Weet je nog? Die dagen dat je vol spanning, op het puntje van je stoel, naar het Sinterklaasjournaal zat te kijken. Zou hij het deze keer weer redden om heelhuids met alle Pieten en een boot vol met cadeautjes aan te komen? De mooie tekeningen die je maakte voor Sinterklaas en Zwarte Piet en de wortel die je achterliet in je schoen voor het paard van Sinterklaas. Al het lekkernij dat je vol overgave naar binnen werkte. De nacht voor Sinterklaasavond dat je maar bleef woelen in je bed en niet kon wachten tot het heerlijk avondje eindelijk daar was. Zou hij dit jaar weer cadeautjes hebben meegebracht uit het verre Spanje? Misschien kreeg je wel het speelparadijs van Playmobil. Of een mooie skippybal.
Ja, wat keek ik altijd uit naar het moment dat Sinterklaas dan eindelijk weer zijn intrede maakte. Stiekem vind ik Sinterklaas nog steeds leuker dan Kerst. Helaas vier ik dit jaar geen Sinterklaas meer na al die jaren, maar om toch weer even terug in de tijd te gaan en herinnert te worden aan de mooie avonden, dook ik toch de keuken in om een aantal receptjes te maken voor het heerlijke avondje. Sinterklaasavond zonder versgebakken kruidnoten kan natuurlijk niet en daarom ging ik aan de slag voor gluten- en lactosevrije kruidnoten die nog enigszins ‘gezond’ zijn. Bak je mee?
Wat heb je nodig?
Boekweitmeel
Amandelmeel (of fijngemalen amandelen)
Teffmeel
Kokosbloesemsuiker
Honing
Bakpoeder
Kokosolie (of roomboter)
Amandelmelk
Ei
Koek- en speculaaskruiden
Cacaopoeder en/of lactosevrije pure chocolade (alleen als je chocoladepepernoten wilt maken)
- 225 gram boekweitmeel
- 40 gram amandelmeel (of fijngemalen amandelen)
- 35 gram teffmeel
- 70 gram kokosbloesemsuiker
- 1 el honing
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 130 gram kokosolie
- 75 ml amandelmelk
- 1 ei
- Voor de chocoladetopping:
- 2,5 eetlepels koek-en speculaaskruiden
- 30 ml amandelmelk
- 1,5 eetlepel cacaopoeder
- kleine eetlepel kokosolie
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 2 blokjes lactosevrije pure chocolade
- Verwarm allereerst de oven voor op 175 graden.
- Meng alle droge ingrediënten in één schaal. Smelt de kokosolie in een pan en voeg hier de amandelmelk aan toe en als laatste de honing. Roer dit goed door elkaar.
- Doe het kokosolie-amandelmelkmengsel bij de droge ingrediënten en voeg één ei toe. Kneed totdat je een stevige deegbal hebt. Is het te droog? Voeg dan nog wat amandelmelk toe. Is het juist te vochtig? Voeg dan nog wat meel naar keuze toe.
- Leg de deegbal voor minimaal 20 minuten in de koelkast, zo kunnen de smaken goed intrekken. Hoe langer, hoe lekkerder het eindresultaat.
- Draai nu kleine balletjes van het deeg, druk ze lichtjes aan en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak in 15 tot 25 minuten in de oven tot ze goudbruin kleuren. Haal uit de oven en laat goed afkoelen.
- Wil je chocoladepepernoten maken? Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en zet op laag vuur totdat alles gesmolten is en één geheel vormt. Blijf ondertussen goed roeren. Haal van het vuur en blijf roeren.
- Als de kruidnoten volledig zijn afgekoeld, kun je de kruidnoten door de chocolade halen.
- Laat de chocoladekruidnoten uitharden in de koelkast of vriezer.
- Genieten maar!
Wat is jouw favoriete Sinterklaaslekkernij?
Lees ook: What’s for breakfast? #12 – Carrot ‘oatmeal’
Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?
aaah ik snap je, ik ben ook zo dol op sint. helaas vier ik het ook niet meer 🙁 wel heerlijke pepernootjes zeg, mooie foto’s weer!!
Balen he 🙁 hopelijk maken deze pepernoten het een beetje goed!
Haha kruidnoten zijn by far mijn favoriete sinterklaas-snack. Ben benieuwd naar deze! Bij mij lukken ze toch nog niet zo goed als bij glutenpepernoten.
ooooh die foto’s!!! leuk geschreven weer marlotte, balen dat je geen sinterklaas meer viert! je mag hier wel meedoen, haha 😉
Haha dankjewel voor het aanbod Belle! Gezellig!
Mmm ziet er weer heerlijk lekker uit. Mijn favoriete lekkernij met sinterklaas is banketstaaf, zó lekker!
Oeh wauw! Heel mooie foto’s, ik ben dol op pepernoten. Dus deze ga ik zeker maken! 🙂 x
Zien er tof uit! Mooie foto’s! 😉
Dankjewel Bob!
Jummie, kruidnootjes vind ik zo lekker! Jammer dat je geen Sinterklaas meer viert. Hier komen ze goed van pas met pakjesavond 🙂
Oeh, dit vind ik een heel goed idee! Sowieso heb ik nog nooit zelf kruidnoten gemaakt, moet ik echt eens doen! Natuurlijk wel veel specialer dan uit een zakje van de supermarkt. 🙂
O zo lekker dit! Dit jaar vieren we Sinterklaasavond voor het eerst met surprises, ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Vast en zeker heel gezellig 🙂 Dankjewel voor het recept en je prachtige foto’s!
Klinkt goed, ga ik zeker eens proberen. Stiekem koop ik die gewoon nog altijd uit de winkel maar deze zijn natuurlijk veel lekkerder én wat gezonder 🙂
YUMMIE! Ziet er goed uit zeg! Wij vieren juist sinterklaas wel met twee kleine kindjes en dat is hartstikke gezellig 🙂
Liefs,
Eva
Oh wat leuk! Alvast heel veel plezier, maar dat komt vast goed! 🙂 Dankjewel!
Ze zien er goddelijk uit! Toevallig heb ik dit weekend zelf ook kruidnoten gebakken, maar dan niet gluten- en lactosevrij. Dat ga ik zeker eens proberen voor 5 december!
Oh wat lekker! Kruidnoten! Ik kan ze altijd eten! Fijn ook dat je een glutenvrij recept hebt gedeeld! Mijn complimenten voor de prachtige foto’s! Echt heel knap gefotografeerd! 🙂
Heerlijk! Ik maak ze altijd met een soortgelijk recept, echt heeerlijk zijn ze!
Mooie foto’s, lijkt me lekker!
Liefs Irene
Wauw! Alleen al die foto’s, complimenten. Die zijn echt prachtig!
Dankjewel Eef!
Oh dat ziet er weer heerlijk uit! Ik maak ze ook vaak raw, weer eens wat anders dan gebakken. Maar enorm veel werk haha, dit lijkt me ook wel een leuke optie voor pakjesavond!
Dankjewel Dali! 🙂 Raw? Dat zie je niet vaak voorbij komen bij kruidnoten. Hoe maak je die?
Ooh, heerlijk zo’n kruidnoten (ik zeg ook altijd pepernoten). Dat en speculaas zijn mijn favorieten! Eigenlijk bijna hetzelfde 🙂
Wat een mooie blog heb je trouwens en super mooie foto’s! Ik ben je nieuwste volger!
Liefs,
Sofie
Haha inderdaad, ik ben echt dol op alles met koek- en speculaaskruiden. Ah, dankjewel Sofie! 🙂
Wauw, wat kan jij mooie foto’s maken! Super handig recept trouwens, ik eet ook glutenvrij en liever ook niet teveel lactose. Sla hem even op 🙂
Wat een leuk recept! Een vriendin van mij heeft gluten allergie dus deze ga ik haar eventjes sturen 🙂
ja ja ja! deze ga ik opslaan en wanneer ik tijd heb maken, jummie nu al zin in.
Vraagje! Elke keer als ik je blog bekijk word ik zo ontzettend jaloers op je prachtige servies, waar heb je dit allemaal vandaan (bijvoorbeeld je bord in deze post)
Ah dankjewel Leena! Het meeste koop ik bij de Xenos, Action of Sostrene Grene. Dit bordje is van de Xenos. Volgens mij ligt hij nog steeds in de winkel!
Oeh dit klinkt zo goed! Vet mooie foto’s maak je trouwens!! En vraagje: waar koop jij kokosbloesemsuiker?
Dankjewel Marieke! 🙂 Gewoon bij de action, nog biologisch ook!