Suikervrije granola met tahin

granola met tahin

Laatst was ik wat aan het rondstruinen op mijn eigen blog en tot mijn grote verbazing zag ik dat ik nog geen enkel granola recept met jullie heb gedeeld. Dat is vrij uniek, aangezien ik bijna wekelijks een batch granola maak. Ik gok dat ik vrijwel alle smaken al heb gehad, maar één steekt er wat mij betreft met kop en schouder bovenuit: de suikervrije granola met tahin. Toen ik een aantal jaar geleden weer werd geherintroduceerd met tahin (ook wel sesampasta) kon ik mijn geluk niet op. De zelfgemaakte pindakaas werd direct ingewisseld door een pot tahin. De potten vlogen er werkelijk doorheen. Ik at het bij hartige crackers met ei, maar net zo lief at ik een portie fruit met een volle lepel tahin. Een alleskunnertje dus!

Toen ik op een dag weer eens in de weer was om een voorraadje granola te maken, was ik opzoek naar nieuwe smaken. De granola met chocolade kende ik nu wel en de ‘cookie-dough’-granola was (en is) voortreffelijk, maar ik wilde iets nieuws. Iets anders dan anders. Heel wat overhoop-gehaalde-keukenkastjes later, viel mijn oog op de (hoe kan het ook anders) vrij lege tahinpot. Ik schraapte met heel wat moeite nog net genoeg tahin uit de pot en een uur later kwam er een heerlijk geurende granola de oven uit. Heel voorzichtig nam ik een hap, bang om teleurgesteld te worden, maar ook omdat de granola nog vrij heet was. Je kent die typische momenten vast wel uit die slechte cliché films, dat de hoofdrolspeler het licht ziet, inclusief dramatisch achtergrondgeluid. Tijdens die eerste hap had ik zo’n moment. Oké, alleen dan zonder dramatisch achtergrondgeluid en wellicht iets minder overdreven, maar je snapt mijn punt. Goed, ik deel het recept snel met jullie.

Zoals altijd kun je het recept helemaal aanpassen naar jouw wens en smaak. Ik proef tijdens het bakken daarom ook met alle plezier of ik op de goede weg ben. Wil jij liever een wat zoetere granola? Voeg dan gewoon wat stevia, dadels, geprakte banaan en/of honing toe. Niet zo’n liefhebber van hazelnoten? Laat ze dan gewoon weg!

Wat heb je nodig voor deze suikervrije granola met tahin?

150 gram boekweitvlokken (of havervlokken)

100 gram voorgekookte quinoa

150 gram noten, zaden en pitten (hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten)

30 gram moerbeien en/of cranberries

snufje zeezout

1 tl vanillepoeder of vanille-extract

1 eetlepel kaneel (of minder, naar smaak)

4 eetlepels tahin *

water

optioneel: cacaonibs, gebroken lijnzaad, hennepzaad

suikervrije granola

Wat moet je doen?

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden (zelf bak ik mijn granola altijd op een lagere temperatuur (100 graden ongeveer) om zoveel mogelijk van de goede stoffen te houden).
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar (behalve de gebroken lijnzaad) en meng goed. Wil je iets meer ‘brokken’? Voeg dan geleidelijk aan wat meer vloeistof toe. Dit kan water zijn, maar ook extra tahin of eventueel kokosolie. Wel overigens de cranberries voor gebruik kort, zo verbranden ze minder snel in de oven.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de granola over de bakplaat. Zet de bakplaat voor 20 tot 30 minuten in het midden van de oven totdat de granola goudbruin kleurt en enigszins knapperig is. Roer regelmatig om.
  4. Haal de granola uit de oven en laat goed afkoelen. Voeg, als je gebroken lijnzaad gebruikt, deze als laatste toe aan de granola. Bewaar in een afgesloten pot.

Lees ook: 5 gezonde ontbijtjes om de dag goed mee te beginnen

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

*dit is een affiliatelink. Wanneer jij via deze link het product koopt, krijg ik een bepaald percentage van het bedrag.

8 Responses

  1. Anna september 22, 2016 / 7:58 AM

    Yum, wat ziet het er smakelijk uit <3. Dit moet ik ook echt eens gaan maken – goede reminder dit.

  2. Charelle september 22, 2016 / 8:54 AM

    Mmm super lekker tahin in de granola! Ik heb het ook wel eens gemaakt maar dan de tahin aangelengd met maple syrup. Ik moet zeggen dat ik dit een beter idee vind, gewoon met water, dan blijft het lekker suikervrij! <3

    • Marlotte oktober 5, 2016 / 7:21 PM

      Zo nu en dan eens met maple syrup is ook héél lekker! 🙂

  3. Kelly september 22, 2016 / 9:27 AM

    Ziet er goed uit, ik ben dol op granola!

  4. Nicole september 22, 2016 / 2:37 PM

    Wat een slim idee om tahin aan de granola toe te voegen! Het lijkt me heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *