Knapperige amandel-havermoutkoekjes

knapperige havermoutkoekjes

Een tijdje geleden kwam ik steviadruppels op het spoor, inclusief lovende reacties. Je begrijpt, die populaire steviadruppels wilde ik eens kritisch onder de loep nemen. Thuis hebben we al járen het steviaplantje in de vensterbank staan, maar met het zelfgemaakte steviapoeder van de plant moet je héél voorzichtig zijn. Voor je het weet kan je je versgebakken cake zo in de prullenbak gooien, doordat een teveel aan stevia het nogal bitter maakt. En dat is nog een understatement. Goed, waar het omgaat, is dat je met druppels wat beter kunt doseren. Oh, en laten we niet vergeten dat je bij je steviaplant natuurlijk geen fancy smaakjes, zoals vanille en citroen, krijgt. Het proberen waard, dacht ik zo! De gebruikelijke knapperige havermoutkoekjes waren weer eens op, dus ging ik in de weer voor een lading nieuwe koekjes mét steviadruppels. Als dat maar goed gaat..

Oké, misschien heb ik een heel klein beetje vals gespeeld, aangezien ik ook een paar dadels heb gebruikt, maar je kunt de dadels ook gerust weglaten en vervangen door extra steviadruppels naar smaak. Wat ik altijd doe, is alle ingrediënten (behalve het ei) bij elkaar doen en dan naar smaak zoetstof (in de vorm van honing, kokosbloesemsuiker, dadels of in dit geval: steviadruppels) toevoegen. Voeg in dit geval dus druppel voor druppel vloeibare stevia toe, totdat je het geheel zoet genoeg vindt en voeg vervolgens het ei toe. Als je een ‘lijnzaad-ei’ gebruikt, kun je deze natuurlijk wel vanaf het begin toevoegen. Goed, had ik al gezegd dat ze goed in de smaak vielen? Tijd om aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig voor deze knapperige amandel-havermoutkoekjes?

100 gram amandelen

50 gram zonnebloempitten

50 gram havermout

2 dadels (geweekt in water)

3 druppels stevia (vanille) (kan ook vervangen worden door extra dadels, honing, kokosbloesemsuiker et cetera naar smaak)

1 kleine theelepel vanille extract + 1 kleine theelepel amandelextract (kan eventueel ook weggelaten worden, smaak van de koekjes is daarmee wel anders)

1 ei (vegan: 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 3 eetlepels water mengen en een paar minuutjes laten staan)

1 eetlepel kaneel

snufje zout

handje grof gehakte noten, pitten en zuidvruchten (amandelen, pompoenpitten, pecannoten, cranberries, walnoten)

grof gehakte pure chocolade naar smaak (of chocoladedruppels)

knapperige havermoutkoekjes

Lees ook: Mac ‘n Cheese met een frisse groene salade

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

4 Responses

  1. Anne juli 21, 2016 / 7:56 AM

    Mm dat ziet er goed uit! Volgens mij heb ik steviadruppels nog nooit geprobeerd, maar wel steviapoeder en was dat ook al best moeilijk te doseren. 😉 Ik ga eens op zoek naar de druppels in de supermarkt, kan me voorstellen dat dat iets beter werkt, ja!

  2. Kelly juli 21, 2016 / 10:37 AM

    Oh ik ben dol op dit soort kleine, simpele receptjes. Dit ziet er heel erg lekker uit!

  3. Angelina juli 29, 2016 / 2:16 PM

    Hmm lekker! Deze wil ik ook wel een keer maken, ik had onlangs ook havermoutkoekjes gemaakt maar die waren niet knapperig en dat is toch ook wel erg lekker haha. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *