Glutenvrije broodjes met tapiocameel

glutenvrij brood met tapiocameel

Daar zijn ze dan: de lang verwachte glutenvrije broodjes met tapiocameel. Toen ik een tijdje geleden het recept voor een gezonde lunch deelde, waren jullie niet alleen enthousiast over de linzensoep, maar ik kreeg ook veel vragen over de broodjes die er naast lagen. Daarom vond ik het hoog tijd om het recept voor deze glutenvrije broodjes te delen met de wijde wereld. Ik weet als geen ander hoe glutenvrij brood smaakt: droog en compact. Als je eens in de zoveel tijd geluk hebt, is het brood op de eerste dag nog lekker. Ja, maar je eet over het algemeen niet een heel brood binnen een dag op. Je ziet ‘m al aankomen: op de tweede dag breken nog net niet al je tanden af als je een hapje neemt. Zelfs als je het brood even van te voren opwarmt in de oven. Natuurlijk kun je allerlei ongezonde ingrediënten toevoegen, zodat je een ietwat luchtiger brood krijgt, maar jullie weten het: daar houd ik niet zo van. Maar toen kwam tapiocameel op mijn pad en ik hoorde van alle kanten positieve verhalen over dit meelsoort. Benieuwd? Lees snel verder.

glutenvrij brood met tapiocameel

Wat je nodig hebt:

Plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, etc.)

Tapiocameel

Plantaardige olie

Ei

Zout

Uipoeder, kerriepoeder en zwarte peper naar smaak

Optioneel: geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, rode ui

linzensoep recept

5.0 from 2 reviews
Glutenvrije broodjes met tapiocameel
 
Author:
Ingredients
  • 120 ml plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, etc.)
  • 200 gram tapiocameel
  • 60 ml plantaardige olie (ik heb olijfolie gebruikt)
  • 1 middelgroot ei
  • snufje zout
  • uipoeder, kerriepoeder en zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: 70 gram geitenkaas, 5 zongedroogde tomaatjes fijngesneden, 1 rode ui fijngesneden
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de melk, olie en het zout in een pan. Breng het vervolgens rustig (!) aan de kook.
  3. Zodra het kookt voeg je de tapiocameel toe. Roer dit goed door, totdat het één geheel is geworden.
  4. Laat het deeg eventjes afkoelen totdat de ergste hitte er vanaf is. Voeg dan één ei en de overige kruiden toe en kneed dit door het deeg.
  5. Op dit moment voeg je de 'optionele ingrediënten' toe. Deze keer ging ik voor geitenkaas, zongedroogde tomaatjes en rode ui. Kneed ook dit weer goed door het deeg.
  6. Tijd om kleine balletjes te maken! Leg ze op een bakplaat en bak ze (afhankelijk van de grootte van je broodjes) in ongeveer een halfuurtje af in de oven. Houd ze tussentijds goed in de gaten.
  7. Het is moeilijk, maar laat ze heel eventjes afkoelen, want de binnenkant is nogal heet (ja, ervaringsdeskundige hier..).
Laatst at ik ze als lunch bij de linzensoep. Erg lekker, aanrader! Oh ja, ze vullen heel erg. Dus ik waarschuw je alvast (again, ervaringsdeskundige).

Lees ook: Hoera: gezonde chocoladetaart

10 Responses

  1. Joanne september 1, 2015 / 11:50 AM

    Oeh was er inderdaad al benieuwd naar. Wat een mooi deeg wordt dat zeg. En zo makkelijk en snel!! Ga ze zo meteen uitproberen 🙂

  2. Dina september 1, 2015 / 11:59 AM

    Heb echt nog noooit gehoord van tapiocameel maar dit klinkt wel heel goed zeg! Mooie foto’s weer 🙂

  3. Lisan september 1, 2015 / 1:11 PM

    Ziet er goed uit!! Liefs

  4. Leonie september 2, 2015 / 7:03 PM

    Heerlijk! Ben benieuwd naar deze broodjes. Kende tapiocameel nog niet! Thanks voor de tip!!

  5. Ali maart 6, 2017 / 5:12 PM

    Hai.
    Kan ik dit meel ook gebruiken voor een heel brood, event. met nog wat ander ..Paleo .. meel?

    Want ik heb al zoveel broden geprobeerd o.a met noten bananen en eieren maar het word allemaal zo compact en wil graag iets luchtigers iets wat meer op brood lijkt.
    Mijn hartelijke dank.

    • Marlotte maart 12, 2017 / 3:07 PM

      Ja, absoluut! Zelf zou ik gaan voor een mix van meelsoorten van amandelen, zonnebloempitten, bakbanaan en tapioca. Ik heb ook al eens een paleo brood gemaakt; je zou een beetje met die hoeveelheden kunnen spelen, aangezien die vooral bestaat uit amandelmeel en een klein deel tapiocameel. Dit is het recept van het paleo brood.

  6. Anna september 6, 2017 / 9:18 AM

    Ik heb het recept nu een paar keer geprobeerd. Na toevoeging van het ei wordt het deeg erg plakkerig en krijg ik er geen bolletjes van gemaakt. Wat is de truc?

    • Marlotte september 21, 2017 / 2:50 PM

      Wat vervelend! Het kan liggen aan het tapiocameel dat je gebruikt; het ene soort neemt wat meer water op dan het andere. Zelf gebruik ik over het algemeen deze tapiocameel van de toko (http://www.elsbethschrijft.nl/wp-content/uploads/2015/10/20151003_164056-620×465.jpg). Ook kan het liggen aan de voorgaande stap. Je moet echt goed roeren, zodat de tapiocameel goed opgenomen wordt. Maar daar ligt het vast niet aan, als je het recept al een paar keer hebt geprobeerd. Ik zou persoonlijk de volgende keer iets minder vocht en/of een kleiner ei gebruiken (eventueel het ei beetje bij beetje toevoegen, zodat je meteen merkt dat het geheel te plakkerig wordt). Het hoort wel enigszins plakkerig te zijn, maar wel werkbaar (zoals je ook op de foto’s ziet. Goed je handen vochtig/vet houden. Succes, ben benieuwd of het de volgende keer wel lukt 🙂

  7. Susanne maart 28, 2018 / 9:33 AM

    Gelukt! Mooi joh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: