Makkelijke vegan rijst bowl met kruidensaus

Vegan rijst bowl

Daar ben ik weer! Deze keer ben ik aan de slag gegaan voor een avondmaaltijd met een volkoren rijstmix. Deze mix bestaat uit zilvervliesrijst, rode rijst en zwarte rijst. Je moet er wel even wat tijd voor uitrekken om deze rijst klaar te maken, met een kooktijd van 30 minuten. Alle reden om de rest van de maaltijd lekker makkelijk en snel te houden. Een perfecte maaltijd voor doordeweeks, als je het mij vraagt, met een goede portie groene groente. Het geheel heb ik ietwat opgevrolijkt met een witte kruidensaus én kiemgroente uit eigen huis. Oh ja en bij deze: eet meer kiemgroente, want dat zijn gezondheidsbommetjes. Overigens, bij interesse schrijf ik binnenkort een artikel met wetenschappelijke onderbouwing. Voor de nieuwsgierigen onder ons, bekijk maar alvast dit onderzoek over graankiemen. Goed, deze vegan rijst bowl met kruidensaus dus.

Wat heb je nodig voor de vegan rijst bowl?

300 gram volkoren rijstmix

1 broccoli (á 500 gram)

1 prei

100 gram peultjes

50 gram kiemgroente (preikiemen en alfalfa)

250 ml kruidensaus (hieronder het recept van zelfgemaakte kruidensaus)

Optioneel: verse rode peper, gember, verse munt,  gebrande pinda’s, zwarte peper en zeezout

Wat moet je doen?

  1. Kook allereerst de volkoren rijstmix, zoals aangegeven op de verpakking, in mijn geval 30 minuten.
  2. Was ondertussen de groente goed. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en snijd de stronk in kleine stukjes. Haal vervolgens de uiteinden van de peultjes af en snijd de prei in grove stukken.
  3. Breng een pan met water aan de kook. Kook de broccoli, prei en peultjes in 6 minuten gaar. Giet de groente af en spoel kort af onder de koude kraan. Zo blijven de groente knapperig(er) en frisser van kleur.
  4. Bereid de kruidensaus. Gebruik een zakje zonder rare toevoegingen of maak zelf (zie hieronder).
  5. Verdeel de rijst, groente en kiemgroente met de warme kruidensaus over de kommen (of borden). Breng eventueel het rijstgerecht extra op smaak met gesneden verse munt en rode peper, zwarte peper en zeezout. Eet smakelijk!

vegan rijst bowl

Eigen kruidensaus maken:

1 pakje kokosmelk

1 theelepel johannesbroodpitmeel (of een ander verdikkingsmiddel, zoals kokosmeel of arrowroot)

1 flinke eetlepel gedroogde uitjes

1 flinke eetlepel gedroogde bieslook

1 flinke eetlepel gedroogde peterselie

1 theelepel tijm

1 theelepel basilicum

1/2 theelepel kurkuma

Zeezout en zwarte peper naar smaak

Zo doe je het: Doe de kokosmelk in een pan en voeg hier alle ingrediënten aan toe. Meng goed met een vork en laat een paar minuten staan. Verwarm de saus vervolgens kort en serveer bij het eten. Proef van te voren even en voeg waar nodig extra kruiden toe. Te dik? Voeg dan extra vocht toe, in de vorm van water of (plantaardige) melk. Te dun? Doe dan beetje bij beetje een mespuntje johannesbroodpitmeel of een ander verdikkingsmiddel door de saus. Johannesbroodpitmeel kan koud gebruikt worden; het is dan ook niet nodig om het (opnieuw) te verwarmen.

Lees ook: Zelf makkelijk vlierbloesemlimonade maken

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

In samenwerking met WinkelGlutenvrij 

4 Responses

  1. Marianne mei 18, 2017 / 3:20 PM

    Dat ziet er lekker uit! Die saus is volgens mij echt héél kruidig, of valt het wel mee? Eens zien wat mijn dreumesdochtertje daarvan vindt, hahaha.

    • Marlotte mei 18, 2017 / 4:06 PM

      Dankjewel Marianne! Zelf vind ik de saus precies goed, maar smaken verschillen natuurlijk. Ik zou dan zelf iets minder van alles erin doen, tussendoor goed proeven en eventueel extra kruiden toevoegen, zodat hij helemaal naar jouw smaak is 🙂 Ik ben heel benieuwd of hij in de smaak valt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *