Dagje geen vlees: falafelbowl met quinoa

zelf falafel maken

Vorig jaar waren we al flink aan het minderen met vlees en daar gaan we (hopelijk) met z’n allen lekker mee door. Vegetarisch (dit gerecht is zelfs veganistisch!) koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dat wil ik jullie vandaag laten zien met deze veganistische maaltijd: falafelbowl met quinoa. Natuurlijk is het sneller om kant-en-klare falafelballetjes in de supermarkt te halen; maar eerlijk is eerlijk, je levert qua smaak hierbij wel wat in. En echt waar; zelfgemaakte falafelballetjes zijn in een handomdraai gemaakt (met een inmiddels onmisbaar hulpje: de keukenmachine). Tijd om de keuken in te duiken!

Misschien heb je nog nooit gehoord van het fenomeen ‘falafelballetjes’. Dit zijn vegetarische balletjes op basis van kikkererwten. Waar ze oorspronkelijk vandaan komen, kan ik tot mijn spijt niet delen; want daar is (nog steeds) geen duidelijkheid over. Deze kikkererwten-balletjes worden veelal gefrituurd, maar ze zijn minstens net zo lekker uit de pan (zonder een dikke laag frituurolie) en oven. Jullie kennen me, in mijn recept is de falafel natuurlijk niet gefrituurd. Oké, nu ben ik echt uitgepraat.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 4 personen)?

280 gram quinoa 

500 gram Romatomaatjes 

2 rode paprika’s 

1 zakje veldsla (á 100 gram) 

1 bouillonblokje 

3 eetlepels sesamzaad  

3 eetlepels olijfolie 

 

Falafelballetjes:

150 gedroogde kikkererwten 

2 uien 

2 teentjes knoflook 

2 el sesamzaad 

1,5 el quinoameel 

2 tl komijnzaad 

Snufje zeezout 

Kokosolie om in te bakken 

zelf falafel maken

Wat moet je doen?
  1. Week de kikkererwten een dag van te voren en kook ze vervolgens gaar. 
  2. Kook de quinoa, met één bouillonblokje, volgens de instructies op de verpakking. 
  3. Pel en snijd de uien en knoflook in grove stukken.
  4. Doe de kikkererwten, samen met de gesneden ui en knoflook, quinoameel, komijnzaad, snufje zeezout en sesamzaad in een keukenmachine. Blend dit tot een geheel. Is het ‘deeg’ te droog? Voeg dan scheutje voor scheutje wat water en/of olie toe. Is het juist te nat? Voeg dan wat extra quinoameel toe.
  5. Rol vervolgens van dit geheel balletjes of kleine burgertjes, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje.  
  6. Verhit in een koekenpan een flinke lepel kokosolie. Bak de falafelballetjes op middelhoog vuur gaar en knapperig.  
  7. Snijd de Romatomaatjes in vieren en de paprika’s in kleine blokjes. 
  8. Roer de quinoa, Romatomaatjes, paprika, veldsla, sesamzaad en olijfolie door elkaar en serveer met de falafelballetjes. Breng het eventueel verder op smaak met zwarte peper, verse koriander of munt. 

Ga jij ook een keertje zelf falafel maken? Zoals je ziet, is het een fluitje van een cent.

Dit recept is voor WinkelGlutenvrij ontwikkeld

Lees ook: Écht gezonde groene smoothie

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

4 Responses

  1. Isabel februari 8, 2018 / 9:07 AM

    Lekker, sinds een paar maanden eet ik ook geen vlees meer, alleen heel soms nog een eitje. Ik eet vaak dezelfde maaltijden. Dit is inderdaad een welkome afwisseling.

    • Marlotte februari 9, 2018 / 9:44 AM

      Ja, dat sluipt er vanzelf al heel snel in hè. Hoop dat hij goed in de smaak valt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *