Gezonde kokosappelcake

cake met kokosmeel

Al eerder vertelde ik over mijn avonturen met de o-zo-gevreesde kokosmeel. De ene keer komt er iets uit de oven waar je gewoon spontaan bang voor wordt (a.k.a. een droog zielig hoopje dat smaakt alsof het al weken onaangebroken in de kast staat). Maar soms komt er een heel klein wereldwondertje de oven uit. Wanneer je na veel moeite hebt gewacht om je baksel iets te laten afkoelen en je eindelijk een hap neemt, vergeet je heel eventjes dat je iets glutenvrij eet. En jongens en meisjes, dat komt niet vaak voor, kan ik je vertellen. Hoewel glutenvrije recepten echt niet vies zijn, mis je soms toch de structuur van gluten in je baksels. Natuurlijk kun je een heel eind komen met allerlei toevoegingen als verschillende soorten zetmeel en suikers, maar die probeer ik toch zoveel mogelijk te vermijden. Goed, toen ik deze cake met kokosmeel uit de oven haalde (en heel veel geduld later), was ik totaal overrompeld door de smaak. Typisch gevalletje van een klein wereldwondertje deze kokosappelcake. Genoeg gepraat, laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig?

2 bananen (liefst rijp)

3 middelgrote eieren (of 2 hele grote eieren)

snufje stevia + 1 kleine theelepel honing (of twee snufjes stevia óf 1 grote eetlepel honing)

60 gram gesmolten kokosolie

10 gram kokosmelk + 25 gram water (of 35 gram kokosmelk óf water)

90 gram kokosmeel

15 gram kokosrasp

1 theelepel baking soda + snufje wijnsteenbakpoeder

1 kleine theelepel vanillepoeder

snufje zout

1 appel

1 theelepel anijszaad

1 eetlepel kaneel (of naar smaak)

kleine theelepel gemberpoeder

kleine theelepel kardemom

Wat moet je doen?

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 175 graden. Vet alvast een cakevorm in met kokosolie of ghee en bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Prak of pureer de banaan en doe hier de eieren, kokosmelk, water, honing bij en voeg al roerende de gesmolten kokosolie toe aan het mengsel.
  3. Voeg nu de droge ingrediënten toe (stevia, vanillepoeder, kokosmeel, baking soda, wijnsteenbakpoeder en alle kruiden) en roer goed door. Kokosmeel neemt veel water in zich op, dat is normaal.  Blijf roeren tot een egaal maar dik beslag (of misschien eerder een nat deeg). Is het te droog? Voeg dan nog wat vocht toe in de vorm van water of kokosmelk (of eventueel een extra ei).
  4. Op het laatste moment voeg je de in stukjes gesneden appel (hoeft niet geschild) en de kokosrasp toe. Spatel dit goed door het beslag/deeg.
  5. Verdeel het beslag/deeg in de cakevorm en zet in de oven voor zo’n 30 minuten totdat de cake goudbruin kleurt en gaar is. Controleer of de cake gaar is met een vork. Prik de vork in de cake. Komt de vork er schoon en droog uit? Dan is de cake klaar! Laat de cake voor zover mogelijk eventjes afkoelen. Haal uit de vorm en snijd in plakken. Mocht het nodig zijn: je kan de cake invriezen (maar waarschijnlijk is hij binnen een paar tellen op).

Heb jij weleens met kokosmeel gebakken?

Lees ook: Wat eet je na een workout?

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?

25 Responses

  1. Laura maart 8, 2016 / 6:39 AM

    Oeh klinkt goed zeg!

  2. Willeke maart 8, 2016 / 6:46 AM

    Yummmie, echt heel erg lekker!

  3. Marlou maart 8, 2016 / 6:52 AM

    Lekker recept zeg! Ik heb laatst ook maar eens kokosmeel gehaald, ben er benieuwd naar!! 🙂

  4. Paula maart 8, 2016 / 6:56 AM

    Wat een bijzondere combinatie met die kruiden. Lijkt me lekker! 🙂

  5. Emma maart 8, 2016 / 7:13 AM

    Het ziet er ook echt geweldig uit Marlotte ! Mmm, verrukkelijk!

  6. Bianca Schrijft maart 8, 2016 / 7:25 AM

    Dit klinkt goed!!! Even opslaan, bevat wel veel spullen die ik nooit gebruik, dus dat is even shoppen.

  7. Anneroos maart 8, 2016 / 7:47 AM

    Wat een bijzondere cake, ben heel benieuwd hiernaar!

  8. Tineke maart 8, 2016 / 7:59 AM

    Wat een plaatje zeg. Ik sla hem op!!

  9. Arianne maart 8, 2016 / 8:03 AM

    Lekker zeg, mooie foto ook! 🙂

  10. Anna maart 8, 2016 / 9:20 AM

    Oeh, ben nu toch wel nieuwsgierig geworden als het zo bijzonder gesmaakt heeft. Lijkt me heerlijk!

  11. Iris maart 8, 2016 / 9:33 AM

    Ah, dit lijkt me zoooo lekker!

  12. Wendy maart 8, 2016 / 10:24 AM

    Ziet er echt ontzettend lekker uit!!

  13. Loes maart 8, 2016 / 11:16 AM

    Ik kende kokosmeel nog niet, kun je dat gewoon in de supermarkt krijgen? Het ziet er trouwens wel erg lekker uit 😉

  14. Charelle maart 9, 2016 / 8:22 AM

    Lijkt me heerlijk! En ja, kokosmeel blijft een uitdaging, haha!

  15. Ellen maart 9, 2016 / 3:45 PM

    Mmmm, de combinatie van kokos en appel lijkt me inderdaad echt heerlijk!

  16. Christine maart 11, 2016 / 11:40 AM

    Fijn! Een cake met kokosmeel. Het ligt al een tijdje te wachten om gebruikt te worden. En dit ziet er werkelijk te lekker uit! THX

  17. Merel Teunis maart 18, 2016 / 10:59 AM

    Wat een lekker recept, echt top! Die ga ik onthouden en snel uit proberen. Leuke blog heb je trouwens!! Ik ga je volgen 😉

    Liefs, x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *