Hoe vervang je zuivelproducten?

Hoe vervang je zuivelproducten?

De laatste tijd gaan steeds meer mensen minderen met hun zuivelinname. Of dat nu is om een allergie, overgevoeligheid of omdat ze simpelweg minder zuivel willen eten en drinken. Als je nog niet veel in aanraking bent gekomen met de plantaardige wereld, kan het moeilijk zijn om de juiste producten te vinden. Daarom geef ik vandaag antwoord op de vraag: hoe vervang je zuivelproducten? Nou, zo bijvoorbeeld.

Melk

Melk is een makkelijke vervanger, als je het mij vraagt. Kijk naar de schappen in de supermarkt en de plantaardige melksoorten hebben de overhand. Natuurlijk kun je het in de winkel kopen, maar het is net zo makkelijk én stukken goedkoper (ook niet onbelangrijk) om het zelf te maken. Neem bijvoorbeeld amandelmelk. Laat een klein handje gepelde amandelen (zo’n 25 gram) een nachtje weken in water. Meng dit de volgende ochtend in de blender tot melk. Eventueel zou je nog wat zachte dadels, steviadruppels of vanillepoeder kunnen toevoegen. Om het wat romiger te maken zou je een theelepel witte amandelpasta of kokosolie mee kunnen blenden. Haal het geheel door een kaasdoek (of een schone theedoek) en gebruik het ‘pulp’ voor, bijvoorbeeld, koekjes. Eigenlijk kun je op deze manier allerlei soorten melk maken. Het ene soort vraagt om iets meer vocht dan de ander, zoals kokos en haver, maar er zijn tegenwoordig recepten genoeg op internet!

Plantaardige melkvervangers:

  • Havermelk
  • Kokosmelk
  • Amandelmelk
  • Cashewmelk
  • Hazelnotenmelk
  • Rijstmelk
  • Banaanmelk (ja, Google maar eens!)
  • Sojamelk (overdrijf niet met de hoeveelheden)
  • Speltmelk (bevat gluten)
  • Sesammelk/tahinmelk
  • Quinoamelk
  • Hennepmelk

Je kunt het zo gek niet bedenken; van heel veel producten kun je gemakkelijk melk maken. Als je een plantaardige melkvervanger zoekt die genoeg calcium bevat, zou ik voor sesammelk gaan. Daarbij is het wel belangrijk dat je voor sesamzaadjes mét vlies kiest, want anders keldert het calciumgehalte gigantisch. In 100 gram sesamzaad zit volgens het USDA 975 mg calcium en volgens Voedingswaardetabel 780 mg. Evengoed, een aardige hoeveelheid calcium.

Hoe vervang je zuivelproducten?

 Yoghurt

’s Ochtends begint een aannemelijke groep de dag graag met een kom yoghurt, granola en wat fruit. Plantaardige yoghurt komt beetje bij beetje steeds meer en in verschillende ‘smaken’ in de supermarkt. Sojayoghurt is al een hele tijd goed vertegenwoordigd, maar een paar jaar geleden kwamen we ook opeens de kokosyoghurt in de supermarkt tegen. Één nadeel: kokosyoghurt is vrij duur. Zacht gezegd. Gelukkig kunnen we ook yoghurt gemakkelijk zelf maken. Zo kun je kokosyoghurt maken van kokosmelk, probiotica en agar agar (plantaardig geleermiddel). Dit laatste zou je eventueel weg kunnen laten, maar als je van iets dikkere yoghurt houdt, zou ik het je afraden. Verder heb je een oven óf een yoghurtmaker nodig. Ook hiervan zijn genoeg recepten te vinden! Kokosyoghurt is één, maar je kunt het ook van andere plantaardige melksoorten maken, zoals amandelmelk, rijstmelk en sojamelk.

Is dit allemaal niet aan jou besteedt? Je kunt ook een smoothiebowl of ‘soft serve’ maken als yoghurtvervanger. Nóg lekkerder, als je het mij vraagt. Mijn favoriet? Een bevroren banaan, twee handen bladspinazie, een flinke scheut amandelmelk óf kokoswater en één eetlepel amandelpasta (of pindakaas, ook een aanrader). Even blenden tot een mooi geheel en klaar is kees. Wil je het nog iets vullender maken? Blend dan nog wat havervlokken of hennepzaad mee én vergeet vooral niet extra vocht toe te voegen. Mooie basis voor een ontbijtbowl!

glutenvrije pasta

 Kaas

Kaas. Ik gok zo dat dit het meest gemiste zuivelproduct is. In de supermarkt ligt tegenwoordig ook veganistische kaas. Nu ben ik hier zelf niet zo fan van; kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst en je snapt waarschijnlijk waarom. Zelf heb ik hier dan ook geen ervaring mee, maar voor mensen die zo nu en dan hun bammetje kaas missen, is het fijn dat het nu ook in de normale supermarkt te vinden is. Op internet kom ik regelmatig recepten tegen van veganistische kaas; tijd om die eens uit te proberen! Waar ik wel fan van ben? Edelgistvlokken. Geloof me, je gaat niet meer zonder kunnen. Het is dat het iets te veel van het goede is, vooral voor je portemonnee, om elke dag één bus edelgistvlokken te verorberen, maar anders zou ik het met gemak en plezier doen. Zelf vind ik het wat weg hebben van verse Parmezaanse kaas. Gewoon heel lekker, punt. Probeer het maar eens!

Hoe vervang je zuivelproducten? Zoals je ziet, het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Volgende keer ga ik aandacht besteden aan lactosevrije snacks. 

Lees ook: Gezond havermout ontbijt met teff en berkensap (uit eigen tuin!)

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

1 Response

  1. Dana juni 8, 2017 / 2:23 PM

    Goede tip van die edelgistvlokken. Ik kom het wel eens tegen in de natuurgezondheidswinkel. Toch maar een keer kopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *