Jongens, jullie zouden eens moeten weten hoe mijn buik tekeergaat tijdens het schrijven van dit artikel. Het kerstontbijt is bij ons een heus festijn. De kerstmuziek wordt uit de kast getrokken, ondertussen wordt de houtkachel aangestoken en hijsen we onszelf in enigszins nette kleding. In de behaaglijk verwarmde keuken halen we alle ingrediënten tevoorschijn om de lekkerste dingen op tafel te zetten. De verse broodjes worden gebakken, het fruit wordt gesneden voor een feestelijk gekleurde smoothie in dennenboomgroen en de bekende rode kerstkleur, eitjes worden zacht- en hardgekookt en de chocolaatjes leggen we hier en daar op de feestelijk gedekte tafel. Een kerst zonder passievrucht bestaat bij ons niet, dus die krijgen ook een mooi plekje op de tafel. Helemaal compleet! Of toch niet? Natuurlijk kan een luxe kerststol niet ontbreken. We weten allemaal dat de o-zo-lekkere kerststol uit de winkel bommetje vol zit met e-nummers, suiker, gluten en lactose. Dat kan anders, wat mij betreft, en daarom dook ik de keuken in voor een enigszins gezonde kerststol. Je kunt hem zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt!
Laat vooral de tussenlaag niet achterwegen, want geloof me, dit is lekker. Heel lekker. En zelfs als je, net als ik, niet zo’n grote fan bent van abrikozen. Durf je het echt niet aan? Vervang dan de tussenlaag door (zelfgemaakte!) amandelspijs of voeg nog een extra laag toe, naast de abrikozen-laag. Ik beloof het je, smullen geblazen! Goed, genoeg gepraat. Vind je niet? Het is tijd om je handen te laten wapperen voor deze gezonde kerststol. Oh, en vergeet vooral niet de kerstmuziek een tandje harder te zetten.
Wat heb je nodig?
90 gram boekweitmeel
30 gram tefmeel
30 gram fijngemalen amandelen (of amandelmeel)
3 bananen
1,5 theelepel bakpoeder (of wijnsteenbakpoeder)
3 eieren (of ‘chia-eieren’, mix hiervoor chia met water, laat vijf minuutjes staan, totdat een ‘pudding’ is gevormd)
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 eetlepel ahornsiroop (of eventueel honing)
snuf zeezout
1,5 theelepel kaneel
2 handjes cranberries
2 handjes pistachenoten
kokosolie voor het invetten
Tussenlaag:
200 gram abrikozen
Glazuur:
100 gram poedersuiker + scheutje water
of: meng wat gesmolten kokosolie met een zoetmiddel (ahornsiroop, erythritol, honing)
Topping:
1 handje amandelschaafsel
paar kersen en/of abrikozen
Wat moet je doen?
1. Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de cranberries en pistachenoten, bij elkaar in één schaal en meng dit kort tot een glad beslag. Roer nu de cranberries en pistachenoten door het beslag.
3. Vet een met bakpapier beklede cakevorm in met kokosolie en giet het beslag in de cakevorm.
4. Bak het kerstbrood in de oven in 45 tot een uur goudbruin. Als je een vork of satéprikker er schoon uitkrijgt, is het kerstbrood klaar.
5. Laat het kerstbrood volledig afkoelen.
6. Pureer ondertussen de abrikozen met de staafmixer, dit wordt de tussenlaag.
7. Rooster eventueel een handje amandelschaafsel op laag vuur in een droge koekenpan.
8. Zodra het brood afgekoeld is, kun je het glazuur maken. Doe een klein scheutje water bij de poedersuiker tot een stroperige massa.
9. Snijd het brood doormidden en besmeer rijkelijk met de abrikozenpuree.
10. Bestrijk de bovenkant van het kerstbrood met glazuur en strooi hier het amandelschaafsel en/of de kersen en de abrikozen overheen. Laat kort uitharden.
Je kunt overigens deze kerststol prima een dag (of meerdere dagen) van te voren maken voor een rustige kerstochtend zonder stress. Ik zal je waarschuwen, het is wel moeilijk om er vanaf te blijven, dus een ijzersterk discipline is wel handig. Lekker met wat amandelpasta en vers fruit, eet smakelijk!
Hoe ziet jouw kerstochtend eruit? Laat het hieronder in de reacties weten!
Lees ook: What’s for breakfast? #15 – Gingerbread smoothie
Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?
Ha wat leuk, een soort luxe bananenbrood alleen dan in kerststijl. Deze ga ik absoluut maken voor kerst.
Wat leuk! Laat je weten of hij in de smaak viel?
Super toffe blog dit. Leuk geschreven ook, zo gaat het bij ons ongeveer ook, alleen dan nog met wat meer stress 😉 super leuk recept én foto’s!!
Haha stiekem hier ook wat meer stress hoor! Dankjewel! 🙂
Wij hebben meestal een kerstbrunch thuis met héél veel ongezond eten, deze zou perfect op tafel passen om even te ‘balancen’. Mooie foto’s ook weer!
Aaaah yum, zo lekker dit! Klinkt overigens als dé kerstochtend haha 😉 Prachtige foto’s!!
Even serieus, dit ziet er zó lekker uit. En dan die abnormaal mooie foto’s en tekst erbij. Niet normaal.
Haha dankjewel Samantha!
Leuk recept!! X
Jammmmie, heerlijk recept weer Marlotte. En die foto’s, wauw!
Tof idee voor een gezonde versie van de kerststol én toffe foto’s!
Gaaf die foto’s zeg! Lekker recept, die ga ik maken met Kerst!
Wat leuk dat je ‘m gaat maken! 🙂
haha zo gaat het bij kerstochtend ook bij ons, alleen dan zonder de passievruchten. Is dat lekker? Ik heb het nog nooit op!
Echt heel lekker! Moet je zeker eens proberen!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik met kerst even niet aan gezond of niet gezond wil denken, maar dit ziet er echt heel lekker uit! Die abrikozenlaag, yum!!
Snap ik! Gelukkig proef je niet dat dit ‘gezonder’ is, in mijn ogen.
Ik ben eigenlijk niet zo’n grote fan van kerststol (te droog), maar deze ziet er echt heerlijk uit! Prachtige foto’s ook, het water loopt me al in de mond.
Wat een leuke idee! Een soort kerst-bananenstol, haha 🙂 Ziet er heerlijk uit en je foto’s zijn ook weer prachtig!
Jummm, een recept met ingeriënten die ik waarschijnlijk wel kan eten! Deze wil ik zeker gaan maken, alleen dan zonder de amandelschaafsel want daar houd ik niet zo van. Ah ik heb er zin in haha!
Ziet er echt mega goed uit prachtige foto ook weer!~
Leuk recept zeg! Nooit eerder gezien zoiets. Lijkt me heerlijk maar denk niet dat ik zoveel in de keuken ga staan dan haha
Toffe blog, dit recept ziet er dan ook heerlijk uit!
Dankjewel Gea! 🙂
Het ziet er echt heel erg lekker uit zeg! Jammie!
Wauw wauw wauw, wat ziet dat er heerlijk uit zeg. Je foto’s zijn ook zo prachtig zoals altijd.
Mag ik vragen welke camera en lens jij gebruikt?
Ah dankjewel Roos! Natuurlijk mag dat. Ik fotografeer sinds kort met mijn Canon EOS 70D, daarvoor fotografeerde ik met een Canon EOS 450D en ik gebruik over het algemeen een Canon 50 mm 1.8 lens!
Yummm, die ziet er super lekker uit!!
Dankjewel Sanne 🙂
Ik houd niet zo van een kerststol maar deze ziet er echt heerlijk uit! Lijkt me ook lekker met de pistachenoten!
Wat apart.. Het lijk me echt heeeeel erg lekker!
Jaaah! Heerlijk. Ziet er ook prachtig uit weer.
Wow, wat een prachtige foto’s alleen al! Ik merk dat ik me stiekem snel laat ontmoedigen door een wat langere ingredientenlijst. Jammer, want eigenlijk valt het allemaal best wel mee! 🙂
Dankjewel Claudia! Snap ik, heb ik ook vaak. Bij dit brood kun je heel veel weglaten of juist toevoegen. Je zou bijvoorbeeld het tefmeel weg kunnen laten en er wat extra amandelmeel of boekweitmeel bij kunnen doen. Het lijkt een flinke lijst, maar over het algemeen heb je het meeste wel in huis, gok ik.
Ziet er lekker uit! Wederom weer een leuk receptje en foto van je! 🙂
Wow, dit ziet er goed uit! Ik ben héél erg fan van kerstbrood met amandelspijs, maar in de echt goede broden zitten vaak noten verwerkt, en daar kan ik niet tegen. Zelf maken is een leuke optie, ik ga hem opslaan!