Glutenvrij bakken: mijn 6 favoriete glutenvrije meelsoorten

glutenvrije meelsoorten

Dat ik glutenvrij eet, is niets nieuws onder zon. Als je nog niet zolang glutenvrij eet, is het misschien even wennen om zonder gluten te bakken. Vol enthousiasme begin je aan je een recept voor een lekker brood. Niet veel later druip je teleurgesteld af. Het brood valt aan alle kanten uit elkaar. Oeps, dat was niet bepaald de bedoeling. Als je glutenvrij bakt, heb je de keuze uit een ruime selectie glutenvrije meelsoorten. Elk meelsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Na heel veel experimenteren, heb ik mijn favoriete glutenvrije meelsoorten verzameld (tot nu toe!). Welke dat zijn? Vandaag deel ik ze!

Havermeel

Echt waar. Havermout is glutenvrij. Alleen er is een grote kans dat de havervlokken in aanraking komen met, bijvoorbeeld, tarwe. Kan je echt niet tegen gluten? Dan is het belangrijk dat je de glutenvrij gecertificeerde havermout koopt. Anders kun je doorgaans prima uit de voeten met de niet-gecertificeerde havermout. Je kunt havermeel heel gemakkelijk zelf maken door havervlokken fijn te malen met behulp van een keukenmachine of een hak- en koffiemolentje. Met havermeel kun je eigenlijk alle kanten op. Van zoete recepten, zoals koekjes en cakes, tot hartige gerechten, zoals pizza en brood.

Recepten met havermeel: Crunchy havermoutkoekjes, amandel-havermoutkoekjes, appeltaartkoekjes, wortelballetjes

Boekweitmeel

Als tweede hebben we boekweit, ook een erg populair meelsoort onder de glutenvrije bakkers. Boekweit is geen graansoort, maar een pseudograan. Het is vrij neutraal qua smaak en net als met havermeel kun je er alle kanten mee op. Daarnaast bindt boekweitmeel vrij goed, dat is mede de reden waarom boekweitmeel zoveel gebruikt wordt in de glutenvrije keuken. Vaak geef ik de tip om meelsoorten met elkaar te combineren (in plaats van alleen maar één meelsoort) voor een goed resultaat, maar bij boekweitmeel hoeft dat niet in alle gevallen. Zo zijn boekweitmeelpannenkoekjes heerlijk en geven een meer dan prima resultaat. In andere recepten, zoals bananenbrood, zou ik wel aanraden om boekweitmeel te combineren met andere meelsoorten, omdat boekweitmeel een vrij compact resultaat kan geven in baksels.

Recepten met boekweitmeel: Glutenvrije oud-Hollandse pepernoten, hartige boekweitpannenkoeken, vegan pompoencake

Kokosmeel

Ja, kokosmeel. Het goedgevreesde meelsoort. Kokosmeel wordt gemaakt van het vlees van verse kokosnoten. In kokosmeel zitten veel vezels (ongeveer 5,6 gram per 100 gram) en precies daarom wordt er zo gevreesd voor het bakken met kokosmeel. Het neemt héél veel vocht op en daarom is het belangrijk dat je veel eieren en/of ander vocht gebruikt bij het bakken met kokosmeel. Laat kokosmeel én het vocht even staan voordat je verdergaat met het recept. Schrijft een recept 200 gram meel voor en wil je het vervangen met kokosmeel? Vaak heb je dan al aan 40 gram kokosmeel genoeg. Je kunt er heerlijk mee bakken, mits je het bakken met kokosmeel een beetje onder de knie krijgt. Het geeft een licht zoete en subtiele kokossmaak aan het baksel.

Recepten met kokosmeel: Gezonde hartige taartjes, kokosappelcake, guilt free brownie, gezonde kruidkoek

Amandelmeel

Mijn favoriete meelsoort: amandelmeel. Het zorgt voor een heerlijke notensmaak en een beetje extra smeuïgheid in een recept. Belangrijk is wel om een goed bindmiddel te gebruiken bij amandelmeel. Zo kun je bijvoorbeeld arrowroot of gewelde lijnzaad gebruiken voor een beter resultaat. Één nadeel: amandelmeel is aardig prijzig, op z’n zachtst gezegd. Om het enigszins binnen de perken te houden, kun je zelf amandelmeel maken. Dit maak je door amandelen fijn te malen in een keukenmachine of een hak- en koffiemolentje. Met blanke amandelen krijg je een lichtere kleur en amandelen met velletje geven een donkerdere kleur. Kan allebei!

Recepten met amandelmeel: Paleo brood met zaden en pitten, appel en kweepeer crumble, gezonde kerststol (maar dan anders), simpel bananenbrood

gezonde appel crumble

Kastanjemeel

Oké, om eerlijk te zijn is deze ook groot favoriet. Kastanjemeel wordt gemaakt van gedroogde en vervolgens fijngemalen tamme kastanjes. Misschien verwacht je het niet meteen, maar kastanjes geven een lichtzoete notensmaak af in een recept. In de winkel is kastanjemeel vrij duur, maar gelukkig kun je het in de herfstmaanden ook goed zelf maken door je eigen geraapte en gedroogde tamme kastanjes fijn te malen. Als dat niet goedkoop is! Aanrader: maak eens brownies met kastanjemeel. Een gouden combi, als je het mij vraagt.

Artikelen met kastanjes: Kastanjes poffen, 3X tips voor een gezondere kerst, gingerbread smoothie

Kikkererwtenmeel

Yes, ook de peulvruchten doen mee. Net als met kastanjemeel, wordt kikkererwtenmeel gemaakt van gedroogde kikkererwten. Deze meelsoort doet het goed in hartige recepten, zoals crackers, pannenkoeken en brood. Ook zorgt het voor een extra beetje luchtigheid door de hoeveelheid eiwitten. Mijn favoriete recept met kikkererwtenmeel? Absoluut Farinata, een Italiaans platbrood. Glutenvrij, als je een goed recept hebt, en verslavend lekker. Oeps, ik zie dat ik dit recept nog nooit met jullie heb gedeeld. Die hebben jullie nog tegoed van mij!

Recepten met kikkererwtenmeel: Gezondere Mac ’n Cheese, chocoladebrood

Zo, dit zijn mijn favoriete glutenvrije meelsoorten op dit moment. Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete glutenvrije meelsoorten!

Lees ook: Glutenvrije chocolade granola + video 

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

3 Responses

  1. Sabine februari 23, 2017 / 6:14 PM

    Leuk zeg! Wij zouden dolgraag dit soort melen gebruiken voor ons brood, maar het meeste is hier niet te koop of, zoals amandelmeel, heel duur. Dus dat kopen we niet. Wel hebben we nog een andere variant: linzenmeel. We kopen hier linzen (die eten we sowieso vaak) en doen het thuis is onze granenmaler. Of we, mijn man eigenlijk haha. Hij gebruikt het meel samen met bloem in de broodbakmachine. We willen graag een brood maken met alleen linzenmeel, daar zitten meteen veel eiwitten in. Helaas is de eerste versie daarvan mislukt 🙂

    • Marlotte februari 24, 2017 / 9:30 AM

      Ah, kan ik mij voorstellen. Balen! De linzenmeel heb ik vorige week ontdekt bij de Jumbo; die wil ik ook een keertje zelf thuis malen. Klinkt wel heel lekker een brood met linzenmeel; ik ga ook eens aan de slag. Als je in de tussentijd een goed recept ontwikkeld of vindt, hoor ik het heel graag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *