3X tips voor een gezondere Kerst (maar niet minder lekker)

tips voor een gezondere kerst

De Kerstdagen staan nu niet bepaald bekend om zijn gezonde karakter. We beginnen de dag met een uitgebreid Kerstontbijt. Aan croissants, suikerbrood en kerststol geen gebrek. Ondertussen vliegen de kerstkransjes en de chocolaatjes met likeur je om de oren. Met veel moeite weet je je enigszins in te houden en met een ietwat knorrende maag ga je naar het Kerstdiner. De meest feestelijke gerechten komen voorbij. Bladerdeeghapjes, carpaccio, biefstuk en vervolgens een spectaculaire ijstaart toe. Of je wat extra gesmolten chocolade, poedersuiker en slagroom erbij wilt? Maar natuurlijk, het is maar één keer kerst, nietwaar? Of nou ja, twee keer dan, om precies te zijn. Vandaag deel ik drie tips voor een gezondere kerst. Gezonder, maar niet minder lekker.

Zoet, zoet en nog eens zoet

Tijdens de Feestdagen duiken we regelmatig de keuken in om zoete baksels in elkaar te flansen. Wat dacht je van zelfgemaakte kerstkransjes of een overheerlijke tiramisu? Vervang de witte tafelsuiker eens met andere zoetmiddelen. Ga bijvoorbeeld voor:

  • Fruit (vers of gedroogd). Heerlijk zoet en een stuk gezonder door de vitamines en mineralen. Bananen zijn een prima vervanger, maar vergeet de mango’s en zelfgemaakte suikervrije appelmoes ook vooral niet. Ga je liever voor de gedroogde variant? Probeer dan zoveel mogelijk voor de ongezwavelde en ongezoete soorten te kiezen. Dadels, vijgen, abrikozen en pruimen zijn hier favoriet!
  • Rauwe honing. Plan een bezoekje aan de plaatselijke imker en sla wat rauwe honing in. Als honing boven de 43 graden wordt verhit, verliest het zijn goede eigenschappen, zoals enzymen en antibiotische werking. Verhit de rauwe honing dan ook niet, anders kan je niet profiteren van de voordelen.
  • Stevia. Oké, niet iedereen is even fan van stevia als zoetmiddel, maar het is wel een van de gezondere zoetmiddelen (mits je de goede te pakken hebt). Gebruik het liefst de blaadjes van je eigen groene steviaplant, want in de winkels wordt flink gesjoemeld met de ingrediënten. In veel varianten uit de supermarkt wordt stevia gemengd met een heleboel andere zoetmiddelen, zoals maltodextrine en aspartaam. Vergeet dus vooral niet de ingrediënten te bekijken, als je kiest voor stevia uit de winkel. Zelf gebruik ik het groene steviaplantje en de steviadruppels van GreenSweet. Pas wel op met de hoeveelheid stevia, want de blaadjes zijn ongeveer 30 keer zoeter dan tafelsuiker en de druppels maar liefst 300 keer zoeter. Geloof me, van teveel stevia in je baksel wordt je écht niet vrolijk. Een regelrechte nachtmerrie.
  • Erythritol. Wat mij betreft, het zoetmiddel dat het dichtst in de buurt komt van de welbekende smaak van suiker. Erythritol komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals  paddestoelen, gefermenteerde producten zoals (kaas) en in sommige vruchten zoals peren en meloen. Wel zou je iets meer van dit zoetmiddel moeten gebruiken: de zoetkracht is ongeveer 70% van tafelsuiker.
  • Kokosbloesemsuiker. Qua smaak één van mijn favorieten. Het geeft namelijk een soort karamelsmaak aan je baksel. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van kokosbloesem en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Leuk weetje: kokosbloesemsuiker is door de FAO uitgeroepen tot de meest duurzame suiker.

Let wel, probeer suikers zoveel mogelijk te beperken en zie het eerder als uitzonderingen in je voeding. Ben je benieuwd naar de meest gebruikte benamingen voor suiker? Die kun je hier vinden.

Verse kruiden in je gerechten

Voeg wat meer (verse) kruiden toe in je gerechten. Of het nou in zoete baksels is of bij het hoofdgerecht. Voor elk gerecht is er wel een kruiden voor te verzinnen. Kruiden hebben namelijk een geneeskrachtige werking en maken een gerecht net wat gezonder. Zo maken tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, kurkuma en peterselie een gerecht helemaal af, qua smaak maar ook qua presentatie. Vergeet ook geen kruiden toe te voegen in je zoete gerechten. Een beetje kaneel, nootmuskaat, gemberwortel of anijszaad doet wonderen. Oh, en wees een beetje zuinig met het zout. De smaak kun je prima opvullen met wat extra kruiden of wat zeewier.

Gezondere vervangers

Vervang de witmeelproducten, zoals pasta, wit brood en witte rijst, met een gezondere variant. Van witmeelproducten word je (en vooral je lichaam) niet zo vrolijk. Het zijn namelijk geraffineerde of ook wel snelle koolhydraten. Oftewel, lege calorieën; door het verwerkingsproces bevatten ze bijna geen vitaminen, mineralen en vezels meer. Deze koolhydraten kunnen sneller worden verteerd en daardoor zorgen ze voor snelle pieken in de bloedsuikerspiegel, waardoor je je vaak moe voelt of nog sneller grijpt naar meer en vooral zoet eten. Beter vermijden dus! Ga eerder voor deze gezondere varianten:

Farinata. Ik hoor je denken: farinata wat? Farinata is platbrood gemaakt van kikkererwten. Kikkererwtenmeel, water, olijfolie en kruiden (rozemarijn!). Dat is alles dat je nodig hebt voor een heerlijk smaakvol brood. Absoluut mijn favoriete broodsoort. Simpel en qua voedingswaarde doet ‘ie het ook meer dan goed!

Crackers. Ja hoor, komt Marlotte weer met haar crackers. Tja, ik ben nu eenmaal groot fan van zelfgemaakte crackers. De lijnzaadcrackers die ik een hele tijd geleden op Wild Oat heb gedeeld, worden nog steeds met grote regelmaat op de tafel gezet. Een goede bron van eiwitten en vetten. Mijn andere favoriete crackers? Amandelcrackers, die je heel gemakkelijk maakt met wat amandel-, boekweitmeel, water, 1 eitje of een scheut olie en wat kruiden. Absoluut een aanrader! Daarnaast maak ik ook regelmatig crackers met kikkererwt-, boekweitmeel, havermout en kastanjes. Vergeet ook vooral hier de verse kruiden niet. Goed, je begrijpt het. Crackers.

Groente. Je kent ze inmiddels vast wel, groente als graanvervanger. Bloemkoolrijst en courgettespaghetti staan regelmatig op het menu. Gnocchi maak je heel gemakkelijk met zoete aardappel en/of pompoen. En lasagne? Lasagnebladen kun je vervangen met aubergine en courgette. Smullen! Zolang je de goede kruiden gebruikt, merk je haast geen verschil.

Gezonde kerststol. Het is haast niet te geloven, hè? Maar, ik kan je vertellen: het kan. Vorig jaar deelde ik het recept voor een gezonde kerststol. Hier thuis was en is hij groot favoriet en ook van jullie kreeg ik positieve reacties. Ja, blijft een topper, al zeg ik het zelf.

Zo, dat waren mijn tips voor een gezondere Kerst. Geniet! Heb jij nog tips voor een gezondere Kerst? Schroom niet en deel ze vooral!

Lees ook: Glutenvrije Kerstkoekjes met rode gelei van granaatappelsap

Volg je Wild Oat al op Bloglovin’ en Instagram?

13 Responses

  1. Lorenza december 15, 2016 / 9:24 AM

    Wat een fijne tips! Misschien als extra tip: een lekker gezond drankje maken.
    Water met fruit (bijvoorbeeld cranberries) en kruiden (een takje tijm of munt) erin!

    Staat ook altijd super leuk vind ik!

    • Marlotte december 15, 2016 / 10:19 PM

      Goede! Staat hier ook elk jaar weer op tafel. Vaak maak ik ze met wat citroen en bessen, maar cranberry’s zijn voor mij nieuw. Leuk, ga ik proberen! Bedankt voor je tip 🙂

  2. Malou | Blonde Blossom december 15, 2016 / 9:37 AM

    Wat een super tips! Wij koken thuis sowieso altijd met verse kruiden. Ik vind de andere tips wel super handig trouwens! Malou x

    • Marlotte december 15, 2016 / 10:20 PM

      Dankjewel Malou! Ja, wij hier ook. Werkelijk overal gaan kruiden doorheen, heerlijk!

  3. Sandra december 15, 2016 / 1:51 PM

    Farinata? Dat klinkt goed! Had hier nog nooit eerder van gehoord. Die ga ik onthouden! 🙂

    • Marlotte december 15, 2016 / 10:21 PM

      Het wordt vast je nieuwe favoriete brood. Zo lekker!

  4. Denise december 15, 2016 / 10:03 PM

    Wat een mooie tips! En kokosbloesemsuiker? Nooit van gehoord, dus ik ga het binnenkort even opzoeken.

    • Marlotte december 15, 2016 / 10:22 PM

      Dankjewel Denise! 🙂 Moet je zeker doen, heeft een heerlijke smaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *