • Marlotte december 27, 2015 / 12:31 PM

      Inderdaad, hij hoeft natuurlijk niet met Kerst! Ben benieuwd of hij in de smaak valt!

  18. Sjoukje december 23, 2015 / 10:14 PM

    Jum, dit ziet er lekker uit zeg! Mooie foto’s heb je ook gemaakt. Liefs, Sjoukje

    • Marlotte december 27, 2015 / 12:30 PM

      Haha, soms niet. Maar het is zó lekker, dat ik het niet kan laten staan!

  19. Amy december 24, 2015 / 2:03 PM

    Super pretty en woooow: yummm!

  20. Lysanne december 28, 2015 / 11:37 AM

    Nomnom! Dat ziet er erg lekker uit! En ook nog gezond. 🙂
    Poffertjes zijn ook super lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *