Glutenvrije oud-Hollandse pepernoten voor Het Heerlijk Avondje

glutenvrije oudhollandse pepernoten

Na al die weken is het morgen dan eindelijk zover. Het Heerlijk Avondje maakt zijn intrede. Een avond gevuld met gezelligheid, (als het even meezit) een zak vol met originele en niet-zo-originele cadeautjes en natuurlijk niet te vergeten: veel te veel lekker eten. Van marsepein en borstplaat (die ik overigens met plezier oversla) tot pepernoten en kruidnoten. Oké, pepernoten zijn misschien een beetje in de vergetelheid gebracht, maar dat maakt ze niet minder lekker. Vandaag deel ik het recept voor glutenvrije oud-Hollandse pepernoten met je. Even voor de zekerheid, dus geen knapperige kruidnoten. Want er zijn vast meer mensen die kruidnoten, net als ik, stug pepernoten blijven noemen. Maar vandaag even niet. Oké, het is de hoogste tijd om te gaan bakken voor Het Heerlijk Avondje.

Wat heb je nodig voor glutenvrije oud-Hollandse pepernoten?

250 gram boekweitmeel

100 gram amandelmeel

250 gram plakkerig zoetmiddel (zoals honing, dadelstroop, agave- of ahornsiroop)

2 theelepels anijszaadpoeder

1,5 eetlepel koek- en speculaaskruiden

1 theelepel baking soda

1,5 theelepel wijnsteenbakpoeder

kleine snuf zout en zwarte peper

glutenvrije oud-hollandse pepernoten

Wat moet je doen?

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed of mix tot een goed, maar plakkerig deeg. Is het deeg iets te droog? Voeg dan een scheutje water, amandelmelk of zoetmiddel naar keuze toe.
  2. Laat het deeg afgedekt een uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Maak van het deeg een vierkante plak (ongeveer 1 cm hoog) en snijd hier pepernoten-blokjes uit. Óf maak kleine bolletjes van het deeg en snijd hier pepernoten-blokjes vanaf.
  5. Verdeel de pepernoten over een met bakpapier beklede blakplaat en bak ze in het midden van de oven 10 tot 15 minuten. Houd de oven ondertussen goed in de gaten!

Tip

Wil je deze pepernoten veganistisch maken? Gebruik dan geen honing, maar bijvoorbeeld ahornsiroop, dadel- of appelstroop. Gebruik in ieder geval een plakkerig zoetmiddel, anders worden de pepernoten heel hard in de oven en zijn het geen Oud-Hollandse pepernoten meer.

Heb je de smaak te pakken? Vorig jaar dook ik al de keuken in voor gluten- en lactosevrije knapperige kruidnotenmarsepein voor het paard van Sinterklaas en chocolademelk, maar dan een beetje anders. 

Lees ook: 10x meest en minst verzadigende voedingsmiddelen 

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

6 Responses

  1. Anna december 4, 2016 / 11:07 AM

    Wat ziet het er knus uit op de foto <3. En heerlijk, dat het gewoon kan om glutenvrije pepernoten te maken. Sowieso leuker om zelf pepernoten te maken dan om ze uit de supermarkt te halen :). Maakt de feestdag nog nét wat feestelijker!

    • Marlotte december 7, 2016 / 8:37 AM

      Inderdaad, voor mij is Sinterklaas ook echt niet compleet zonder zelfgemaakte pepernoten o.i.d. Alleen voor de heerlijke geur al 🙂 Dankjewel Anna! <3

  2. Lorenza december 6, 2016 / 9:29 AM

    Ah ik zie dit receptje net iets te laat.
    Maar he, wie zegt dat je alleen pepernoten met sinterklaas mag eten? Ik ga ze alsnog maken, ze lijken me gewoon zo lekker!

    • Marlotte december 7, 2016 / 8:36 AM

      Precies, zo is het! Veel plezier en alvast eet smakelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *