Mac ’n Cheese met een groene salade

Mac and cheese

De beroemde Mac ’n Cheese staat nu niet bepaald bekend om zijn gezonde karakter. Een gerecht vol met roomboter en een lading druipende gesmolten kaas. Nu zie ik in elk gerecht een uitdaging om het enigszins gezonder te maken. Deze keer was dat best pittig, maar na lang wikken en wegen is het mij gelukt om een (ietwat) gezondere variant te maken: mét een bijzonder ingrediënt. Zeg nou zelf, deze Mac ’n Cheesemuffins zijn toch bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden? Voor de extra vitamientjes maakte ik er een frisse groene salade bij met granaatappelpitjes én een groene dressing. Tijd om aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig?

Mac ’n Cheese:

1 middelgrote courgette

180 gram glutenvrije macaroni

150 gram kaas (geitenkaas, cheddar of een ander soort kaas naar keuze)

1 grote witte ui

40 gram roomboter

45 gram rijstmeel of kikkererwtenmeel

220 ml ongezoete amandelmelk

1 groot ei of 2 kleinere eitjes

1 eetlepel (zelfgemaakte) mayonaise of (plantaardige) yoghurt (optioneel)

Cayunkruiden naar smaak

Groene salade:

250 gram verse bladspinazie

1 komkommer

½ avocado

200 gram peultjes

100 gram knapperige kikkererwten (kruiden met uienpoeder, knoflook, paprikapoeder en zeezout)

2 handjes granaatappelpitjes

Handje zaden en pitten (sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten)

Wat bieslook en gedroogde uitjes (glutenvrij) naar smaak

Dressing:

3 eetlepels mayonaise of (plantaardige) yoghurt

1 á 2 eetlepels pesto

Eventueel een scheutje extra vergine olijfolie en peper en zout naar smaak

mac 'n cheese

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de muffinvormpjes over de muffinvorm. Geen muffinvormpjes in huis? Knip dan van bakpapier vierkante muffinvormpjes.
  2. Breng een pan met water aan de kook (eventueel met bouillon of zout) en kook de macaroni in 9 tot 11 minuten gaar of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Snijd een middelgrote courgette in grove stukken en breng deze in dezelfde pan (of eventueel in een andere pan) aan de kook voor zo’n 5 minuten. Giet de courgette af en pureer met behulp van een staafmixer tot een dikke puree.
  4. Smelt de roomboter in een steelpan (mét dikke bodem) op laag vuur. Voeg de rijstmeel toe en blijf roeren tot er een egaal mengsel ontstaat. Blijf ongeveer 3 minuten doorroeren, zodat de rijstmeel kan garen. Voeg vervolgens al roerende de amandelmelk toe. Doe dit beetje bij beetje en voeg de volgende scheut pas toe als de vorige scheut amandelmelk volledig is opgenomen.
  5. Haal van het vuur en voeg het ei (of twee), 100 gram kaas, mayonaise of (plantaardige) yoghurt, de puree van de courgette, de macaroni en de fijngesneden witte ui toe en roer goed door. Breng op smaak met cayunkruiden.
  6. Verdeel over de muffinvorm en rasp 50 gram kaas (of meer) over de vormpjes. Voeg eventueel nog wat extra cayunkruiden toe. Zet de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 20 tot 30 minuten gaar en goudbruin. Houd de muffins ondertussen goed in de gaten.
  7. Verdeel de kikkererwten over een bakplaat en breng op smaak met uien-, knoflook- (of verse), paprikapoeder en zeezout. Druppel er hier en daar wat olijfolie overheen (niet te veel!) en zet (bij de muffins) in de oven. Schep ze om de 5 minuten om en haal uit de oven wanneer ze knapperig zijn. Ze worden nog iets knapperiger bij het afkoelen.
  8. Breng een pan met water aan de kook en voeg de peultjes toe. Haal na 5 minuten van het vuur en giet af.
  9. Snijd de avocado in stukjes en schaaf met behulp van een kaasschaaf de komkommer in dunne plakjes. Verdeel in een saladeschaal de spinazie, de peultjes, avocado, komkommer en de knapperige kikkererwten. Bestrooi met de granaatappelpitjes, een handje zaden en pitten, (verse of gedroogde) bieslook en gedroogde uitjes.
  10. Meng voor de dressing 3 eetlepels mayonaise of (plantaardige) yoghurt met 1 á 2 (naar smaak) pesto en eventueel een scheutje extra vergine olijfolie. Giet de dressing pas bij het serveren over de salade heen. Eet smakelijk!

Lees ook: Romige lactose- en glutenvrije pasta

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

7 Responses

  1. Sandra juli 18, 2016 / 11:51 AM

    Leuk om weer een artikel op je blog te zien! 🙂 Wat ziet dit recept er heerlijk uit. Echt, ik heb spontaan trek gekregen zojuist, haha. Heerlijk, ik sla hem even op want met wat aanpassingen kan ik dit misschien ook wel eten!

  2. Demi juli 18, 2016 / 1:36 PM

    Woah, dit ziet en klinkt zo lekker. Ik heb net geluncht, maar hier krijg ik weer honger van :p

  3. Julie juli 18, 2016 / 5:16 PM

    Ziet er lekker uit. Hele mooi foto ook! Leuk dat je zo een romig recept combineert met een frisse salade; doe ik ook altijd. En fijn dat je weer terug bent :).

  4. Sabine juli 20, 2016 / 1:49 PM

    Jeetje dit ziet er echt super goed uit joh! Ook al ben ik niet zo van de cheese, hier krijg ik zelfs zin in!

  5. Kim Coomans augustus 5, 2016 / 12:24 PM

    Dit lijkt me heerlijk! Ik heb nog nooit mac and cheese gemaakt, maar altijd als ik het voorbij zie komen op tv (lekker Amerikaans natuurlijk) denk ik: zal ik het toch eens proberen?’ Nu eindelijk een leuk recept.. Dankje! xoxo

  6. Laura | liefdevoorbakken augustus 17, 2016 / 12:29 PM

    Wat ziet dit er goed uit! Ik heb nog nooit mac en cheese gemaakt of gegeten (mede vanwege het niet al te gezonde karakter haha), maar ik moet zeggen dat met deze salade het wel heel leuk maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *