Is kaneel gezond?

is kaneel gezond

Als je mij een beetje kent, zal je weten dat ik een hele grote liefhebster ben van kaneel. Er gaat dan ook geen dag voorbij waar ik geen kaneel eet. ’s Ochtends gaat er steevast een lading kaneel door de smoothie, boekweitpap of kokosyoghurt. Maar ik gebruik niet alleen kaneel bij mijn ontbijt, maar ook door desserts, baksels en over mijn gebruikelijke fruitsnack. We kennen natuurlijk allemaal de gouden combinatie appel met kaneel, maar probeer het ook eens met allerlei andere soorten fruit. Goed, je merkt het al. Ik ben dol op kaneel. Maar is kaneel eigenlijk wel zo gezond? Ik zocht het uit!

Kaneel is een kruid dat we bijna allemaal wel in huis hebben, gok ik. Dit kruid wordt gemaakt van de binnenbast van de kaneelboom. Deze bast wordt van de kaneelboom gehaald, waarna deze gedroogd wordt en daardoor zichzelf oprolt. Tada, en de welbekende kaneelstokjes zijn geboren. Waar kaneelpoeder van gemaakt wordt? Heel simpel, ze vermalen gewoon de kaneelstokjes tot een poeder!

Er bestaan vier soorten kaneel: Ceylon, Indonesische kaneel, Vietnamese kaneel en Cassia. Ceylon en Cassia zijn van deze vier de meest gebruikte soorten kaneel (Pallavi Kawatra en Rathai Rajagopalan, 2015). Ceylon wordt bestempeld als de ‘echte’ kaneel, maar tegenwoordig liggen de schappen vooral vol met de Cassia kaneel, die een zoeterige smaak heeft dan zijn voorganger. Ben je, net als ik, een grootgebruiker van kaneel? Overweeg dan om vooral Ceylon te gebruiken. In Cassia zit namelijk een stofje genaamd Cumarine, die nier- en leverklachten kan veroorzaken bij veelvuldig gebruik (P. Ranasinghe et al., 2012).

De ‘echte’ kaneel (Ceylon) wordt bij verschillende onderzoeken in verbinding gebracht met het verminderen van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat kaneel reageert op je cholesterol. Het ‘slechte’ cholesterol (LDL) wordt verlaagd en het ‘goede’ cholesterol (HDL) juist stabiel en/of verhoogd (Wang et al., 2009), (Khan et al., 2003).

Daarnaast kan kaneel de bloedsuikerspiegel verlagen (Qin et al., 2010). Dit heeft te maken met insuline. Insuline is een hormoon in je lichaam die je metabolisme regelt en wordt gemaakt door de alvleesklier. De cellen in je lichaam hebben allemaal brandstof (energie) nodig en deze energie halen ze uit glucose. Om glucose uit je bloed te halen is er insuline nodig. Na het eten van een maaltijd komt glucose (suiker) in je bloed en hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam insuline gaat aanmaken. De cellen in je lichaam kunnen glucose alleen opnemen als er insuline wordt aangemaakt (Panickar et al., 2010). Veel mensen zijn tegenwoordig resistent tegen de effecten van insuline, maar gelukkig komt kaneel daar om de hoek kijken. Kaneel kan namelijk de resistentie van insuline drastisch verminderen, dit kruid zorgt er voor dat insuline beter zijn werk kan doen en dit betekent goed nieuws voor je bloedsuikerspiegel! Het klinkt misschien wat verwarrend, maar hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe beter. Dit komt doordat je lichaam beter om kan gaan met suiker, waardoor deze niet als vet wordt opgeslagen (Anderson, 2008).

Ook zorgt kaneel voor een betere doorbloeding, hierdoor heb je bijvoorbeeld minder last van hoofdpijn, doordat de hoofdpijn sneller wegtrekt. We kennen kaneel allemaal als een winterkruid, en dat is niet voor niets. Kaneel is namelijk verwarmend, en ook dit komt door de invloed van kaneel op een betere doorbloeding (WebMD).

Dat was een hoop informatie, hè? Tijdens het lezen van allerlei onderzoeken ben ik nog heel veel meer goede eigenschappen van kaneel tegengekomen, maar dan ben ik morgen nog bezig. Ik blijf in ieder geval elke dag vrolijk kaneel gebruiken, zeker na het lezen van deze onderzoeken. Ben je een leverpatiënt of gebruik je al bloedverdunners? Dan zou ik aanraden om het bij een bescheiden hoeveelheid te houden én vooral te kiezen voor de ‘echte’ kaneel (Ceylon), aangezien deze minder cumarine bevat, dat bij grote hoeveelheden schadelijk kan zijn.

Ben jij ook zo dol op kaneel en wist je dat het zo gezond was? Laat het hieronder in de reacties weten.

Lees ook: Chocolademelk, maar dan anders

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

45 Responses

 1. Roos december 7, 2015 / 7:11 AM

  Wat een ontzettend goed stuk is dit!

  • Jeroen van der Mark december 11, 2015 / 9:38 AM

   Hi! Leuk geschreven 🙂

   Heb je de volledige referenties er ook bij?

   Btw wat is je favoriete recept met kaneel!?

 2. Melissa december 7, 2015 / 7:13 AM

  Top artikel, mijn complimenten! XX

 3. Kirsten december 7, 2015 / 7:24 AM

  Jeetje wat een goed artikel zo op de vroege ochtend. Ik ben echt dol op kaneel, net als jij, hihi. Goed om te horen dat het super gezond is 🙂

 4. Esmee december 7, 2015 / 7:25 AM

  Goed dat ik dit lees. Ik was een tijdje gestopt met kaneel omdat ik dacht dat het vast niet zo gezond zou zijn om elke dag te eten. Maar nu ga ik het zeker weer gebruiken! Dankjewel Marlotte!!

 5. eva december 7, 2015 / 7:27 AM

  Wat een goed artikel! Leuk om te lezen maar ook goed dat je je bronnen vermeldt. Top!
  Liefs,
  Eva

 6. Bob december 7, 2015 / 7:29 AM

  Fijn dat je wetenschappelijke bronnen gebruikt. Weer een extra reden om vaker kaneel te gebruiken 😉

 7. Samantha december 7, 2015 / 7:35 AM

  YES, ik ben blij als kaneel verslaafde 😉 haha

 8. Xena december 7, 2015 / 7:40 AM

  Hihi ik ben helemaal blij met je artikel!! Ik strooi nog wat extra kaneel over mijn ontbijtje heen 🙂

 9. Monique D december 7, 2015 / 7:44 AM

  Wat een goed artikel Marlotte, fijn dat je ook je bronnen geeft!

 10. Amy december 7, 2015 / 8:26 AM

  Ik eet ook dagelijkse kaneel en wist dat het een hoop goede dingen met zich mee brengt! Alleen maar goed, want het is zo lekker 🙂

 11. Jacoline december 7, 2015 / 8:34 AM

  Wat leuk om te lezen. Ik gebruik ook graag kaneel in smoothies en ook in Indiase gerechten wordt wel eens kaneel toegevoegd. Dus fijn om te zien dat het veel goede eigenschappen heeft. Alleen zoals met alles, teveel is niet goed voor je, dus gebruik met mate 🙂

 12. Elize december 7, 2015 / 8:35 AM

  Goed om te weten! En het is altijd weer een opluchting om bij dit doort artikelen (voldoende) bronnen te zien. Goed geschreven en bedankt voor het delen!

 13. Marloes/GLAMOURMOES december 7, 2015 / 9:02 AM

  Ik ben gek op kaneel! Ik dacht altijd dat alle kaneel hetzelfde was, maar dat is dus niet zo. Eens kijken of het op de verpakking terug te vinden is.

 14. Marvin december 7, 2015 / 9:04 AM

  Ik gebruik eigenlijk te weinig kaneel. Probeer het soms wel door mijn eiwitshake te mengen, maar moet ik eigenlijk wat vaker doen 🙂

 15. Margo december 7, 2015 / 9:22 AM

  Wat goed om dit te weten! Ik wist wel dat het goed was voor bepaalde dingen, maar niet voor zoveel 🙂 thanks!

 16. Eske december 7, 2015 / 9:38 AM

  Interessant artikel! Wat leuk dat kaneel verwarmend is, dat zal ik onthouden de komende koude maanden 🙂

 17. Leoni december 7, 2015 / 9:46 AM

  Handige info! Ik vraag me af, hoe kun je de kaneel het beste toepassen? Maakt dat nog verschil? Ik doe altijd een compleet kaneelstokje in mijn thee, vooral voor de smaak natuurlijk, maar vraag me af of de werking dan ook goed blijft?

  • Marlotte december 8, 2015 / 8:25 PM

   Goede vraag! Ik ben even opzoek gegaan naar onderzoeken, maar heel veel gedegen bronnen zijn er niet. De meesten zeggen dat kaneel het beste onverhit kan blijven voor de werking, maar kaneel kan wel redelijk goed tegen verhitten, dus het is geen probleem om een kaneelstokje in je thee te doen, qua werking.

 18. Anna december 7, 2015 / 10:12 AM

  Zo interessant weer. Wat bijzonder dat zo’n kruid zoveel toevoegt aan eten. Gelukkig kunnen we het met een gerust hart blijven toevoegen, want lekker is het inderdaad zeker! 🙂

 19. Marlies december 7, 2015 / 10:16 AM

  Ik wist al dat kaneel heel gezond is en ik vind het ook super lekker. Win win!

 20. Kimberley december 7, 2015 / 11:39 AM

  Heel interessant. Ik had geen idee dat het gezond was!

 21. Mo december 7, 2015 / 12:40 PM

  Ik wist niet dat er zoveel soorten kaneel zijn! Top stukje dit, en fijn dat je je bronnen vermeldt.

 22. Irma december 7, 2015 / 4:57 PM

  Hop, extra kaneel op mijn appeltje!

 23. irene december 7, 2015 / 6:41 PM

  Ik wist niet dat het zo gezond had.. vind t ook lekker! X

 24. Inge december 7, 2015 / 7:35 PM

  Een beetje kaneelpoeder in de rijstepap vind ik wel lekker en inderdaad bij een appelflap, appeltaart etc. Kaneelstokjes vind ik dan weer echt vies om te eten, haha! Mooi meegenomen trouwens dat het zo gezond is. 🙂

 25. SweetMoodFood december 7, 2015 / 8:38 PM

  Wat een interessant artikel! Ik wist dat het in principe niet slecht was, maar dit is echt heel fijn en uitgebreid geschreven! 🙂

 26. Dorien december 8, 2015 / 7:03 AM

  Wat een fijn en interessant artikel! Ik ben dol op kaneel en gelukkig kan ik dit ook rustig blijven gebruiken!

 27. Lianne december 8, 2015 / 8:29 AM

  Vet handig dat kaneel zo gezond is! Ik eet dat elke dag bij mn ontbijt en toetje! 🙂

 28. Renske december 8, 2015 / 11:07 AM

  Ik wist dat kaneel gezond was, maar niet dat het zo gezond was. Toch meer kaneel toevoegen aan mijn gerechten, haha!

 29. Rachel december 8, 2015 / 1:33 PM

  Ah wat fijn om te weten! haha nu ga ik het nog meer gebruiken haha ik weet wel dat de cinnamon challenge geen succes is! haha

  • Marlotte december 8, 2015 / 8:34 PM

   Mmm, heerlijk is dat hè? Zeker ook één van mijn favorieten. Lastig die keuzes, alles is zo lekker haha!

 30. zonderzooi december 9, 2015 / 11:48 AM

  Toevallig hoorde ik laatst dat ze misschien een gezondheidsclaim gaan plaatsen op kaneel, omdat het ook veel schadelijke stoffen zou bevatten. Dat vertelde een lerares voeding van mij. Geen idee waar ze het vandaan heeft. Maar tot die tijd blijf ik het ook met veel plezier gebruiken!

 31. Linda december 12, 2015 / 11:13 AM

  Heel interessant dit! Ik wist wel dat kaneel gezond was maar niet dat er verschillende soorten waren. Toch maar eens op zoek naar die Ceylon, want stiekem gebruik ik het best veel!

 32. Cilla december 15, 2015 / 8:41 AM

  Leuk en interessant artikel! Ik ben zelf ook gek op kaneel en gooi het bijna overal doorheen, dus was heel benieuwd 🙂

 33. Melissa januari 20, 2016 / 12:18 AM

  Ik ben een MEGA groot fan van Kaneel, Zo lekker! Word er helemaal blij van de geur alleen al.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *