Vroeger bleef ik ver uit de buurt van hartige taarten, heel ver. Een taart met groente? Nee, dat was voor mij geen echte taart. Toch is op de een of andere manier de laatste jaren mijn liefde voor hartige taarten steeds meer ontpopt. Wat mij betreft is het ideaal als onderdeel van een heerlijk Kerstdiner. Zeker als je ze, net als ik, in eenpersoon-bakvormen maakt. Iedereen kan er gerust op los combineren met de ingrediënten waar zij blij van worden en zeg nou zelf, dit ziet er toch hartstikke feestelijk uit? Vandaag ging ik voor een vegetarische variant, maar voor de liefhebbers zou je ze ook kunnen vullen met carpaccio of crispy gebakken spekjes. Om een beetje in de kerstsferen te blijven, heb ik gekozen voor de klassieke kerstkleuren: groen en rood. Maar ook hier geldt: combineer er lekker op los! Oh, en had ik al gezegd dat deze hartige taartjes gezond zijn? Gezond, maar zeker niet minder lekker. Kijk je mee?
Oké, ik waarschuw je alvast: de ingrediëntenlijst is lang. Heel lang. Ik gok dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt en je kunt natuurlijk naar hartenlust ingrediënten die je al in huis hebt toevoegen of vervangen. Heb je bijvoorbeeld geen kokosmeel of boekweitmeel in huis? Maak het dan met de meelsoorten die je wél in huis hebt. Wat dacht je van amandelmeel, kikkererwtenmeel of (als je gluten verdraagt) speltmeel? Om het recept helemaal veganproof te maken, kun je het ei vervangen door een chia- of lijnzaadei te maken. Gebruik één eetlepel chia of lijnzaad en voeg hier drie eetlepels water aan toe. Laat dit even staan en tada, je veganistische ‘ei’ is gemaakt. Oh, en gebruik dan edelgistvlokken in plaats van geitenkaas. Goed, nu dit duidelijk is, kunnen we aan de bak!
Wat heb je nodig voor vier hartige taartjes?
Bodem:
140 gram boekweitmeel
40 gram kokosmeel
1 ei
3 eetlepels water
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels olijfolie
snuf zout en peper
1 theelepel Italiaanse kruiden
kokosolie of olijfolie om in te vetten
Vulling:
300 gram spinazie
1 ui
halve prei
4 eetlepels olijfolie
scheutje water
snuf zout en peper
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
handje gepelde pistachenoten
handje cranberries
handje pecannoten
eventueel: edelgistvlokken en/of geitenkaas
Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Maak eerst de bodem van de hartige taart. Doe de droge ingrediënten in één kom en roer kort door elkaar.
3. Voeg nu het ei door en mix goed.
4. Doe de olijfolie erbij en voeg al mixende het water één voor één toe. Kokosmeel neemt veel vocht op, voeg daarom wat extra vocht (water of olijfolie) toe als het te droog is.
5. Vet vier kleinere bakvormpjes goed in met kokosolie of olijfolie. Doe het deeg in de bakvorm en druk goed aan.
6. Zet de bodems voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtjes goudbruin kleuren. Houd de bodems in de tussentijd goed in de gaten!
7. Tijd om de vulling van de hartige taart te maken. Doe de spinazie, ui, halve prei en 4 eetlepels olijfolie in de keukenmachine of gebruik de staafmixer. Wanneer de vulling te dik is, voeg je beetje bij beetje wat water toe.
8. Voeg de kruiden toe en roer goed door de vulling heen.
9. Strooi er nog wat gehakte cranberries, pecannoten en pistachenoten over. Schep de vulling in de bodem en zet kort in de oven.
10. Klaar om te smullen! Strooi bij het serveren eventueel nog wat edelgistvlokken over de hartige taartjes heen. Ook lekker: laat wat verse geitenkaas smelten en serveer bij de hartige taartjes.
Lees ook: Zijn eieren gezond of niet?
Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?
In samenwerking met WinkelGlutenvrij.nl
Oeh wat een feestelijke taartjes, lekker!
Jeetje, je hebt echt talent voor alles wat met bloggen te maken heeft. Je foto’s zijn altijd on fleek, styling en tekst. Super goed bezig 🙂
Wauw super mooi gedaan!!
Oh wat een heeerlijk recept!! 🙂
Ik vond vroeger hartige taart echt niet lekker, maar dat kwam door de spruitjes die mijn vader er in deed…. Ziet er heerlijk uit!
Jummmmie, leuk die groene kleur. En eindelijk een hartige taart die niet bomvol met boter, room en dat soort dingen zit
O man, ondanks dat het nog ochtend is krijg ik nú al zin in deze taartjes. Moet je nagaan wat voor invloed jouw foto’s op mijn hersenen hebben, haha! Ik ben zelf echt gek op hartige taarten, en deze met spinazie lijkt me ook echt heerlijk! Of we hem bij het kerstdiner gaan maken weet ik nog niet (er zijn ZO veel lekkere receptjes!), maar even onthouden doe ik hem wel 🙂 Liefs!
Wat een heerlijke taartjes, deze ga ik maken met kerst 🙂
Aaaah wakker worden met zo’n recept is altijd lekker!!
Klinkt goed!! X
Wat een top artikel dit!
Ziet er heel goed uit!
Wow, jouw foto’s zijn weer een feestje om naar te kijken. Ze zien er heerlijk uit!
Liefs, Eva
Oh, wat zien ze er ontzettend smakelijk uit! Perfect voor kerst!
Dit heb ik nog nooit gegeten, maar het ziet er wel lekker uit! -x-
Oh wat een fijn recept Marlotte! Ze zien er echt heerlijk uit en zijn inderdaad een heel goed gezond alternatief! Dankjewel daarvoor! ^^
Wat ziet dat er heerlijk uit! 😀
Haha, zeker een lange ingrediëntenlijst, maar volgens mij meer dan de moeite waard! Ik krijg er gelijk trek van, terwijl ik net het ontbijt achter mijn kiezen heb.
Het ziet er echt heel goed uit!
Ze zien er erg smakelijk uit, erg leuk voor met eerste kerstdag, thanks for sharing!
Hmm lekker! Ziet er goed uit 🙂 Ik heb ze laatst ook gemaakt, wel een andere vulling, maar spinazie is ook een erg lekker idee.
Dat ziet er echt zooooo lekker uit !
Oeh yumm, die zien er echt heerlijk uit!! 🙂
Ohmy.. Dit ziet er heerlijk uit! En de foto’s…… WAUW
Liefs Iep xo
Wauw, dit ziet er zo lekker uit! Heel erg knap!
Amai, wow, deze taartjes zien er su-per lekker uit! En wat een mooie kleuren ook! Die zou ik zo van het scherm kunnen opeten (als dat ging natuurlijk). Je foto’s zijn ook prachtig!
Ziet er heerlijk uit!
Ze zien er super schattig en lekker uit! 🙂