Homemade apple & quinces sauce

appelmoes zonder suiker

Zaterdagnacht was het dan zover, we zetten massaal de klok een uurtje terug en heten met pijn in ons hart de wintertijd welkom. Dat uurtje extra doorbrengen in je warme bed maakt het gelukkig iets minder pijnlijk. Als ik het voor het zeggen had, gingen we nu in snel vaart door de dagen heen tot de knusse feestdagen vol gezelligheid. Oh, en daarna weer in snel vaart richting de lente als het kan. In de moestuin laten de planten en bomen hun laatste vruchten vallen voor hun welverdiende (dat valt te betwisten) winterslaap. Met die laatste vruchten bedoel ik eigenlijk emmers met appels en kweeperen vol. Appels en kweeperen hier genoeg! Het is zonde om deze vruchten te laten verpieteren en daarom werd het tijd voor een appel-kweeperenmoes. Appelmoes maar dan met een leuke twist. Laat je vooral niet tegenhouden door die ietwat vreemde kleur, dat zijn de kweeperen. Had ik al gezegd dat deze appel-kweeperenmoes helemaal suikervrij is? Wat wil je nog meer? Overigens hebben we nog zoveel appels en kweeperen over dat je hoogstwaarschijnlijk de komende tijd veel recepten kunt verwachten met in de hoofdrollen appels en kweeperen.

Waarschijnlijk zit je vol vraagtekens dit stuk te lezen na al die kweeperen. Een kweepeer is eigenlijk een mengeling tussen een peer, appel en lijsterbes en groeit in veel landen. Ook in Nederland en om precies te zijn: in onze tuin. Zelf vind ik de kweepeer ‘rauw’ niet zo’n succes (nogal hard en zuur), maar in appelmoes of jam geeft de kweepeer een heerlijke smaak af. Goed, genoeg gepraat voor vandaag. Laat die handen maar wapperen!

Wat heb je nodig?

Appels

Kweeperen

Kaneel

Optioneel: honing/diksap (of een ander zoetmiddel)

appelmoes zonder suiker

Homemade apple & quinces sauce
 
Author:
Ingredients
 • appels
 • kweeperen
 • kaneel
 • optioneel: honing/diksap
Instructions
 1. Schillen geblazen! Schil alle appels en kweeperen, snijd vervolgens in partjes en verwijder het klokhuis.
 2. Doe de appel- en kweeperenpartjes in een pan, samen met een bodempje water en twee theelepels kaneel. Eventueel kun je op dit moment ook een zoetmiddel naar keuze toevoegen. Heb je vrij zure appels? Voeg dan bijvoorbeeld wat honing of diksap toe. Deze keer heb ik geen zoetmiddel gebruikt, omdat de appels al zoet genoeg waren.
 3. Zet de pan op middelhoog vuur tot het water kookt en laat vervolgens op laag vuur langzaam pruttelen.
 4. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen tot de ergste warmte er vanaf is. Pureer nu met de staafmixer tot een moes. Zelf vind ik hier en daar wat stukjes appel en kweepeer wel lekker, daarom pureer ik het niet tot een egale en gladde moes. Ben jij daar niet zo'n fan van? Pureer dan nog iets langer tot een gladde moes. Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.
Ja, dat was het alweer. Binnen no-time heb jij je eigen appel-kweeperenmoes gemaakt. Stiekem is dit nog veel lekkerder dan die kant-en-klare pot appelmoes uit de supermarkt. En dat zonder suiker! Eet smakelijk!

Lees ook: What’s for breakfast? #8 – Ice cream

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

 

12 Responses

 1. Jessie oktober 26, 2015 / 7:03 AM

  Ik heb echt nog nooit gehoord van kweeperen, nu ben ik wel nieuwsgierig! Mooie foto’s, anders dan anders!

 2. Monique D oktober 26, 2015 / 7:07 AM

  Zo lekker dit!!

 3. Iris oktober 26, 2015 / 7:11 AM

  Mmm ik ben een ware apppelmoesmonster dus dit is helemaal mijn recept haha. Wat een mooie foto’s maak je!

 4. Amanda oktober 26, 2015 / 7:14 AM

  Goedemorgen! Hier word ik wel blij van zo vroeg in de ochtend. Ziet er heerlijk uit Marlotte!

 5. Belle oktober 26, 2015 / 7:29 AM

  ZO LEKKER! Prachtige foto’s weer! Ik word een beetje jaloers haha. Welke camera gebruik je?

 6. Vera oktober 26, 2015 / 7:35 AM

  Ziet er weer heerlijk uit! x

 7. Renske oktober 26, 2015 / 10:54 AM

  Mmm… Heerlijk! Mijn opa en oma hadden ook kweeperen in de tuin. Rauw zijn ze inderdaad niet lekker, maar in jam- of moesvorm zeker wel!

 8. Eva|deappelvaneva oktober 26, 2015 / 3:01 PM

  Wow wat een mooie foto’s en een heerlijk recept! Helemaal natuurvoeding!

  Liefs,
  Eva

 9. Nathalie november 11, 2015 / 5:36 PM

  Jum! Ik vind appelmoes erg lekker, maar heb er nog nooit aan gedacht om dit zelf te maken! Terwijl dat (zo te zien) erg makkelijk is. Kweeperen ken ik niet? Ik ben erg benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: