Paleo brood met zaden en pitten

paleo brood

Soms verlang je eens in de zoveel tijd naar een lekker en goed brood. Als je glutenvrij eet, heb je vast weleens een glutenvrij brood op uit de supermarkt. Tja, wat zal ik zeggen. Vaak zijn deze broden op zijn zachtst gezegd niet echt een succes. Of ze zijn zo droog dat je er bijna in stikt, óf er zit een ingrediëntenlijst aan vast waar je U tegen zegt. De e-nummers vliegen je om de oren en laten we het al helemaal niet hebben over de hoeveelheid suiker en zetmeel. Nee, ik ben niet bepaald groot fan van de glutenvrije broden uit de supermarkt (oké, behalve het desembrood van Yam). In die jaren dat ik glutenvrij eet, heb ik al aardig wat glutenvrije broden gebakken. Een aantal waren regelrechte mislukkingen en heb ik met veel bloed, zweet en tranen opgegeten (want: voedselverspilling), maar gelukkig zaten er ook een aantal pareltjes tussen. Ja ja, daar komt ‘ie: één van die pareltjes is dit paleo brood met zaden en pitten. Lekker dat ‘ie is en dat zonder gluten, lactose en andere rare toevoegingen. Ik maak bij na lange na niet elke week een glutenvrij brood, maar áls ik er eentje maak, is hij werkelijk binnen een paar dagen op. Ja, een absolute aanrader dit, óók als je niet paleo, glutenvrij of lactosevrij eet. Zullen we maar snel naar het recept gaan, want ik heb je vast nieuwsgierig gemaakt. Nietwaar?

Wat heb je nodig?

220 gram amandelmeel (of vervang een deel met boekweitmeel)*

15 gram arrowroot (of tapiocameel)

125 gram zonnebloempitten en pompoenpitten

40 gram gebroken lijnzaad

halve theelepel baking soda

3 eieren

40 ml gesmolten ghee en 40 ml gesmolten kokosolie (of 80 ml gesmolten kokosolie)

80 ml water

1 eetlepel appelazijn (of een ander zuur, zoals citroensap)

kruiden naar smaak, bijvoorbeeld: zout, zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder, tijm en rozemarijn

optioneel: 1 theelepel psylliumvezels

paleo brood

Wat moet je doen?

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
  2. Doe alle droge ingrediënten (amandelmeel, arrowroot, pitten, zaden, baking soda, kruiden en eventueel de psylliumvezels) bij elkaar in een kom en meng dit kort door elkaar.
  3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom en roer vervolgens goed tot een dik beslag (géén deeg).
  4. Giet het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede broodvorm.
  5. Zet vervolgens voor zo’n 45 minuten in de oven, maar ook hierbij geldt weer: houd de oven tussentijds goed in de gaten! Haal het brood eruit als hij goudbruin kleurt en gaar is (test met een prikker of vork: komt hij er schoon uit? Dan is het brood klaar!)
  6. Laat het brood enigszins afkoelen en snijd in broodplakken. Klaar is je zelfgemaakte paleo brood mét zaden en pitten!

Ik ben benieuwd: hoe zijn jouw ervaringen met glutenvrij brood?

Lees ook: Deze dingen zijn niet zo gezond als ze misschien lijken

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

*dit is een affiliatelink. Wanneer jij via de link het product koopt, krijg ik een bepaald percentage van het bedrag.

20 Responses

  1. Roos februari 22, 2016 / 7:09 AM

    Yum ziet er goed uit!!

  2. Paula februari 22, 2016 / 7:09 AM

    Wat een mooie foto’s en een mooi brood! 🙂

  3. Kirsten februari 22, 2016 / 7:11 AM

    Aaah dit lijkt me echt zo lekker!!

  4. Bob februari 22, 2016 / 7:14 AM

    Wat een heerlijk brood is dit! 😉

  5. Anneke februari 22, 2016 / 7:18 AM

    Klinkt goed Marlotte, ga het volgende weekend eens proberen 🙂

  6. Yasmin februari 22, 2016 / 7:22 AM

    Wat een lekker brood! X

  7. Lisa februari 22, 2016 / 7:24 AM

    Ik hoef niet paleo te eten, maar dit ziet er wel heel lekker uit zeg!! 🙂

  8. Marlou februari 22, 2016 / 7:24 AM

    Ga ik onthouden. lekker!!

  9. Melissa februari 22, 2016 / 7:32 AM

    Is dat ghee? Ziet er weer (zoals altijd) heerlijk uit Marlotte! 🙂

  10. Vera februari 22, 2016 / 7:33 AM

    Prachtige foto’s heb je ook gemaakt!

  11. Ellen februari 22, 2016 / 7:41 AM

    Mmmm, dit klinkt lekker! Wat voor beleg smeer je er dan meestal op?

  12. Emma februari 22, 2016 / 8:06 AM

    Ziet er goed uit zeg, ik vind ‘m niet heel erg gerezen, of ligt dat aan mij?

  13. Renate februari 22, 2016 / 8:21 AM

    GLutenvrije broden uit de supermarkt zijn echt een ramp. Het voelt echt al een taaie oude spons zo droog dat ze zijn. Leuk dat je zelf een recept hebt bedacht. Ziet er heerlijk uit!

  14. Sandra februari 22, 2016 / 8:39 AM

    Ik heb wel eens gluten vrij brood geprobeerd, maar dat was echt niet lekker. Ik ben super benieuwd naar dit brood! Hij ziet er heerlijk uit en de ingrediënten klinken goed. Jum, ik wil hem een keertje gaan maken!!

  15. Karlijn februari 23, 2016 / 4:52 PM

    Ziet er heel lekker uit zeg! Mooie foto’s!

  16. Rowan februari 28, 2016 / 8:57 AM

    Ziet er heerlijk uit! Mooie foto’s ook!

  17. Christine maart 12, 2016 / 8:36 PM

    Fijn! Een glutenvrij ovenbroodje.. Wij zijn heel benieuwd! Hij staat in de oven..

  18. Inostrate februari 3, 2017 / 3:29 PM

    Mooi pittig broodje!
    Misschien vind je het leuk om eens te kijken op mijn blog http://www.dasanderekoek.wordpress.com met glutenvrije brood- en gebakrecepten, voor o.a. allerlei soorten brood met pure glutenvrije meelsoorten.. Populair zijn de glutenvrije zuurdesembroodrecepten die erg smakelijk zijn. Ook vind je een duidelijke uitleg over het zelf maken van glutenvrije zuurdesem.
    Groet van collega-blogster Inostrate!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *