Glutenvrije gnocchi met Italiaanse tonijnsalade

glutenvrije gnocchi

Hoewel het niet bepaald aanvoelt als zomer, grijp ik in de zomermaanden toch vaker naar zomerse recepten. De stoofpotjes laat ik staan en in plaats daarvan knutsel ik regelmatig een frisse salade in elkaar. De ene keer een goedgevulde kleurrijke salade met allerlei soorten vers fruit van de markt en de andere keer ga ik voor een ietwat hartigere salade met tonijn of tempeh. Nu kan ik mijn buik prima vullen met een goedgevulde salade, maar de grote eters onder ons verlangen vaak toch nog naar een bijgerecht. Daarom besloot ik om in de Italiaanse sferen te blijven en een lekker gekruide glutenvrije gnocchi naast de salade te serveren. Een dressing én de kruiden maken, wat mij betreft, een salade. Vandaag leek het mij dan ook de perfecte gelegenheid om de salade te vergezellen met mijn favoriete dressing: de honing-mosterddressing. Nu kan ik mij voorstellen dat misschien niet iedereen even enthousiast wordt van een honing-mosterddressing, vervang dan eens de dressing met goede balsamicoazijn. Goed, laten we aan de slag gaan!

Ingrediënten voor glutenvrije gnocchi met een Italiaanse tonijnsalade voor 4 personen:

1 pak glutenvrije gnocchi

2 rode uien

2 eetlepels edelgistvlokken en/of Parmezaanse kaas

1 eetlepel kokosolie

Cayunkruiden, uipoeder, paprikapoeder, tijm, rozemarijn en peper

Handje pompoenpitten en sesamzaad

2 teentjes knoflook

Italiaanse tonijnsalade:

1 komkommer

2 blikjes tonijn (of vervang met zalm, tempeh of mozarella)

150 gram cherrytomaten

1 krop Romaine sla

100 gram bladspinazie

2 grote rode uien

75 gram zwarte olijven

4 eetlepels kappers

1 rijpe avocado

12 plakjes zongedroogde tomaten

4 eetlepels (geroosterde) zonnebloempitten (of pijnboompitten) en 1 eetlepel gele pompoenpitten

Bosje basilicum

Dressing:

2 eetlepels honing

4 eetlepels mosterd

5 eetlepels extra vergine olijfolie

Sap van een halve citroen (optioneel)

Eventueel peper en zout naar smaak

1 eetlepel edelgistvlokken (optioneel)

glutenvrije gnocchi

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Breng een pan met water aan de kook (eventueel met bouillon of zout) en kook de gnocchi gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. De gnocchi is klaar als hij boven komt drijven.

3. Haal de gnocchi uit de pan en schep in een ovenschaal. Snijd de rode uien fijn en doe deze samen met de kruiden, kokosolie, zaden en pitten bij de gnocchi in de ovenschaal. Hussel kort door elkaar en schuif in de oven voor zo’n 10 minuten. Houd de gnocchi ondertussen goed in de gaten.

4. Voeg na 10 minuten 2 eetlepels edelgistvlokken (of meer) toe en zet voor 2 minuten opnieuw in de oven.

5. Laat twee blikjes tonijn uitlekken.

6. Snijd de avocado en komkommer in dunne plakjes, gebruik eventueel een kaasschaaf bij de komkommer. Snijd de rode ui in halve ringen, halveer de zwarte olijven en cherrytomaten en snijd de zongedroogde tomaten ietwat fijner.

7. Doe de spinazie en Romaine sla in een saladeschaal. Verdeel hier de komkommer, rode ui, zwarte olijven, cherrytomaten, zongedroogde tomaten, tonijn in grove stukken en kappers over.

8. Rooster de zonnebloempitten of pijnboompitten kort in een droge pan op middelhoog vuur. Strooi de zonnebloempitten of pijnboompitten en verdeel een bosje basilicum over salade.

9. Meng voor de dressing 2 eetlepels honing met 4 eetlepels mosterd, 5 eetlepels extra vergine olijfolie, sap van een halve citroen, één eetlepel edelgistvlokken en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Giet de dressing pas bij het serveren over de salade heen.

Lees ook: Knapperige amandel-havermoutkoekjes

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

9 Responses

  1. Demi augustus 14, 2016 / 9:20 AM

    Lijkt me een heerlijk gerecht! Prachtige foto’s heb je ook gemaakt 😀

  2. Julie augustus 18, 2016 / 11:01 AM

    Hele mooie foto’s zoals altijd! En die gnocchi lijkt me werkelijk heerlijk!

    • Marlotte augustus 19, 2016 / 5:32 PM

      Dankjewel Julie, vind ik heel leuk om te horen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *