Glutenvrije chocolade granola + video

glutenvrije chocolade granola

Glutenvrije chocolade granola: chocolade én granola. Het beste van twee werelden, als je het mij vraagt. Helemaal als je het ook nog eens zelf maakt. Ik gluur soms in de supermarkt wat op de etiketten van de verschillende soorten granola; en daar word ik nu niet bepaald vrolijk van. Een ingrediëntenlijst waar je U tegen zegt: suiker, glucose-fructosestroop, dextrose, rietsuiker, maltodextrine. Nee, ik sla deze ronde liever even over. Daarom duiken we de keuken in om zelf glutenvrije chocolade granola te maken. Een fluitje van een cent! Ik neem jullie vandaag écht even mee in de keuken (of nou ja, virtueel dan), met een recept in videovorm. Primeurtje! Kijk je mee?

Wat heb je nodig voor de glutenvrije chocolade granola?

300 gram gemengde vlokken en quinoa (haver, -boekweitvlokken, havermout, teffmeel, quinoa)
100 gram gemengde noten, pitten en zaden
1 tot 2 eetlepels kaneel (naar smaak)
1 tot 2 eetlepels cacaopoeder (naar smaak)
5 druppels stevia in de smaak vanille (optioneel)
2 eetlepels gesmolten kokosolie
water (hoeveelheid naar wens; voeg meer water toe als je grotere (én meer) ‘chunks’ wilt
2 ontpitte dadels (geweekt in warm water, voor een aantal minuten)

Na het bakken:
1,5 eetlepel hennepzaad
1,5 eetlepel chiazaad
1,5 eetlepel cranberries (suikervrij)
1 tot 2 eetlepels rauwe honing (vegan: gebruik ahornsiroop)
30 gram gesmolten pure chocolade (het liefst ongezoet)

eventueel: snufje zeezout

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden (of warmer, zie tip).
  2. Doe de gemengde vlokken en quinoa, samen met de gemengde noten, zaden en pitten en kaneel en cacaopoeder in een kom. Voeg nu eventueel ook een snufje zeezout toe. Roer dit goed door elkaar.
  3. Als je wat hardere dadels hebt, week je ze eerst even in wat (warm) water, totdat
  4. Smelt de kokosolie en voeg dit én de stevia druppels toe. Let op: stevia is nogal sterk van smaak, proef dus even voordat je meer druppels gaat toevoegen. Geloof mij, te veel is echt niet lekker! Meng de kokosolie en stevia goed met het mengsel.
  5. Voeg nu beetje bij beetje water toe, totdat er allemaal ‘chunks’ ontstaan.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verspreid de granola over de bakplaat en druk de granola lichtjes aan. Zet in de oven.
  7. Haal de granola uit de oven en voeg meteen de hennepzaad, chiazaad, cranberries, rauwe honing en gesmolten chocolade toe. Roer door elkaar en laat goed (!) uitharden. Doe de granola vervolgens in een weckpot.
  8. Klaar is je glutenvrije chocolade granola! Je bent gewaarschuwd: waarschijnlijk heb je deze granola al binnen een paar dagen verorberd.

Tips:

Geen liefhebber van stevia of heb je het niet in huis? Je kunt het ook weglaten of eventueel vervangen. Denk aan vanille-extract (of poeder), honing, ahornsiroop,  erythritol, kokosbloesemsuiker et cetera.

Zelf zet ik de oven op 130 graden of kouder om de vitaminen en mineralen zoveel mogelijk te behouden, maar natuurlijk kun je de oven ook warmer zetten.

Zo, mijn allereerste video staat nu dan eindelijk online. Ik hoor héél graag of je het wat vindt! Welk recept wil jij in videovorm zien? 

Lees ook: Gevulde chocolade maken

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Instagram en YouTube?

10 Responses

  1. Lisan februari 21, 2017 / 1:54 PM

    Mooi filmpje!

  2. Irma februari 22, 2017 / 10:33 PM

    Ah dit lijkt me serieus eens heel erg lekker en leuk om te maken!

    • Marlotte februari 24, 2017 / 9:16 AM

      Leuk om te horen, laat je weten of het in de smaak is gevallen? 🙂

  3. Julie maart 13, 2017 / 5:18 PM

    Ziet er heerlijk uit! Leuk filmpje ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *