Quesadilla met rode linzen dip

quesadilla's met rode linzen dip

Het is alweer een tijdje geleden, maar ik dook op een snikhete dag weer de keuken in. Deze keer ging ik aan de slag met quesadilla’s. Een ideaal gerecht voor een snikhete slome zomerdag, als je het mij vraagt. En nog beter: maak deze quesadilla’s eens op de grill of BBQ buiten. Aanrader!

Quesadilla: a tortilla filled with cheese and often a savory mixture (as of meat and vegetables), folded, and usually fried

Als ik voor mijzelf moet spreken, klinkt dit toch als muziek in de oren? Om het ietwat voedzamer en vullender te maken, bedacht ik er een rode linzen dip bij. Voor alles is een eerste keer en zo ook voor een dip met rode linzen. Eerlijk is eerlijk, ik was daarom ook eerst wat sceptisch. Maar gelukkig bleek dit totaal ongegrond; een blijvertje, wat mij betreft. Achteraf gezien kan dat ook bijna niet anders, want: grootste tahin- en edelgistvlokkenliefhebber op deze aardbol.

Oh ja, en even kort een heleboel blijdschap: ik ben afgestudeerd! Afgelopen week kreeg ik al de uitslag van mijn scriptie, maar gisteren moest ik mij nog eens bewijzen bij de verdediging. Heel wat stressvol nagelgebijt later (oké, dat nagelbijten is niet echt gebeurd, maar het was wel stressvol), werd mij de hand geschud: “Gefeliciteerd, je bent geslaagd!”. Met een big smile luisterde ik de feedback van mijn eerste en tweede begeleider en de externe deskundigen af. Het is dan eindelijk zover, mijn vakantie kan beginnen! Ik denk dat ik die maar goed ga inluiden met deze quesadilla’s. Goed, op naar het recept!

Wat heb je nodig voor de rode linzen dip:

150 gram gekookte rode linzen

2 el tahin (sesampasta)

3 el zongedroogde tomaten

Chili kruidenmix (of maak zelf met: chilipoeder, komijnzaad, oregano, kurkuma, zwarte peper, zout, uipoeder en paprikapoeder)

Eventueel: olijfolie en 2 el edelgistvlokken

Peterselie, chilivlokken en geroosterde walnoten ter garnering

 

Ingrediënten voor vier quesadilla’s:

8 tortilla’s

8 el pesto (deze pesto van de Albert Heijn is vegan)

Geitenkaas á 150 gram óf vegan: edelgistvlokken mengen met wat milde mosterd, citroensap en uipoeder

2 vleestomaten

4 el zongedroogde tomaatjes

160 gram gerookte kipfilet óf vegan: gebakken tempeh stukjes gemarineerd in tamari, olijfolie en gekruid met gerookte paprikapoeder, knoflook, ui, zwarte peper en zeezout.

125 gram gekookte rode linzen

Eventueel extra kruiden met komijn, gerookte paprikapoeder en tijm

 

Wat moet je doen?

  1. Kook allereerst de rode linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat vervolgens uitlekken en enigszins afkoelen.
  2. Pureer daarna met behulp van een staafmixer 150 gram van de gekookte rode linzen met de tahin, zongedroogde tomaten en de kruidenmix tot een dip. Voeg eventueel nog edelgistvlokken (een dag geen edelgistvlokken is een dag niet geleefd) of olijfolie toe. Garneer de dip met verse peterselie, chilivlokken en geroosterde walnoten.
  3. Leg één tortilla in een droge koekenpan en besmeer deze met pesto. Beleg vervolgens de tortilla met (vegan) kaas, tomaatjes, gerookte kipfiletreepjes of tempeh, gekookte rode linzen en ten slotte nog een laagje kaas. Breng eventueel extra op smaak met komijn, gerookte paprikapoeder en tijm. Leg een andere tortilla bovenop de vulling en druk zachtjes aan.
  4. Zet de koekenpan op laag tot middelhoog vuur, net zolang (ongeveer 3 minuten) totdat de buitenkant van de tortilla’s goudbruin kleuren, de kaas goed is gesmolten en de vulling warm is. Draai na een paar minuten de quesadilla voorzichtig om en laat ook deze kant goudbruin kleuren. Herhaal dit met alle tortilla’s.
  5. Snijd de quesadilla’s meteen nadat ze uit de koekenpan komen in stukken (geloof me, anders wordt het een zooitje) en serveer met de rode linzen dip. Eet smakelijk!

Hoe eet jij het liefst je quesadilla’s? Ik ben heel benieuwd (en vooral opzoek naar nieuwe excuses om nog meer quesadilla’s te maken en verorberen)! 

Lees ook: Aldi sojayoghurt (SoyGood) – gezond of toch niet?

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

In samenwerking met Winkel Glutenvrij 

12 Responses

  1. Dana juni 27, 2017 / 8:01 AM

    Mmmm lekker 🙂 En gefeliciteerd!!

  2. Anniek juni 27, 2017 / 8:53 AM

    Wat een fijn moment he! Gefeliciteerd! 🙂

  3. Merel juni 27, 2017 / 10:52 AM

    YAY!! Gefeliciteerd babe! En ik krijg meteen trek bij het zien van deze heerlijke foto’s haha.. Fijne dag! Liefs, Merel

    • Marlotte juni 27, 2017 / 3:27 PM

      Haha yes, daar doe ik het voor! Dankjewel, jij ook een hele fijne dag! <3

  4. Malou | Blonde Blossom juni 27, 2017 / 11:03 AM

    Hmmm, wat een heerlijk recept is dit! Ik viel al compleet voor de foto’s, maar ik kreeg er nog meer zin in toen ik hoorde wat erin zat. Echt superlekker receptje! En inderdaad heerlijk om hiermee je vakantie in te luiden, gefeliciteerd met je afstuderen. Malou x

    • Marlotte juni 27, 2017 / 3:28 PM

      Ah, dat vind ik heel leuk om te horen. Ben heel benieuwd wat je ervan vindt, als je het gaat maken 🙂 Dankjewel! Liefs

  5. Manouk juni 27, 2017 / 5:28 PM

    Super lekker receptje weer Marlotte en gefeliciteerd met je diploma! Ik zie je vaak edelgistvlokken gebruiken. Waar koop je die?

    • Marlotte juni 27, 2017 / 7:13 PM

      Dankjewel! 🙂 Overal en nergens, meestal bij WinkelGlutenvrij en Holland & Barrett!

  6. zonderzooi juli 20, 2017 / 6:57 PM

    Hmmm wat ziet dit er heerlijk uit en wat een prachtige foto’s maak je ook altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *