Herfsttip: Kastanjes poffen

kastanjes poffen

Hoera, het is weer herfst! We halen de truien weer uit de kast (alhoewel..), verlangen weer naar een heerlijk grote dampende mok met zelfgemaakte chocolademelk en brengen avonden weggedoken in een groot warm kleed door op de bank met een goed boek. In het weekend hangen we de keukenprinses uit om die grote voorraad appels en peren weg te werken. Met een heerlijk geurende appeltaart als resultaat. Toch moeten we ook vooral de kastanjes niet vergeten. Op en top ‘herfstvoer’ (ja, dat is een vervelend woord, sorry), als je het mij vraagt. Op een mooie herfstmiddag duik je de tuin of het park in om kastanjes te plukken en als je even geluk hebt, pof en rooster je ze zelf op een vuurtje. Kastanjes poffen en roosteren? Dat doe je zo!

Tamme of wilde kastanjes?

Niet onbelangrijk om mee te beginnen: welke kastanjes kun je wel eten en welke niet? De tamme kastanje kun je wél eten en kun je herkennen aan het kleine puntje onderin. Daarentegen is het verstandig om de wilde kastanje, ook wel paardenkastanje genoemd, te mijden, die is niet eetbaar en herken je door de ronde vorm. De stekels van de bolster van de wilde kastanje prikken minder erg dan de stekels van de tamme kastanje. Daarnaast zit in de bolster van de wilde kastanje maar één kastanje. In de bolster van de tamme kastanje zitten er soms wel 3. Wil je geen risico lopen? Dan kun je tamme kastanjes natuurlijk ook gewoon in de winkel kopen. Scheelt ook weer wat snijdwerk.

Aan de slag!

Goed, je hebt de buit binnen. Nu is het tijd om aan de slag te gaan! Pak er een scherp (!) mes bij en kerf een kruisteken aan de bovenkant van de kastanje. Doe dit heel voorzichtig, want anders loop je zo de kans om met een vinger minder door het leven te gaan en dat willen we niet. Snijd de kastanjes wel goed in, dat maakt het pel-proces ietwat gemakkelijker.

Leg de ingekerfde kastanjes nu in de (droge pan/zonder olie) pan en laat de pan goed heet worden. Na zo’n 10 minuutjes gaan de schilletjes openstaan, dan zijn ze klaar om gepeld te worden. Ik raad je aan om ze iets te laten afkoelen voordat je ze gaat pellen, want ze zijn héél warm. Het is even een karwijtje, maar nu is het de bedoeling om de schil én het velletje eraf te halen. Oh, en even een tip tussendoor: de schillen en velletjes zijn goed ‘aanmaakhout’ (maar dan anders) voor de houtkachel.

Nadat je de kastanjes van zijn jasje hebt ontdaan, kun je ze in principe eten. Zo is de kastanjepuree een echte klassieker, waar je alle kanten mee op kan. Zelf eet ik ze het liefst geroosterd met allerlei kruiden of ik gebruik ze voor crackers (als meel). Vorig jaar hebben we, zo uit het losse polsje, kastanjecrackers gemaakt. En ik kan je vertellen, dat was een héél groot succes. Iets minder jammer is dat we, zoals ik al zei, het uit het losse polsje hebben aangepakt, waardoor we de precieze ingrediënten en hoeveelheden niet meer weten. Hoogste tijd dus om er de komende tijd eens flink op los te experimenteren! Wat boekweitmeel, kruiden, hier en daar wat zaden en pitten en water; dan komen we al een heel eind, gok ik.

Wat de voedingswaarde is van een tamme kastanje? Tja, die kan ik je niet geven. Letterlijk elke website geeft een andere zéér uitlopende voedingswaarde. Voor de liefhebbers: ze bevatten in ieder geval weinig vet.

Zo zie je maar, kastanjes poffen is helemaal niet lastig! Probeer het eens, je zal blij verrast zijn door de smaak!

Lees ook: Zinktekort? Dit moet je eten!

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

8 Responses

 1. Kelly oktober 4, 2016 / 9:40 AM

  Dit lijkt me zo lekker! Heb ‘t nog nooit gedaan.

 2. Galina oktober 4, 2016 / 11:45 AM

  Heerlijk! Ik was eigenlijk helemaal vergeten dat het kastanjeseizoen natuurlijk begint, bedankt voor de heads up. Tip om het pellen van de velletjes wat makkelijker te maken: als ze nog warm zijn een kastanje pakken en met een droge, schone handdoek wrijven, dan komen de velletjes er heel makkelijk af. Ooit een keer bij Martha Stewart gezien en het werkt!

  • Marlotte oktober 5, 2016 / 10:23 AM

   Ah, zal je tip eens proberen. Ben benieuwd! Zou het allemaal een stuk gemakkelijker maken.

 3. Rachel oktober 4, 2016 / 3:50 PM

  oeh haha gevaarlijk met een mes inderdaad ze zijn altijd heel hard en glad! leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik ging ze vroeger altijd oprapen op ons kerkpad!

  • Marlotte oktober 5, 2016 / 10:25 AM

   Haha inderdaad, het is al meerdere keren bijna mis gegaan bij mij, dus ik ben wel iets voorzichtiger geworden.

 4. Nicole oktober 5, 2016 / 3:03 PM

  Wat tof dat je zo kastanjes kunt poffen. Bij mijn oude huis hadden we een aantal tamme kastanjebomen voor huis staan. Leuk om te verzamelen als je klein bent 😉

 5. Angelina oktober 8, 2016 / 10:02 AM

  Vorig jaar wilde ik het al eens proberen, maar kwam het er niet van haha. Dit jaar wil ik het toch echt eens proberen! Ik zag ze van de week al liggen op de grond, maar inmiddels zijn ze allemaal weg. Denk dat ik maar gewoon naar de natuurwinkel hier ga haha. 😉 Bedankt voor de tips!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *