Glutenvrije tiramisu met cashewnoten en Amaretto

glutenvrije tiramisu

Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd een feestje om glutenvrij te eten. Zo nu en dan heb je zo’n moment dat je nogal veel zin in hebt in klassiek gerecht. Helaas is het gros van dit soort klassieke gerechten niet zo één twee drie glutenvrij te verkrijgen. Dus dan zit er niets anders op om het te maken. Nou is dat voor mij niet zo’n grote ramp; ik ben het liefst heel de dag in de weer in de keuken. Maar ik kan mij voorstellen dat dat niet voor iedereen opgaat. Daarom vandaag een makkelijk recept, waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te bivakkeren: glutenvrije tiramisu. Maar, klein aandachtspuntje: je moet smaaktechnisch wel een klein beetje geduld kunnen opbrengen.

Wat heb je nodig voor deze glutenvrije tiramisu?

100 gram glutenvrije lange vingers 

3 el cacaopoeder 

100 gram witte chocolade 

50 gram kokosbloesemsuiker 

2 tot 3 el Amaretto (optioneel, chocolademelk kan ook) 

100 ml espresso 

250 gram mascarpone 

2 middelgrote eieren (zo vers mogelijk!) 

70 gram cocoa cashewnoten pure koffie chocolade raw

glutenvrije tiramisu

Wat moet je doen?

  1. Splits allereerst de eieren. Klop het eiwit in een vetvrije kom stijf, totdat er pieken ontstaan.
  2. Klop daarna kort (!) het eigeel met de kokosbloesemsuiker tot één geheel. Spatel hier eerst de mascarpone doorheen en daarna voorzichtig het eiwitschuim.
  3. Zet een espresso en laat deze afkoelen. Meng de espresso met de Amaretto (of eventueel een ander likeur of chocolademelk).
  4. Smelt twee derde van de witte chocolade ‘au-bain-marie’: breng een klein laagje water aan de kook in een pan, zet hier een hittebestendige kom op (zorg hierbij dat het water in de pan de kom niet raakt) en laat al roerende de chocolade smelten. Snijd de rest van de witte chocolade in kleine blokjes en rasp een klein deel, ter versiering van de tiramisu. Meng de blokjes witte chocolade door het mascarpone-mengsel.
  5. Dip de lange vingers in het Amaretto-espresso-mengsel en bedek hiermee de onderkant van de glazen potjes. Breek de lange vingers om het passend te maken. Verdeel hier bovenop een goede hoeveelheid van het mascarpone-mengsel en vervolgens een dun laagje gesmolten witte chocolade. Zeef ten slotte een laagje cacaopoeder bovenop de witte chocolade. Herhaal al deze stappen totdat de glazen potjes gevuld zijn. Eindig met een laagje cacaopoeder.
  6. Verdeel hier de cashewnoten-chocolade over, de witte chocolade-rasp en, voor de zoetekauw: een theelepel kokosbloesemsuiker (maakt het lekker knapperig!).
  7. Zet de tiramisu-potjes een paar uur in de koelkast, bij voorkeur minimaal twee uur.

Lees ook: Haverpannenkoeken met gebakken appel
Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

Dit recept heb ik ontwikkeld voor de receptenpagina van Winkel Glutenvrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *