Healthy gingerbread

gezonde kruidkoek

Gisteren was weer zo’n typische druilerige zondag. De regen tikt zachtjes op het dak, de wind meldt zich zo nu en dan en als ik uit het raam kijk zie ik een donker en grauw landschap. Zo’n dag die je het liefst de hele dag in bed doorbrengt, met chocolademelk en een fijn boek. Toch voelt dat niks doen een beetje alsof ik mijn vrije zondag verpest en stap ik dan toch, met wat tegenzin, mijn bed uit. Vaak ga ik op zulke dagen nog even zwoegen in de sportschool, zodat ik iets vrolijker de dag kan beginnen. Daarna is het tijd voor mijn favoriete bezigheid op zondag: bakken! Even door de voorraadkast spittend, zag ik een zak kokosmeel staan. Ik weet dat kokosmeel één van de moeilijkste meelsoorten is om mee te bakken, omdat het zoveel vocht opneemt. Daarbij komt dat elk kokosmeelsoort ook nog eens verschilt qua vochtopname. Met buikpijn denk ik terug aan die ene keer dat mijn baksel met kokosmeel faliekant mislukt was. Ga ik het echt opnieuw proberen? Met het risico dat mijn baksel weer zo droog wordt?

Heel even twijfel ik, maar ik doe het gewoon. Wie niet waagt, wie niet wint. Nietwaar? Zo is mijn gezonde kruidkoek geboren en ik verklap alvast: hij is heel lekker. Maar dan ook echt heel lekker. Het vergt even wat focus, maar dan heb je ook wat. Na de eerste hap genomen te hebben, waan ik me helemaal in de Sinterklaassferen. Door de kokosmeel is hij lekker luchtig en laat dat vaak nou net ontbreken bij gezonde glutenvrije baksels. Waar wacht je nog op? Duik de keuken in om deze heerlijk kruidkoek te maken.

gezonde kruidkoek

Wat heb je nodig?

kokosmeel

amandelmelk

eieren (en/of ‘chiapudding’)

appelperenstroop

honing

koek- en speculaaskruiden (eventueel extra kaneel)

wijnsteenbakpoeder

baking soda

kokosolie (om de bakvorm mee in te vetten)

gezonde kruidkoek

Healthy gingerbread
 
Author:
Ingredients
  • 80 gr kokosmeel
  • 210 ml amandelmelk
  • 3 medium eieren + 2 el 'chiapudding' (1,5 el chiazaad + 3 el water) of 4 medium eieren
  • 2 kleine el appelperenstroop
  • 20 gr honing
  • 2 el koek- en speculaaskruiden (+ optioneel: kleine tl extra kaneel)
  • 1 kleine tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • kokosolie (om de cakevorm mee in te vetten)
Instructions
  1. Vet allereerst een cakevorm in met kokosolie en leg bakpapier in de vorm. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de kokosmeel, koek- en speculaaskruiden, baking soda en wijnsteenbakpoeder in een kom en roer dit even kort door.
  3. Doe nu de amandelmelk, samen met de eieren, chiapudding, appelperenstroop en honing in een kom en mix even goed door totdat het licht gaat schuimen.
  4. Voeg nu de mix van de natte ingrediënten toe aan de kom en mix tot een glad beslag/deeg. Gaat het te erg 'kruimelen'? Voeg er dan nog wat vocht aan toe (amandelmelk, chiapudding of een ei). Kokosmeel neemt erg veel vocht op, dus let goed op! Het beslag wordt naarmate je langer mixt steeds wat dikker, door de kokosmeel die het vocht opneemt.
  5. Doe het beslag nu in de cakevorm en bak de kruidkoek in ruim drie kwartier gaar in de oven. Houd de kruidkoek na zo'n 35 minuten goed in de gaten.
  6. Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete snack met dit druilerige weer?

Lees ook: What’s for breakfast? #7 – Egg tortilla

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

16 Responses

  1. Roos oktober 19, 2015 / 6:10 AM

    Wauw!! Dit lijkt me dus echt onwijs lekker!

  2. Tineke oktober 19, 2015 / 6:20 AM

    Prachtige foto’s maak je weer! Ziet er heerlijk uit!

  3. Belle oktober 19, 2015 / 6:26 AM

    Ik ontdek net je blog: WAUW!!!! Je bent echt een van de meest getalenteerde fotografen, die ik tegen ben gekomen. Prachtig! Heerlijk, ik houd echt van kruidkoek!

  4. Amanda oktober 19, 2015 / 6:37 AM

    Deze ga ik absoluut vandaag maken, ik ben een echte koek- en speculaaskruidenmonster haha 😉

  5. Lisa oktober 19, 2015 / 6:46 AM

    Zo lekker lijkt me dit! Krijg er spontaan honger van.

  6. Monique D oktober 19, 2015 / 7:07 AM

    Oeh chocolade of kruidkoek, lastig om tussen te kiezen! Dit recept ziet er weer fantastisch uit Marlotte, mijn complimenten!

  7. Dina oktober 19, 2015 / 7:51 AM

    Mmmh dit ziet er heerlijk uit! Ik had dit weekend ook wel zin om te bakken, maar ik kwam er op de een of andere manier niet aan toe helaas. Volgend weekend beter misschien? 🙂

  8. Angelina oktober 19, 2015 / 3:02 PM

    Dit ziet er weer heerlijk uit én prachtige foto’s!!

  9. Julia oktober 19, 2015 / 4:25 PM

    Lijkt me erg lekker! Die ga ik zeker een keer maken.

  10. Suuz oktober 19, 2015 / 4:34 PM

    Hmm dit lijkt me zalig!!!!

  11. Inge oktober 19, 2015 / 5:52 PM

    Ik houd niet zo van kokos, maar wát zien jouw foto’s er mooi uit zeg! [Nee, dat heeft inderdaad niets met elkaar te maken, maar ik wilde het gewoon kwijt! 😀 ]

  12. Anna oktober 20, 2015 / 7:50 AM

    Hmm, ik had ook zo’n typische druilerige zondag. Best fijn soms, lekker binnen zitten en niks doen. Ik heb nog nooit iets gemaakt met kokosmeel, wist eigenlijk ook niet dat het zo’n uitdaging is. Maar mjam, dit ziet er goed uit!

  13. My Linh november 4, 2015 / 12:26 PM

    Heyy wat leuk! Dat bord en melkkannetje heb ik ook 😀 Komen die van jou ook van sostrene grene? Mooie foto’s ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: