Zo eet je gemakkelijk meer groente

meer groente eten

Al vanaf jongs af aan wordt ons geleerd dat we genoeg groente moeten eten. Met de grootste moeite probeerden onze ouders ons nog enigszins wat ‘groens’ te laten eten, met als laatste uitweg de welbekende ‘hier komt het vliegtuigje’ (a.k.a. een lepel vol eng uitziende groene groente). Nee, als kind waren we meer fan van de koekjes en snoepjes en oké, die kale spaghetti kon er eens in de zoveel tijd ook nog wel bij, als je een goede bui had. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat die 200 gram groente eigenlijk achterhaald is en dat je eerder richting de 500 gram moet denken. Nu had een groot deel van de Nederlanders al moeite met die 200 gram en daarom is het tijd om mijn ultieme tips om meer groente te eten met jullie te delen. Want, meer groente eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. Dat bewijzen deze vijf gemakkelijke tips!

1. Maak je eigen soep

Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je vast dat ik gek ben op zelfgemaakte soep. En nee, niet zomaar een zelfgemaakte soep. Als ik soep maak (oké, dat is bijna elke dag), stop ik ‘m helemaal vol met allerlei verschillende groenten. Zo eet ik regelmatig een courgettesoep, maar een goedgevulde linzensoep is ook een grote favoriet! Zonder dat je het doorhebt, eet je veel meer groenten dan gewoonlijk. Want zeg nou zelf, eet jij normaalgesproken één courgette, 2 witte uien en wat broccoli als lunch? Vitaminebommetje!

2. Shake shake

We gaan nog even door met de gezonde vitaminebommetjes. Zo nu en dan heb ik fases dat ik elke dag een smoothie maak. Nu is het wel zaak om je een beetje te verdiepen in smoothies, want het gaat om een goede balans tussen groente en fruit. Een smoothie met allerlei verschillende soorten fruit is best lekker, maar je lichaam krijgt opeens een suikerbom voor haar kiezen. Nu zijn dit wel fruitsuikers, maar je lichaam zal ze toch op eenzelfde manier verwerken. Daarom is het slim om iets minder fruit toe te voegen en daarentegen meer groente. Nu worden mensen niet bepaald enthousiast van een naar gras-smakende-smoothie en daarom zal je een beetje moeten spelen met de hoeveelheden. Zelf vind ik spinazie ontzettend lekker in een smoothie. Heel veel spinazie, om precies te zijn. Ik vind zelfs smoothies lekkerder mét spinazie dan zonder een paar flinke handen spinazie. Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn, dus daarom zou ik je adviseren om er lekker op los te variëren en te experimenteren. Oh, en vergeet vooral de andere groenten niet. Wortel, rode bietjes, boerenkool, courgette en avocado (oké, dat is een fruitsoort) zijn bij mij ook favoriet!

3. Verstoppertje spelen!

Ja, je bent nog steeds op Wild Oat, geen zorgen! Natuurlijk heb ik het niet over het ultieme spel van vroeger: verstoppertje. Nee, ik heb het over je groente verstoppen. Nu is een smoothie al een ideale manier om groente te ‘verstoppen’, maar je hebt nog zoveel meer manieren. Zo kun je heel gemakkelijk een pastasaus maken met gepureerde groenten, niemand die het doorheeft. Maar je hoeft niet alleen maar te denken aan het verstoppen van groente in het avondeten, je kunt ook heel gemakkelijk groente verstoppen in lekkere snacks. Als je een beetje de trends in de blogwereld volgt, heb je vast allerlei cakes en taarten met groente erin voorbij zien komen. Helemaal in het begin van mijn zogenoemde ‘blogcarriëre’, heb ik een recept gedeeld voor gezonde brownies mét courgette. Jawel, geen grapje. Als je het nog nooit hebt geprobeerd, klinkt het misschien ietwat vreemd, maar geloof me: dit wil je proberen. Gezonder snacken kan bijna niet 😉 Al hoewel, wat rauwe groenten winnen het dan toch, als we echt kritisch gaan kijken.

4. Groente dippen

Mooi ezelsbruggetje naar deze tip, nietwaar? Als welkome afwisseling van de cakes met allerlei groenten, kun je natuurlijk ook rauwe groente snacken. Heb je wat trek gekregen na die paar uurtjes studeren? Ideaal moment om even lekker te ontspannen met wat gesneden rauwe groentes én een zelfgemaakte groentedip. Een worteltje hier en wat plakjes komkommer zijn lekker, maar een (groente)dip maakt het nog wel minstens tien keer zo lekker. Ik snijd regelmatig wat bloemkoolroosjes, wortels, paprika en komkommer in stukjes en dip deze in mijn zelfgemaakte pesto. Of wat dacht je van mijn zongedroogde tomatentapenade, die ik al eerder met jullie deelde? Wees creatief! Psst, even tussen jou en mij: een zelfgemaakte humus is ook een heel groot succes.

5. Vervang koolhydraten met groente

Bammetjes met pindakaas, aardappelen en nog meer bammetjes. Het is je vast niet ontgaan, in Nederland zijn we groot fan van koolhydraten. Iets teveel, naar mijn mening. Natuurlijk hebben we ook koolhydraten nodig, maar de gemiddelde Nederlander eet vaak bij alle maaltijden koolhydraten. Daarom is het soms op zijn tijd goed om de koolhydraten (pasta, pizza, aardappelen, rijst et cetera) te vervangen met groente. Maak bijvoorbeeld eens de welbekende courgetti. Ja inderdaad, spaghetti van courgette. Of ken je de couscous/rijst van bloemkool al? En misschien nog wel de leukste vervanger: een pizzabodem van groente. Je ziet ze vaak voorbij komen met bloemkool, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook maken met broccoli of courgette!
Heb jij nog gouden tips om meer groente te eten? Deel ze met ons in de reacties!

Lees ook: Wat eet je na een workout?

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

20 Responses

  1. Marlou maart 10, 2016 / 6:58 AM

    Ik moet echt meer groente gaan eten. Ik ga eens met deze tips aan de slag 🙂

  2. Esmee maart 10, 2016 / 7:02 AM

    Ik eet gelukkig genoeg groente en vind dat ook niet zo moeilijk. Regelmatig laat ik de pasta links liggen voor een bord vol groente!

  3. Amanda maart 10, 2016 / 7:07 AM

    Haha zo herkenbaar allemaal. De laatste tijd lukt het me steeds beter om genoeg groente te eten. 🙂

  4. Hilde maart 10, 2016 / 7:12 AM

    Een courgette-pizza, wat geinig. Nog nooit voorbij zien komen!

  5. Emma maart 10, 2016 / 7:12 AM

    Goede tips hoor! Ik ken ze allemaal wel, maar het toepassen is natuurlijk een heel ander verhaal, het klinkt altijd zo makkelijk, maar in werkelijkheid is het toch wat lastiger!

  6. Bob maart 10, 2016 / 7:17 AM

    Ik probeer altijd te ontbijten met groente in de ochtend en dat werkt prima bij mij!

  7. Joyce maart 10, 2016 / 7:19 AM

    Handige tips Marlotte! 🙂

  8. Kirsten maart 10, 2016 / 7:46 AM

    Ik vind dat ik al goed op weg ben, maar koolhydraten vervangen met groente dat vind ik toh wel lastig hoor

  9. Stefanie maart 10, 2016 / 8:05 AM

    Wat een goed artikel! Sinds een jaar of 2 ben ik dol op groenten en kan ik er bakken vol van eten haha 😀 Door veel groenten te eten, voel ik me altijd stukken beter! Spinazie in mijn smoothie vind ik heerlijk. Allemaal leuke tips, lieve Marlotte x

  10. kimmetjekims maart 10, 2016 / 9:19 AM

    Ik moet nodig eens stappen gaan maken met gezond eten, dus dat zijn dit zeker fijne tips! 🙂

  11. Inneke maart 10, 2016 / 9:39 AM

    Heerlijk om er toch nog maar eens aan herinnerd worden.
    we weten het meeste eigenlijk wel.. maar toch…
    Bedankt!

  12. Rozemarijn maart 10, 2016 / 11:59 AM

    Thanks voor de tips, en die foto! Oehh it looks so yummeyyy! Lfs

  13. Nesrin maart 10, 2016 / 1:35 PM

    Oh yeah! Vooral een homemade soep is ontzettend lekker en vaak makkelijk.

  14. Christine maart 11, 2016 / 11:37 AM

    Bedankt voor de reminder! We proberen ook steeds meer groenten te eten:
    – lunchen met zelfgemaakte soep, salade, groente omelet, zelfgemaakte wraps gevuld met groenten, etc.
    – avondeten: i.p.v. aardappels, rijst, pasta e.d. eten we regelmatig puree. Bijvoorbeeld van knolselderij, pastinaak of bloemkool. Of we eten er groenteburgers of groentepannenkoekjes bij. We missen het steeds minder.

  15. Mariska maart 12, 2016 / 11:46 AM

    Ja ik eet eigenlijk echt veel te weinig groente. Probeer vaker salades en bonen te eten, dat krijg ik tenminste nog weg 😛

  16. Joanne maart 13, 2016 / 10:55 PM

    Goede tips! Ik moet ook echt meeer groente eten..

  17. Catharina maart 17, 2016 / 10:53 PM

    Ik ben zelf gek op groenten en vind ze zelf vaak gestoofd in een beetje olijfolie het lekkerst. In een pan op het vuur of in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *