Snelle glutenvrije spaghetti Bolognese

glutenvrije spaghetti bolognese

We wagen ons vandaag even in Italiaanse sferen. Misschien heb je de mazzel om op het moment zelf rond te kunnen paraderen op de karakteristieke straatjes van Italië en ’s avonds te genieten van een veel te groot bord pasta of pizza onder het genot van een goed glas Chianti en romantisch kaarslicht. Om maar even in de clichés te blijven hangen. Maar, dat maakt het, wat mij betreft, natuurlijk niet minder leuk. Nu ben ik, helaas, niet één van de gelukkigen; daarom leek het mij een goed idee om de Italiaanse sferen zelf in huis te halen, middels een welbekend gerecht uit de Italiaanse keuken: Spaghetti Bolognese. Tijdens een werkweek heb ik nu niet bepaald de zin én tijd om mij uren in de keuken uit te sloven, hoe graag ik dat ook zou willen, daarom bouwde ik deze klassieker om tot een snelle glutenvrije spaghetti Bolognese.

Wat heb je nodig voor deze glutenvrije spaghetti Bolognese?

1 flinke stengel bleekselderij

400 gram wortels

1 witte ui

100 gram zongedroogde tomaatjes

1 knoflookteentje

vegetarisch: geprakte gebakken tofu gemarineerd in sojasaus (hoeveelheid naar smaak), olijfolie en cayunkruiden of voor de vleeseters: 75 gram spekreepjes + 300 gram gehakt

1 pot vegetarische Bolognesesaus

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

4 el edelgistvlokken

400 gram spaghetti

1 bouillonblokje of 1 tot 1,5 el bouillonpoeder

Optioneel: 200 ml wijn

Ter garnering: cherrytomaatjes, extra zongedroogde tomaatjes, kiemgroenten, verse tijm, peterselie en basilicum

olijf- of kokosolie om in te bakken

Wat moet je doen?

  1. Snijd allereerst de ui en het knoflookteentje fijn (of gebruik een knoflookpers), de bleekselderij in boogjes, de zongedroogde tomaatjes doormidden en rasp de wortels.
  2. Verhit een koekenpan met wat olie. Fruit allereerst de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg daarna de bleekselderij, geraspte wortels, edelgistvlokken, tofu óf spekreepjes én het gehakt toe en bak totdat het gehakt rul is. Wanneer de tofu of het gehakt rul gebakken is, voeg je de vegetarische Bolognesesaus, tomatenpuree en eventueel 200 ml wijn toe. Roer dit kort door en laat vervolgens minstens 15 minuten op laag vuur pruttelen (laat wanneer mogelijk de saus voor 1 uur pruttelen) met een deksel op de pan. Breng eventueel extra op smaak met Italiaanse kruiden of een kruidenmix. Is de saus te dik? Schenk er dan wat extra water en/of tomatenpuree bij.
  3. Breng een pan met water en bouillon aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af.
  4. Verdeel de spaghetti en Bolognesesaus over de borden en garneer met cherrytomaatjes, zongedroogde tomaatjes, kiemgroenten en verse kruiden, zoals tijm, peterselie en basilicum. Eet smakelijk!

Lees ook: Zelfgemaakte granola met quinoavlokken

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

Dit recept is in samengewerkt gemaakt met Winkel Glutenvrij. 

2 Responses

  1. Jeroen november 7, 2017 / 3:32 PM

    Wat een prachtige foto zeg! Mooi dat het een vega variant is 🙂

    Ga ik ook proberen!

    • Marlotte november 9, 2017 / 10:14 AM

      Dankjewel! Ben heel benieuwd of hij geslaagd is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *