Hartige taartjes voor een gezond kerstdiner

gezonde hartige taart

Vroeger bleef ik ver uit de buurt van hartige taarten, heel ver. Een taart met groente? Nee, dat was voor mij geen echte taart. Toch is op de een of andere manier de laatste jaren mijn liefde voor hartige taarten steeds meer ontpopt. Wat mij betreft is het ideaal als onderdeel van een heerlijk Kerstdiner. Zeker als je ze, net als ik, in eenpersoon-bakvormen maakt. Iedereen kan er gerust op los combineren met de ingrediënten waar zij blij van worden en zeg nou zelf, dit ziet er toch hartstikke feestelijk uit? Vandaag ging ik voor een vegetarische variant, maar voor de liefhebbers zou je ze ook kunnen vullen met carpaccio of crispy gebakken spekjes. Om een beetje in de kerstsferen te blijven, heb ik gekozen voor de klassieke kerstkleuren: groen en rood. Maar ook hier geldt: combineer er lekker op los! Oh, en had ik al gezegd dat deze hartige taartjes gezond zijn? Gezond, maar zeker niet minder lekker. Kijk je mee?

Oké, ik waarschuw je alvast: de ingrediëntenlijst is lang. Heel lang. Ik gok dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt en je kunt natuurlijk naar hartenlust ingrediënten die je al in huis hebt toevoegen of vervangen. Heb je bijvoorbeeld geen kokosmeel of boekweitmeel in huis? Maak het dan met de meelsoorten die je wél in huis hebt. Wat dacht je van amandelmeel, kikkererwtenmeel of (als je gluten verdraagt) speltmeel? Om het recept helemaal veganproof te maken, kun je het ei vervangen door een chia- of lijnzaadei te maken. Gebruik één eetlepel chia of lijnzaad en voeg hier drie eetlepels water aan toe. Laat dit even staan en tada, je veganistische ‘ei’ is gemaakt. Oh, en gebruik dan edelgistvlokken in plaats van geitenkaas. Goed, nu dit duidelijk is, kunnen we aan de bak!

Wat heb je nodig voor vier hartige taartjes?

Bodem:

140 gram boekweitmeel

40 gram kokosmeel

1 ei

3 eetlepels water

1 theelepel bakpoeder

2 eetlepels olijfolie

snuf zout en peper

1 theelepel Italiaanse kruiden

kokosolie of olijfolie om in te vetten

Vulling:

300 gram spinazie

1 ui

halve prei

4 eetlepels olijfolie

scheutje water

snuf zout en peper

1 theelepel tijm

1 theelepel rozemarijn

handje gepelde pistachenoten

handje cranberries

handje pecannoten

eventueel: edelgistvlokken en/of geitenkaas

gezonde hartige taart

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Maak eerst de bodem van de hartige taart. Doe de droge ingrediënten in één kom en roer kort door elkaar.

3. Voeg nu het ei door en mix goed.

4. Doe de olijfolie erbij en voeg al mixende het water één voor één toe. Kokosmeel neemt veel vocht op, voeg daarom wat extra vocht (water of olijfolie) toe als het te droog is.

5. Vet vier kleinere bakvormpjes goed in met kokosolie of olijfolie. Doe het deeg in de bakvorm en druk goed aan.

6. Zet de bodems voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtjes goudbruin kleuren. Houd de bodems in de tussentijd goed in de gaten!

7. Tijd om de vulling van de hartige taart te maken. Doe de spinazie, ui, halve prei en 4 eetlepels olijfolie in de keukenmachine of gebruik de staafmixer. Wanneer de vulling te dik is, voeg je beetje bij beetje wat water toe.

8. Voeg de kruiden toe en roer goed door de vulling heen.

9. Strooi er nog wat gehakte cranberries, pecannoten en pistachenoten over. Schep de vulling in de bodem en zet kort in de oven.

10. Klaar om te smullen! Strooi bij het serveren eventueel nog wat edelgistvlokken over de hartige taartjes heen. Ook lekker: laat wat verse geitenkaas smelten en serveer bij de hartige taartjes.

Lees ook: Zijn eieren gezond of niet?

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

In samenwerking met WinkelGlutenvrij.nl

29 Responses

  1. Lisa december 21, 2015 / 7:01 AM

    Oeh wat een feestelijke taartjes, lekker!

  2. Melissa december 21, 2015 / 7:04 AM

    Jeetje, je hebt echt talent voor alles wat met bloggen te maken heeft. Je foto’s zijn altijd on fleek, styling en tekst. Super goed bezig 🙂

  3. Belle december 21, 2015 / 7:07 AM

    Wauw super mooi gedaan!!

  4. Vera december 21, 2015 / 7:10 AM

    Oh wat een heeerlijk recept!! 🙂

  5. Kirsten december 21, 2015 / 7:14 AM

    Ik vond vroeger hartige taart echt niet lekker, maar dat kwam door de spruitjes die mijn vader er in deed…. Ziet er heerlijk uit!

  6. Paula december 21, 2015 / 7:17 AM

    Jummmmie, leuk die groene kleur. En eindelijk een hartige taart die niet bomvol met boter, room en dat soort dingen zit

  7. Anniek december 21, 2015 / 7:20 AM

    O man, ondanks dat het nog ochtend is krijg ik nú al zin in deze taartjes. Moet je nagaan wat voor invloed jouw foto’s op mijn hersenen hebben, haha! Ik ben zelf echt gek op hartige taarten, en deze met spinazie lijkt me ook echt heerlijk! Of we hem bij het kerstdiner gaan maken weet ik nog niet (er zijn ZO veel lekkere receptjes!), maar even onthouden doe ik hem wel 🙂 Liefs!

  8. Anne december 21, 2015 / 7:21 AM

    Wat een heerlijke taartjes, deze ga ik maken met kerst 🙂

  9. Samantha december 21, 2015 / 7:24 AM

    Aaaah wakker worden met zo’n recept is altijd lekker!!

  10. Sanne december 21, 2015 / 8:06 AM

    Klinkt goed!! X

  11. Esmee december 21, 2015 / 8:06 AM

    Wat een top artikel dit!

  12. Eva december 21, 2015 / 8:52 AM

    Wow, jouw foto’s zijn weer een feestje om naar te kijken. Ze zien er heerlijk uit!
    Liefs, Eva

  13. Marushi december 21, 2015 / 9:45 AM

    Dit heb ik nog nooit gegeten, maar het ziet er wel lekker uit! -x-

  14. Charelle december 21, 2015 / 9:49 AM

    Oh wat een fijn recept Marlotte! Ze zien er echt heerlijk uit en zijn inderdaad een heel goed gezond alternatief! Dankjewel daarvoor! ^^

  15. Dina december 21, 2015 / 9:52 AM

    Wat ziet dat er heerlijk uit! 😀

  16. Renske december 21, 2015 / 10:00 AM

    Haha, zeker een lange ingrediëntenlijst, maar volgens mij meer dan de moeite waard! Ik krijg er gelijk trek van, terwijl ik net het ontbijt achter mijn kiezen heb.

  17. Rachel december 21, 2015 / 1:00 PM

    Ze zien er erg smakelijk uit, erg leuk voor met eerste kerstdag, thanks for sharing!

  18. Angelina december 21, 2015 / 5:12 PM

    Hmm lekker! Ziet er goed uit 🙂 Ik heb ze laatst ook gemaakt, wel een andere vulling, maar spinazie is ook een erg lekker idee.

  19. cato december 21, 2015 / 5:53 PM

    Dat ziet er echt zooooo lekker uit !

  20. Sanne december 21, 2015 / 8:52 PM

    Oeh yumm, die zien er echt heerlijk uit!! 🙂

  21. Iep december 21, 2015 / 9:47 PM

    Ohmy.. Dit ziet er heerlijk uit! En de foto’s…… WAUW
    Liefs Iep xo

  22. Eline december 22, 2015 / 8:52 AM

    Wauw, dit ziet er zo lekker uit! Heel erg knap!

  23. Sofie - HealthFie december 22, 2015 / 10:42 AM

    Amai, wow, deze taartjes zien er su-per lekker uit! En wat een mooie kleuren ook! Die zou ik zo van het scherm kunnen opeten (als dat ging natuurlijk). Je foto’s zijn ook prachtig!

  24. Nicole december 23, 2015 / 10:17 AM

    Ze zien er super schattig en lekker uit! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *