Gezonde snack voor Pasen: wortelballetjes

gezonde snack voor pasen

Paaseitjes in de lekkerste smaken. Van witte chocolade met stukjes framboos, de populaire salted caramel en pure chocolade met likeur. De paaseitjes zijn weer goed vertegenwoordigd deze Pasen. Gulzig beginnen we weken van te voren met het snoepen van paaseitjes om alvast in de paasstemming te komen. Zo nu en dan willen we een gezonde snack tussen die bergen chocolade. Een tijdje geleden deelde ik al de cacao truffels met jullie, die het overigens ook heel goed zullen doen met Pasen, maar ik wilde iets anders. Ik dwaalde een tijdje rond in de keuken en de voorraadkast, maar niets voldeed aan mijn verwachtingen. Of nou ja, bijna niets, want toen viel mijn oog op de verse wortels van de markt. Perfect. Een vrolijke kleur, licht zoetig en helemaal Pasen-proof, wat mij betreft. Ik ging aan de slag met twee varianten van de wortelballetjes: een basisvariant en eentje met chocolade. Drie keer raden wat mijn favoriet was. Juist. Snacken met groente is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ik moet zeggen dat deze wortelballetjes wel een andere dimentie geven aan je groente-snack. Het proberen waard dus!

Wat heb je nodig? (15 balletjes)

2 middelgrote wortels

3 gedroogde vijgen

1 eetlepel kaneel

1 eetlepel honing (eventueel meer als je een zoetekauw bent of als de balletjes niet goed kleven)

1 eetlepel kokosmeel (2 eetlepels havermoutmeel (niet paleo) of 1 eetlepel kokosrasp kan ook)

extra: kokosrasp om de balletjes in te rollen en/of eventueel zelfgemaakte chocolade (1 eetlepel kokosolie met een kleine eetlepel cacao)

gezonde snack voor pasen

Wat moet je doen?

  1. Doe de wortels in een foodprocessor of rasp de wortels fijn met een rasp.
  2. Als de wortels fijn zijn, doe je de gedroogde vijgen bij de wortels in de foodprocessor. Maak met de foodprocessor ook de gedroogde vijgen fijn. Heb je geen foodprocessor? Snijd de gedroogde vijgen dan heel fijn en roer door de geraspte wortel.
  3. Doe het wortel-vijgenmengsel in een schaal en roer hier de overige ingrediënten (honing, kaneel en kokosmeel) doorheen tot een plakkerige massa.
  4. Rol voorzichtig balletjes van het mengsel (let op, ze kunnen vrij snel uit elkaar vallen).
  5. Haal de balletjes door een schaaltje met kokosrasp en leg op een bord (of bakje). Bij de variant met chocolade, haal je de balletjes door de chocolade en vervolgens door de kokosrasp.
  6. Leg de balletjes voor een paar uur (ongeveer 2 uur) in de vriezer.
  7. Klaar is je de gezonde snack voor Pasen. Eet smakelijk!

Lees ook: Verwarmende Thaise curry maaltijdsoep

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

49 Responses

  1. Monique D maart 22, 2016 / 6:37 AM

    Wat een fantastisch recept én foto’s!

  2. Paula maart 22, 2016 / 6:41 AM

    Ik ben toch zo érg benieuwd naar de smaak van deze balletjes. De foto’s zien er iniedergeval super mooi uit! 🙂

    • Marlotte maart 22, 2016 / 7:46 PM

      Haha, ik kon tijdens het maken ook echt niet wachten!

  3. Anneroos maart 22, 2016 / 6:45 AM

    Wow, heel gaaf! Ga deze absoluut eens proberen! Lijkt me echt super super lekker!

  4. Melissa maart 22, 2016 / 6:49 AM

    Oeh wat een leuk en simpel receptje. Ik zet deze denk ik bij de paasbrunch. Ziet er leuk uit!

  5. Celine maart 22, 2016 / 6:54 AM

    Ik kom net op je blog en wilde je even laten weten dat je echt een super mooie fijne blog hebt. Hele fijne schrijfstijl en heerlijke foto’s in één style. Ga vooral zo door!! x

  6. Laura maart 22, 2016 / 6:58 AM

    Jummie klinkt super lekker! 🙂

  7. Belle maart 22, 2016 / 7:00 AM

    Eigenlijk ben ik niet zo gek op wortel maar de foto’s vind ik echt heeel mooi!

  8. Samantha maart 22, 2016 / 7:05 AM

    Awh schattige balletjes!

  9. Emma maart 22, 2016 / 7:07 AM

    Wat origineel, lijkt me ook onwijs lekker! Ook in combinatie met vijgen, daar ben ik ook zo dol op! Top receptje, Marlotte!

  10. Sandra maart 22, 2016 / 7:22 AM

    Oh wauw, wat klinkt dit lekker! Ik ben eigenlijk wel super benieuwd hiernaar. Ik weet alleen niet of ik tegen vijgen kan, maar dat kan ik wel een keertje proberen. Sla je receptje gelijk op hoor!!

    • Marlotte maart 22, 2016 / 7:51 PM

      Dankjewel Sandra! Hopelijk kan je er goed tegen, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  11. Hilde maart 22, 2016 / 7:29 AM

    Wat een onwijs leuk recept is dit! Lekker met die vijgen 🙂

  12. Charelle maart 22, 2016 / 7:39 AM

    Oh deze lijken me echt super lekker! Leuke afwisseling ook vijgen in plaats van dadels! (:

    • Marlotte maart 22, 2016 / 7:51 PM

      Dankjewel Charelle! Was ik even blij dat de dadels op waren 🙂

  13. Roos maart 22, 2016 / 8:02 AM

    Wat een origineel recept!!

  14. Julie maart 22, 2016 / 9:16 AM

    Onlangs voor de eerste maal chocolade-dadelballetjes geprobeerd, vond ik echt heel lekker. Deze zien er ook zalig (én makkelijk) uit!

    • Marlotte maart 22, 2016 / 7:52 PM

      Leuk om te horen! Deze vallen dan vast ook goed in de smaak! 🙂

  15. Angelina maart 22, 2016 / 7:05 PM

    Dat ziet er lekker uit, ben benieuwd naar de smaak! 🙂

  16. Mariska maart 22, 2016 / 10:57 PM

    Ben niet zo’n wortelfan maar bij elkaar klinkt het toch best lekker!

  17. Nesrin maart 23, 2016 / 9:24 AM

    Dit lijkt mij super lekker! Ik save dit recept want ik vind het echt een must try & eat.

    Thanks for sharing!

  18. Kim maart 23, 2016 / 4:15 PM

    Wauw! Dit ziet er echt onwijs lekker uit 🙂 Klinkt ook echt heel makkelijk om te maken, dus ik ga deze even opslaan! 🙂

  19. Sara maart 24, 2016 / 9:00 PM

    Yum! Ik maak ook regelmatig zelf wortelballetjes, maar dan met dadels, wortel en noten. Verslavend zijn die dingen, ze blijven dan ook nooit lang rondhangen 😉

    Leuke blog heb je!

  20. Sherry maart 25, 2016 / 10:38 PM

    Wow dat ziet er lekker uit. Ik ga hem van het weekend even uitproberen.

  21. Claudia maart 28, 2016 / 11:55 AM

    Als ik binnenkort mijn keukenmachine heb aangeschaft ga ik proberen mijn vriend hiermee te foppen, haha! Hij is echt zo’n miep als iets er al te ‘gezond’ uitziet. Dankjewel voor het delen Marlotte!

  22. Anne april 6, 2016 / 10:11 AM

    Ik heb zelf ook al wortelballetjes gemaakt maar dan met dadel en cashewnoten. Jouw variant lijkt me ook heerlijk!

  23. Margreet april 6, 2016 / 6:16 PM

    Hallo Marlotte, Je hebt al een aantal weken niks geschreven, hopelijk is er niks ernstigs aan de hand? Ook op je FaceBook en Instagram verschijnt niks zag ik. Ik hoop dat het goed met je gaat.

  24. Sophia april 9, 2016 / 9:48 PM

    We are worried, are you OK?

  25. Kathelijne april 11, 2016 / 9:40 PM

    Ik maak me ook zorgen! Hoop dat er niets ergs met jou is, marlotte!

  26. Margreet april 13, 2016 / 5:32 PM

    Ik vind de datum dat je voor het laatst iets liet horen ook eng 🙁 Wil je asjeblieft laten weten hoe het met je gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *