What’s for breakfast? #14 – Guilt free brownie

gezonde brownie

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Gisteren heb ik ontbeten met brownies, there I said it. Nee, ik ben niet opeens mijn gezonde levensstijl beu en ik had ook niet de behoefte om flink te ‘zondigen’. Ik ging namelijk aan de slag voor gezonde brownies, die gewoon als ontbijt gegeten kunnen worden. Net zo lekker en smeuïg, maar dan minstens 10 keer zo gezond. Dat klinkt niet verkeerd, toch? Nu ben je misschien niet direct overtuigd, want brownies zijn lekker door de grote hoeveelheden boter en suiker, en die ingrediënten heb ik juist overgeslagen. Om de brownie lekker smeuïg te maken, heb ik een geheim ingrediënt gebruikt. Een groente, om precies te zijn. Benieuwd naar mijn gezonde brownies? Lees dan snel verder!

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • 1/2 courgette (je kunt eventueel ook een avocado gebruiken!)
  • 1 (middelgroot) ei
  • merg van een half vanillestokje of een halve theelepel vanillepoeder
  • 2 el kokosmeel (of 4 el ander meel)
  • 3 el amandelmelk
  • 3 el rauwe cacao
  • 1 tl baking soda (of 1 tl wijnsteenbakpoeder)
  • 1 1/2 el cacao nibs of pure chocolade
  • 1 el honing (als je een zoetekauw bent, kun je natuurlijk ook meer gebruiken)
  • handje amandelen

gezonde brownie

Wat moet je doen?

1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.

2. Doe alle ingrediënten, behalve de amandelen en cacao nibs, in een blender of gebruik een staafmixer. Meng tot een mooi beslag. Is het iets te vloeibaar? Voeg dan nog wat kokosmeel toe. Is het juist te droog? Voeg dan nog wat extra vocht toe, bijvoorbeeld in de vorm van amandelmelk.

3. Roer nu de amandelen en cacao nibs door het beslag. Je kunt ook stukjes fruit door het beslag doen of andere noten. Moerboeien zijn ook erg lekker om er doorheen te doen!

4. Doe het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede brownie-vorm of ovenschaal. Zet de vorm vervolgens in de oven voor zo’n 20 minuten. Houd de brownies na een kwartier goed in de gaten. Prik met een vork in de brownies. De brownies zijn klaar wanneer je vork er schoon uitkomt. Laat eventjes afkoelen.

5. Tijd om te smullen! Brownies als ontbijt? Dat kan gewoon vanaf nu. Eet smakelijk!

Een grote kop thee erbij, eventueel wat fruit en/of yoghurt om naast (of op) de brownies te serveren, een warm bed en je ochtend kan niet meer stuk.

Wat heb jij vanochtend op? Ging je voor makkelijk en snel of voor een uitgebreid ontbijtje?

Lees ook: Hoe vermijd je suiker?

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

29 Responses

  1. Iris december 4, 2015 / 7:58 AM

    Ooo wauw wat een heerlijk ontbijtje!!

  2. Renske december 4, 2015 / 8:00 AM

    Wauw, wat een lekker ontbijtje! 🙂 Zeker iets wat ik eens ga proberen.

  3. Paula december 4, 2015 / 8:00 AM

    Mmm, ziet er heerlijk uit!

  4. Marvin december 4, 2015 / 8:03 AM

    Mooie foto’s! Wat extra groente kan nooit kwaad 😉

  5. Hilde december 4, 2015 / 8:10 AM

    Aaah, ik vind dit zo’n leuke rubriek! Elke keer weer zulke originele en mooie ontbijtjes. Ik word er elke keer weer blij van 🙂 YUM! Ga zo door!

  6. Xena december 4, 2015 / 8:16 AM

    Dat oude boek, heel gaaf!! Zou je het ook met een andere melk kunnen maken? Sojamelk bijvoorbeeld?

    • Marlotte december 5, 2015 / 7:47 PM

      Ja, leuk hè! Zeker, sojamelk kan ook inderdaad! Denk dat het beter is voor de smaak om sojamelk te gebruiken en geen rijstmelk. Maar proberen kan altijd natuurlijk!

  7. Esmee december 4, 2015 / 8:25 AM

    Wat een lekker verwenontbijtje is dit! Ontbijten met brownies wil iedereen wel, toch? 😉

  8. Anna december 4, 2015 / 10:00 AM

    Zo fijn dat gezonde brownies ook bestaan. Hoef je je tenminste niet schuldig te voelen om dat te eten (zeker als het je ontbijt is, hihi). Het ziet er weer prachtig uit, zoals altijd! 🙂

  9. Julia december 4, 2015 / 10:50 AM

    Met courgette of avocado? Wat apart!
    Het zier er in ieder geval weer erg lekker uit, ik ga deze zeker een keertje proberen te maken!

  10. Margo december 4, 2015 / 1:10 PM

    Lekkuuur, vind het fijn om aparte dingen te eten als ontbijt en niet elke dag kwark met granola. 1tje om te onthouden 🙂

  11. Tea december 4, 2015 / 1:14 PM

    Dit is zo lekker, ik maak het ook wel eens! Toffe foto’s heb je ook!

  12. Lysanne december 4, 2015 / 1:28 PM

    Ik kwam vandaag je blog tegen. Wat schrijf je leuk en wat een mooie foto’s maak je zeg 🙂 Mijn complimenten!

    De brownies zien er echt lekker uit 🙂

    • Marlotte december 5, 2015 / 7:49 PM

      Ah, dat vind ik heel leuk om te horen. Dankjewel! 🙂

  13. Carlijn december 5, 2015 / 11:45 AM

    Voor hoeveel personen is deze brownie (ongeveer)?

  14. Angelina december 9, 2015 / 3:08 PM

    Ze zien er heerlijk uit!! Ga ik ook eens proberen, ik heb zelf wel een keer met zoete aardappel geprobeerd, ook erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *