Glutenvrije pastasalade met zelfgemaakte croutons

glutenvrije pastasalade met croutons

Langzamerhand vallen de blaadjes van de boom en zien we het typische herfstweer tegemoet komen. Tijd om binnen door te brengen, zit er nog niet in. Gehuld in een jas en XXL-sjaal raap ik de gevallen nootjes van de grond. De kratten worden gevuld met de van de boom gevallen appels. Maar dat niet alleen, ook de peren vallen van de boom, rijp om gegeten te worden. Ondertussen zijn er al een heleboel potten appelmoes (met peer en kweepeer) gemaakt, maar in een snelle glutenvrije pastasalade met croutons doen de verse peren het ook goed. Soms heb je simpelweg niet zoveel zin om lang in de keuken te staan. Dan komt deze pastasalade heel goed van pas!

Deze salade is geheel vegetarisch, maar mocht dit nou niet zo jouw ding zijn, serveer er dan vooral een stukje wilde zalm of (biologische) kip bij naar wens en smaak! Ook lekker: voeg wat geroosterde kikkererwten toe aan de salade. Smullen maar!

Oh, en mocht je nu in de weer zijn gegaan met de tamme kastanjes, die zijn ook erg lekker in combinatie met deze salade. Heb je geen glutenvrij brood in huis of eet je dit liever niet? Dan zou je ook van kastanjes ‘croutons’ kunnen maken. Even roosteren in de oven met wat kruiden totdat ze knapperig zijn, en klaar is kees!

Wat heb je nodig voor deze glutenvrije pastasalade met croutons (4 pers.)?

  • 300 gram glutenvrije volkoren pasta (Consenza bijvoorbeeld)
  • 1 bouillonblokje
  • 3 á 4 eetlepels vegan mayonaise (of mayonaise naar wens)
  • 1 pak glutenvrij brood (á 8 boterhammen)
  •  2 peren
  • 2 rode uien
  • 200 gram cherrytomaten
  • 2 middelgrote wortels
  • 70 gram frambozen (gele en/of rode)
  • 1 rode paprika
  • 1 zak salademix met kool (300 gram)
  • 50 gram rucola
  • Verse basilicum naar smaak
  • Eventueel gemalen peper en zout naar smaak

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de pasta met een bouillonblokje in een pan, zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd (of scheur) de boterhammen in kleine blokjes. Bestrooi met tijm, rozemarijn en cayunkruiden en druppel er wat olijfolie of kokosolie overheen. Zet in het midden in de oven voor 20 minuten. De croutons zijn klaar als ze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Bewaar eventueel wat boterhammen om bij de salade te eten.
  4. Snijd de peren, uien, cherrytomaten, wortels en paprika in stukjes. Voeg bij de salademix en rucola. Giet de pasta af, laat een beetje afkoelen en meng door de salade heen. Serveer de pastasalade met verse basilicum, frambozen en de knapperige croutons.
  5. Meng als laatste de mayonaise door de pastasalade. Eet smakelijk!

Recept ontwikkeld voor WinkelGlutenvrij

Lees ook: Herfsttip: zelf kastanjes poffen en roosteren

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

12 Responses

  1. Anna oktober 7, 2016 / 7:43 AM

    Wauw, wat ziet het er prachtig uit zo allemaal bij elkaar. Heel lekker lijkt me dit! Dol op pastasalades <3. En nee, echt niet alleen in de zomer!

  2. Djuli oktober 7, 2016 / 11:40 AM

    Wauw wat een mooie foto! Dit lijkt me heerlijk!

  3. Rachel oktober 11, 2016 / 12:47 PM

    de fruitstukjes zou ik er zelf uitlaten maar de rest ziet er overheerlijk uit!

  4. Jade februari 22, 2017 / 9:57 PM

    Ziet er echt super lekker en mooi uit! Hele mooie schaal ook, mag ik vragen waar die van is?

    • Marlotte februari 24, 2017 / 9:24 AM

      Dankjewel Jade! De schaal is van het merk HK Living en van de webshop ‘Wonen met lef’. Ik heb ‘m vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen, maar ik zie net dat ze ‘m nog gewoon verkopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *